Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: E-410 - brak ostrzenia.

Awatar Agnus
    Mieszka w
    Przasnysz/Sosnowiec
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez siemionek
    Czy przypadkiem nie wciśnięty jest AFL/AEL???
    Próbowałem z włączonym i wyłączonym, nic to nie zmienia.. W menu są także ustawienia odnośnie AFL/AEL.. zmieniałem je aby sprawdzić - nic nie pomaga. Dlatego jeszcze ten reset spróbuję zrobić ale coś mi się wydaje że nawet w trybie M mam go nieaktywnego.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Agnus
    Przygoda z Olkiem zaczęła się więc od lekkiego falstartu ale tak łatwo się nie zrażam... Dziękuje wszystkim serdecznie za podpowiedzi... Odezwę się jak będę wiedział coś nowego, ew. jak aparat wróci z naprawy/wymiany.
    Pozostaje Ci serwis. Nie martw się, będzie dobrze. Oni tam nie psują sprzętu jak w C.
    Powodzenia.
    5Dm3

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam,

Z uwagi na brak możliwości założenia nowego tematu w tej części forum postanowiłem napisać swojego posta w tym temacie.

Jestem "szczęśliwym" posiadaczem aparatu Olympus e510, jest to moja pierwsza lustrzanka wiec zanim odeśle do serwisu wole zapytać czy czegoś nie robię źle.

Aparat działał normalnie do wczoraj, i nagle przestał łapać ostrość, czerwony punkt (af ?) nie mruga w ogóle sie nie pojawia. Aparat włącza sie normalnie i wszytko jest ok do czasu do kiedy w trybie AUTO nie chcesz zrobić zdjęcia. Obiektyw oddala, przybliża (słychać i widać jak działa) ale w końcowej fazie przez wizjer jak i na wyświetlaczu widać rozmazane zdjęcie. W trybie S-AF+MF można wyostrzyć samemu i zdjęcie wygląda ok ale w S-AF KAŻDE zdjęcie wychodzi rozmazane. Próbowałem zresetować aparat poprzez WŁUSTRESET jednak to nic nie daje. Aparat ten został zakupiony z dwoma kidami 14-42 i 40-150 obydwa obiektywy działają tak samo czyli wydaje mi sie ze to nie sprawa obiektywu.

Proszę o pomoc czy mogę jeszcze cos zrobić sam czy pozostaje tylko SWERIS ?

Pozdrawiam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Moze za ciemno dla kita jest.Co na to spawarka,czy jej dzialanie nie pomoze w tych warunkach.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Moze za ciemno dla kita jest.Co na to spawarka,czy jej dzialanie nie pomoze w tych warunkach.
    Tutaj na 100% chodzi o aparat tak mi sie wydaje, w różnych warunkach oświetleniowych jest to samo, ciemno/jasno nie ma znaczenia .... lampa działa ale to nic nie daje

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    wyjmij baterię na kilka godzin i sprawdź czy działa jak ja potem włożysz. Jeśli nie to serwis.

a spróbuj jeszcze przeczyścić styki w aparacie i obiektywach.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 14.02.09 o 17:07

| OlyJedi Awatar Latawiec
    Mieszka w
    Kilbarchan / Szkocja
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Agnus napisal:

Aaa może to ważne: Aparat nie robi już tej procedury czyszczenia matrycy. Pojawiała się animacja o tym mowiąca przy każdym włączeniu. Teraz już jej nie ma.. lekko tylko mruga niebieskim po czym znika... i pojawia się normalny obraz na ekranie. Brak napisów na początku mowiących o procedurze czyszczenia... [/quote]

Jak napisales wczesniej, robiles fotki aparatem bez karty. W momencie kiedy karta nie znajduje sie w aparacie, przy wlaczeniu pojawia sie monit i animacja informujaca o przebiegajacym procesie czyszczenia matrycy. Wszystkie te informacje nie sa wyswietlane kiedy w aparacie zaladowana jest karta. Zauwazylem to w moim E-410 jak i w E3.
    Pozdro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar tao
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W moim E500 miałem podobny problem z af. jak dobrze pamiętam przyczyną była wymiany optyki przy wł. zasilaniu. wyjmij baterie na co najmniej 24h i wtedy spróbuj. i czyszczenie styków oczywiście nie zaszkodzi.
    JEDNO ŻYCIE JEDEN CEL, JEŹDZIĆ HONDA CBR

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dostałem dzisiaj odpowiedz z serwisu OLYMPUSA w moim przypadku brak ostrzenia spowodowany był uszkodzonym AUTOFOCUSEM. Mają odesłać naprawiony aparat wiec nie pozostaje nic innego jak czekać na przesyłkę.

Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie odpowiedzi

Mieszka w
    Warmia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ja również mam lustrzankę kompaktową e_410. co do czyszczenia matrycy, jeśli lampka błyśnie dwa, czy tam kilka razy na niebiesko, to absolutny znak, że czyszczenie przez ultradźwięki działa bez zarzutów i żadna animacja na ekranie nie jest potrzebna ;p a jeśli chodzi o te "ziup-ziup", jeśli faktycznie zdarza się tak często, jak piszesz, to może spróbuj ze zmianą ustawień ISO, albo zmianą kontrastu w menu, jeśli działasz na auto. Mi czasem też zdarza się niezbyt przyjemny widok migającej zielonej kropki ;/ to dobijające, ale naszczęście nie jest to częste. Nie rozgryzłam jeszcze, jak manualnie ustawić ISO, na jakim trybie. Instrukcja, jaką dołączyli do zestawu na dvd jest zbyt chaotyczna...ale póki co, jestem na etapie poznawania mojego aparatu i robienia już coraz lepszych zdjęć