Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 144

Wątek: Nowe obiektywy f1.0

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Też tak uważam i to już wynika z odpowiedniej konstrukcji obiektywu dla danej matrycy. Dlatego takie twierdzenia kolegi freta:
    "Przez dziurkę pełnoklatkowego wpada 4x więcej światła, czyli 4x więcej światła dociera do matrycy pełnoklatkowej niż olkowej"
    i na tej podstawie twierdzić (chyba się nie mylę):
    Różnica będzie we wszystkich parametrach optycznych obrazu (np. w dyfrakcji też)
    Trudno mnie sie z tym zgodzić.
    Masz dom i dwa balkony. Z obu odprowadzasz wodę do dwu osobnych zbiorników. Jeden balkon ma 4m2 (FF) powierzchni, drugi ma 1m2 (m43) powierzchni.

Padał deszcz. Opad wynosił 10 litrów na metr kwadratowy (10l/m2). Ile wody zbierzesz z balkonu FF, a ile z balkonu m43?
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    I czy to oznacza, że nad balkonem FF padało mocniej?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    I czy to oznacza, że nad balkonem FF padało mocniej?
    Nie, padało tak samo, ale wody masz więcej. Tak samo jest ze światłem przy tej samej jasności. Na mm2 jest go tyle samo, ale jak pozbierasz z całej matrycy to ilość fotonów będzie większa.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Jak ktoś nie odróżnia gęstości strumienia świetlnego od strumienia świetlnego, to faktycznie pozostaje sprowadzenie dyskusji do bredzenia i religijnym zaślepieniu. Twierdzenie, że 2+2=4, a 2+3=5 nie jest religijnym zaślepieniem. Oczywiście można twierdzić, że to w sumie bez większej różnicy, gdzieś w okolicy 4 albo 5 i w wielu sytuacjach będzie to wystarczająco dokładne, jednak lepiej jest znać dokładne wartości i samemu oceniać kiedy różnica jest istotna, a kiedy nie
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar BootMR
    Mieszka w
    Siła reputacji
    41
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    OK.
    To teraz male zadanie z matematyki:
    W tym przypadku otworz przyslone w obiektywie aparatu pelnoklatkowego o 5 dzialek i powiedz mi co sie wtedy stanie z ISO? Zakladamy, ze czas caly czas jest 1s.
    telefon matryca 10mm aparat matryca 31mm
    f2.2 f14
    F4.8mm F30mm
    ISO100 3200
    T - 1s T- 1s
    Jak to co iso spadnie o 5 działek do iso 100.

Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    A w tym wypadku przymknij przyslone w telefonie o 5 dzialek i powiedz co sie stanie czasem - ISO nie ruszamy.

telefon matryca 10mm aparat matryca 31mm
    f2.2 f14
    F4.8mm F30mm
    ISO100 ISO100
    T - 1s T - 50s
    Czas będzie taki sam jak w FF. Coś koło 50s.

Czy tu mnie na jakąś minę chcesz wsadzić? Bo mam takie wrażenie. Za to GO to będzie że ho, ho.
    Ooo... Mam sygnaturę

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    fret, ręce opadają, jak się czyta te dyrdymały. Gęstość strumienia światła to natężenie światła. Obiektyw o danej jasności wypuści światło o tym samym natężeniu, niezależnie od tego, na jaką matrycę będzie ono padać.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Masz dom i dwa balkony. Z obu odprowadzasz wodę do dwu osobnych zbiorników. Jeden balkon ma 4m2 (FF) powierzchni, drugi ma 1m2 (m43) powierzchni.

Padał deszcz. Opad wynosił 10 litrów na metr kwadratowy (10l/m2). Ile wody zbierzesz z balkonu FF, a ile z balkonu m43?
    Porównanie, zadanie nijak mające się do dyskusji, choć może...
    Najistotniejsze jest to co napisałeś:
    "Opad wynosił 10 litrów na metr kwadratowy" Na jeden i drugi balkon (na ich powierzchnie) spadło dokładnie tyle samo deszczu. Podobnie będzie z światłem wpadnie go dokładnie tyle samo na powierzchnię matrycy.
    Czy masz balkon o powierzchni 10m kw. czy 2 m.kw na jeden i drugi wpadnie tyle samo światła, tak samo się nagrzeje od słońca, tak samo będą kwiatki światłolubne rosnąć. No chyba, ze drugi balkon masz od północy
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 22.08.15 o 11:50
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    fret, ręce opadają, jak się czyta te dyrdymały. Gęstość strumienia światła to natężenie światła. Obiektyw o danej jasności wypuści światło o tym samym natężeniu, niezależnie od tego, na jaką matrycę będzie ono padać.
    I na matrycę 4x większą padnie go w sumie 4x więcej Zastąp sobie fotony ziarenkami piasku. Do 4x większego koryta wpadnie 4x więcej piasku przy tym samym natężeniu opadu. Kombinuj, kombinuj, w końcu to zrozumiesz
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    No ale to nie zasługa matrycy, tylko obiektywu. Dlatego matryca FF zbiera więcej światła, bo obiektyw jej na to pozwala. Jeśli wysypiesz worek piasku, to w korytach w sumie znajdzie się maksymalnie worek piasku, ani ziarenka więcej.

Właśnie na tym polega zaślepienie. Bierze się pod uwagę jeden aspekt, a kompletnie ignoruje wszystkie inne.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    I na matrycę 4x większą padnie go w sumie 4x więcej Zastąp sobie fotony ziarenkami piasku. Do 4x większego koryta wpadnie 4x więcej piasku przy tym samym natężeniu opadu. Kombinuj, kombinuj, w końcu to zrozumiesz
    To chyba zrozumiałe, że w sumie wpadnie 4x więcej, ale na daną powierzchnię (ten załóżmy 1m kwadratowy) wpadnie dokładnie tyle samo (tu się chyba zgadzamy )
    A że wpadnie w sumie 4x więcej znaczy li tylko, że większe matryce są bez wątpienia lepsze. (wykonane w podobnym okresie czasowym, technologii, itp)
    Natomiast nie można stosować ekwiwalentu matematycznego (tak jak w ogniskowych obiektywu) odnośnie jasności obiektywu i wielkości matrycy bo takie coś nie istnieje. Kuniec kropka

PS. Jakby był taki ekwiwalent matematyczny co do jasności obiektywu i wielkości matrycy odpowiedziałbyś liczbowo na mój post #85
    bo chyba również się zgodzimy, że akurat w tym przykładzie większa matryca z tym samym obiektywem da gorszy obrazek od tej mniejszej matrycy.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 22.08.15 o 12:14
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg