Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Olympus OM-2 SP

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Olympus OM-2 SP

Mam takie pytanko: czym OM-2 SP różni się właściwie od OM-2(n)? Szukałem w internecie (min. na photo.net i mir.com.pl), ale nadal nie jestem pewien. Czy chodzi tylko o dodatkowy tryb sterowania parametrami ekspozycji nazwany "Program"? Jak on właściwie działa? Manual to wiadomo, priorytet przysłony też, a program sugeruje (jak w obecnych aparatach) sterowanie automatyczne i przysłoną i czasem, ale wydaje mi się to chyba niemożliwe w takim analogu (no bo jak będzie on sterował przysłoną?). Wiem, że w OM-2 SP w przeciwnieństwie do OM-2 można ustawić ISO 3200, co mnie bardzo cieszy. Czy coś jeszcze je różni?
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ma spota.

EDIT: a jeśli chodzi program, to działa jak program w każdym aparacie. Automatycznie dobierane są parametry ekspozycji. Tu masz instrukcję: http://zuserver2.star.ucl.ac.uk/~rwe...uals/om2sp.pdf

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Racja, jest jeszcze spot, bardzo fajna i przydatna rzecz. Dzięki za linka, przeglądałem już tę instrukcje (ale wczoraj późno i chyba już mało rozumiałem ). Czyli aparat sam dobiera również przysłonę? Jeśli tak, to już dość zaawansowany technologicznie korpus.
    Pzdr

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Racja, jest jeszcze spot, bardzo fajna i przydatna rzecz. Dzięki za linka, przeglądałem już tę instrukcje (ale wczoraj późno i chyba już mało rozumiałem :)). Czyli aparat sam dobiera również przysłonę?
    Tak, dobierze przesłonę również.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda
    Racja, jest jeszcze spot, bardzo fajna i przydatna rzecz. Dzięki za linka, przeglądałem już tę instrukcje (ale wczoraj późno i chyba już mało rozumiałem ). Czyli aparat sam dobiera również przysłonę?
    Tak, dobierze przesłonę również.
    Ok, dzięki, masz punkt Gdyby jeszcze miał czas 1/2000s... No nic, nie wszystko co ma OM-4 może mieć OM-2 SP Tak się zastanawiam, czy on już nie traci trochę tego uroku surowego analoga, jaki ma chociażby OM-2. Inaczej niż sprawdzić, przekonać się nie mogę
    Pzdr

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ciężko znaleźć dobry egzemplarz.

Chcesz pomacać OM-4? Mogę Ci pożyczyć na tydzień czy dwa, sprawdzisz sobie, przekonasz się, czy Ci odpowiada, a potem ode mnie kupisz :-)

Żartowałem z tym kupieniem - tj. jak chcesz, to mogę Ci sprzedać, ale do pomacania całkowicie niezobowiązująco mogę pożyczyć.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ciężko znaleźć dobry egzemplarz.
    OM-2 SP? A co jest z nimi nie tak? Tzn. na co uważać przy ewentualnym kupnie?

Chcesz pomacać OM-4? Mogę Ci pożyczyć na tydzień czy dwa, sprawdzisz sobie, przekonasz się, czy Ci odpowiada, a potem ode mnie kupisz

Żartowałem z tym kupieniem - tj. jak chcesz, to mogę Ci sprzedać, ale do pomacania całkowicie niezobowiązująco mogę pożyczyć.
    Kusząca propozycja Chętnie pomacam, musimy się zgadać co do jakiegoś spotkania
    Pzdr

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    OM-2 SP? A co jest z nimi nie tak? Tzn. na co uważać przy ewentualnym kupnie?
    Nie. Po prostu nikt się ich nie pozbywa

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów