Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 144

Wątek: Nowe obiektywy f1.0

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Bzdura.
    Pominales opcje, kiedy zdjecie nie jest poruszone i dodatkowo trafilem z ostroscia w punkt, ktory chcialem i jest ok.
    Zrobiłeś zdjęcie aparatem m43 z obiektywem 25mm i przysłoną 1.0.
    Zrobiłeś zdjecie aparatem FF z obiektywem 50mm i przysłoną 1.0.

Zdjęcia nie są poruszone i trafiłeś z ostrością w punkt.

Czy - pomijając różne proporcje matryc - te zdjęcia są identyczne? No nie są. Różnią się głębią ostrości.

Efekt może być lepszy na m43, może być też lepszy na FF. To zależy od motywu.

Oczywiście są takie kadry w przypadku których różnica będzie w praktyce niezauważalna.

Poza tym argument o nieostrych brzegach kadru upadnie, kiedy zobaczysz, ze z 4/3 masz o wiele mnie kadru na zdjeciu i kadr z FF wystarczy przyciac do tego samego kata widzenia jaki ma system 4/3.
    Różnica w kadrze jest, ale niewielka. Ja nie zakładam używania szkła 50mm do FF i 50mm do m43, tylko 50mm do FF i 25mm do m43.

Nie probuj uciekac z dyskusji na tematy szumow, jaosci, ziarna, poruszen. GO i innych takich - dyskusja caly czas toczy sie o przeliczaniu *badz nie) jasnosci obiektywow.
    W nic nie uciekam. Kluczowe jest to po co chcesz lub nie chcesz przeliczać jasności obiektywów. Generalnie jasność, tak samo jak ogniskowa, jest fizycznym parametrem obiektywu.

Ani jedna, ani druga nie zmienia się tylko dlatego że podepniemy szkło do innego korpusu. Tyle że zwykle obiektywu nie podpinamy tak całkiem przypadkowo tylko w celu uzyskania konkretnego kadru.

Ludzie przeliczają ogniskowe żeby łatwiej orientować się w kącie widzenia szkła, ale to nie znaczy że mój 12-40 magicznie staje się szkłem 24-80. On przecież dalej jest szkłem 12-40mm.

Jego jasność jest zdeterminowana konstrukcją i wynosi 2.8. Tu w ogóle nie ma o czym dyskutować. Ale chcąc zrobić zdjęcie mogę potrzebować wiedzieć coś o tym jak będzie wyglądało po zrobieniu.

Czy to w kwestii odpowiedniej GO w portrecie, czy też ustawienia ostrości na hiperfokalną w pejzażu.

I tak jak dla części osób łatwiej jest się posługiwać się ekwiwalentem ogniskowej (traktując szkło o parametrach 12-40mm jako 24-80), tak samo jestem w stanie sobie wyobrazić że jest grupa osób którym łatwiej jest myśleć o szkle 2.8 m43 jako o szkle 5.6 na FF, bo taki otrzymają efekt plastyczny na zdjęciu.

A cały mój wywód (który określiłeś jako bzdurny) miał tylko na celu pokazanie że proste przeliczenia nie działają idealnie. Że obiektyw 25mm do m43 nie zachowuje się ani jak 50mm 1.0, ani jak 50mm 2.0, bo względem doboru potrzebnego czasu jest jak szkło 1.0, ale pod względem rysunku jak 2.0 na FF.

Obiektyw Olympusa 50mm f1.4 moge zalozyc do starego OM1n z pelna klatka, jak i do leciwego e520- czy to cos zmieni w parametrach obiektywu? Przestanei byc f1.4?
    Z mojej strony tylko tyle
    Oczywiście że nie zmieni to światła obiektywu, to cecha fizyczna. ale nie zrobisz identycznego zdjęcia tym samym obiektywem na OM1n (chyba że wytniesz sam środek kadru, ale wtedy de facto sprowadzasz ten aparat do formatu 4/3) i na E-520.

A szumy? Też są nieodłączną częścią zdjęcia. I to że matryce FF mniej szumią też nie podlega dyskusji. Nawet mój dziesięcioletni 5D na tej samej czułości szumi mniej niż najnowszy produkt Olympusa, że o najnowszych konstrukcjach FF nie wspomnę.

Tak samo jak zdjęcia z analogowego formatu APS miały większe ziarno niż te z małoobrazkowego, a te znowu większe niż ze średniego, a wielki format już w ogóle był poza konkurencją
    Zapraszam do albumu i galerii

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Zrobiłeś zdjęcie aparatem m43 z obiektywem 25mm i przysłoną 1.0.
    Zrobiłeś zdjecie aparatem FF z obiektywem 50mm i przysłoną 1.0.

Zdjęcia nie są poruszone i trafiłeś z ostrością w punkt.

Czy - pomijając różne proporcje matryc - te zdjęcia są identyczne? No nie są. Różnią się głębią ostrości.

Efekt może być lepszy na m43, może być też lepszy na FF. To zależy od motywu.

Oczywiście są takie kadry w przypadku których różnica będzie w praktyce niezauważalna.

Różnica w kadrze jest, ale niewielka. Ja nie zakładam używania szkła 50mm do FF i 50mm do m43, tylko 50mm do FF i 25mm do m43.

W nic nie uciekam. Kluczowe jest to po co chcesz lub nie chcesz przeliczać jasności obiektywów. Generalnie jasność, tak samo jak ogniskowa, jest fizycznym parametrem obiektywu.

Ani jedna, ani druga nie zmienia się tylko dlatego że podepniemy szkło do innego korpusu. Tyle że zwykle obiektywu nie podpinamy tak całkiem przypadkowo tylko w celu uzyskania konkretnego kadru.

Ludzie przeliczają ogniskowe żeby łatwiej orientować się w kącie widzenia szkła, ale to nie znaczy że mój 12-40 magicznie staje się szkłem 24-80. On przecież dalej jest szkłem 12-40mm.

Jego jasność jest zdeterminowana konstrukcją i wynosi 2.8. Tu w ogóle nie ma o czym dyskutować. Ale chcąc zrobić zdjęcie mogę potrzebować wiedzieć coś o tym jak będzie wyglądało po zrobieniu.

Czy to w kwestii odpowiedniej GO w portrecie, czy też ustawienia ostrości na hiperfokalną w pejzażu.

I tak jak dla części osób łatwiej jest się posługiwać się ekwiwalentem ogniskowej (traktując szkło o parametrach 12-40mm jako 24-80), tak samo jestem w stanie sobie wyobrazić że jest grupa osób którym łatwiej jest myśleć o szkle 2.8 m43 jako o szkle 5.6 na FF, bo taki otrzymają efekt plastyczny na zdjęciu.

A cały mój wywód (który określiłeś jako bzdurny) miał tylko na celu pokazanie że proste przeliczenia nie działają idealnie. Że obiektyw 25mm do m43 nie zachowuje się ani jak 50mm 1.0, ani jak 50mm 2.0, bo względem doboru potrzebnego czasu jest jak szkło 1.0, ale pod względem rysunku jak 2.0 na FF.

Oczywiście że nie zmieni to światła obiektywu, to cecha fizyczna. ale nie zrobisz identycznego zdjęcia tym samym obiektywem na OM1n (chyba że wytniesz sam środek kadru, ale wtedy de facto sprowadzasz ten aparat do formatu 4/3) i na E-520.

A szumy? Też są nieodłączną częścią zdjęcia. I to że matryce FF mniej szumią też nie podlega dyskusji. Nawet mój dziesięcioletni 5D na tej samej czułości szumi mniej niż najnowszy produkt Olympusa, że o najnowszych konstrukcjach FF nie wspomnę.

Tak samo jak zdjęcia z analogowego formatu APS miały większe ziarno niż te z małoobrazkowego, a te znowu większe niż ze średniego, a wielki format już w ogóle był poza konkurencją
    Tylko po co ten cały i skomplikowany wywód?
    Jasność obiektywu jest jego cechą konstrukcyjną, przynajmniej minimalna i nie ma znaczenia czy podepnę jeden czy drugi obiektyw ustawione na te sama ogniskowa niezależnie od tego czy jest on skonstruowany pod mikro czy pod ff przynajmniej w polu krycia do jakiego został on skonstruowany. (Dokładniej na tę sama transmisję). Ekspozycja pozostanie ta sama.
    Cała reszta powyższych wywodów to po prostu bzdury.
    Cechy matrycy w tym rozmiar nic nie mają do własności obiektywu.
    Oczywiście zdjęcia będą inaczej wyglądać , tylko, że to nie jest na temat rozważań.
    Fret już się wymiksował gdzie indziej. https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1213295
    Nie brnijmy dłużej... szkoda czasu, jest kolejny sierpniowy dzień , warto iść na spacer, pofotografować...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    A wiedza jak z grubsza zachowa się szkło na danej przysłonie się przydaje. Jak mi się spodoba jakieś zdjęcie w sieci i doczytam z jakimi parametrami zostało zrobione to fajnie wiedzieć że jeśli to było szkło 100mm, przymknięte do 5.6 i podpięte do Nikona D700 to mogę podobny efekt uzyskać mając manualnego Canona FD 50mm 1.4 podpiętego przez przejściówkę do E-M10, tyle że wystarczy przymknąć go do 2.8

Tylko tyle.

A zresztą wspomnianego Canona FD 50 1.4 mogę całkiem łatwo podpiąć od korpusu m43, APS-C (np. NEX-6), czy FF (Sony A7). Za każdym razem będzie to to samo szkło, o tej samej ogniskowej i tym samym świetle, ale jednak z każdego aparatu uzyskam inny kadr.

---------- Post dodany o 13:33 ---------- Poprzedni post był o 13:22 ----------

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Tylko po co ten cały i skomplikowany wywód?
    Po to żeby pokazać "racje" tych co przeliczają przysłony, jak i tych co przeliczają ogniskowe.

Choć nadużyciem było stwierdzenie że "w Canonie odpowiednik 25 1.0 kosztuje 499zł", to jednak w pewnych sytuacjach przeliczanie przysłon ma sens. Tylko trzeba wiedzieć jak i po co to robić.

Nie brnijmy dłużej... szkoda czasu, jest kolejny sierpniowy dzień , warto iść na spacer, pofotografować...
    Ech, kiedy ja muszę siedzieć w domu dzisiaj
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    O jej!

Kilka lat młodszy się poczułem!
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    I czy to oznacza, że nad balkonem FF padało mocniej?
    Fret is dead. Long live the MAF!
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

diabolique
    Gość
    Cieszę się, że udało mi się wywołać taką ciekawą dyskusję!
    (chociaż jednoznaczna odpowiedź na moje pytanie chyba nie padła)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    A jakie było pytanie?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Cieszę się, że udało mi się wywołać taką ciekawą dyskusję!
    (chociaż jednoznaczna odpowiedź na moje pytanie chyba nie padła)
    Jeśli masz na myśli pytanie z posta #52, to taki manewr byłby, być może, możliwy w relacji obiektyw Oly - body Oly, ale nie bardzo sobie to wyobrażam w relacji obiektyw Oly - body Panasonic, skoro pisałeś o kompatybilnych aparatach...

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rados Zobacz posta
    (...) ale nie bardzo sobie to wyobrażam w relacji obiektyw Oly - body Panasonic, skoro pisałeś o kompatybilnych aparatach...
    Rozważałem, bez deklaracji, że to jedyne możliwe rozwiązanie.

---------- Post dodany o 10:21 ---------- Poprzedni post był o 10:20 ----------

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A jakie było pytanie?
    O wiarygodność podawania parametrów szkieł.

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Rozważałem, bez deklaracji, że to jedyne możliwe rozwiązanie.

---------- Post dodany o 10:21 ---------- Poprzedni post był o 10:20 ----------

O wiarygodność podawania parametrów szkieł.
    Całkiem niedawno na Optycznych był test jakiegoś obiektywu o f 0.95, o ile pamiętam. Testującemu wyszło, że f jest powyżej 1. Trudno uwierzyć, że fabryka nie jest w stanie sprawdzić rzetelnie swojego produktu. Dziś jest tam test lornetki z polem widzenia (wg testu) wyraźnie mniejszym, niż w specyfikacji.