Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 106

Wątek: Matryca mikro 4/3 vs obiektywy M.Zuiko PRO.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Paffcio Zobacz posta
    ... O np. Panasku g5 tez mógłbym napisać, bo mam go od półtora roku, ale nie ma sensu, bo pentax, niezależnie od podpiętego szkla (może być nawet kit) masakruje go z opuszczonymi rękami...
    Fajnie byłoby zobaczyć porównanie podobnej (najlepiej takiej samej sceny) z tych obydwu aparatów (przy takich samych ustawieniach w formacie RAW), powiedzmy na iso 800, ale wiem, że takiego się nie doczekam Mogłaby ta masakra nie wyjść, a tylko nieco lepiej z k5.
    I nie chodzi tu wcale o ostrość.
    a o co chodzi ?, tak z ciekawości ?
    Tak nawiasem mówiąc, choć nie mam tego obiektywu, podejrzewam, ze panas G5 z obiektywem 20/1.7 zrobi lepsze (może dużo lepsze ? ) zdjęcie niż pentax k5 z kitem.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 17.08.15 o 21:58
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    Ja robię głównie krajobrazy iso200, iso400, ale porównanie, o którym piszesz mógłbym zrobić, nie ma problemu, może uda mi się weekend.

O co chodzi z tymi różnicami? zdjęcia z pentaxa wychodzą często z efektem "prawie 3d", z panaska mimo, że pięknie ostre, to są płaskie.

> podejrzewam, ze panas G5 z obiektywem 20/1.7 zrobi lepsze zdjęcie niż pentax k5 z kitem.
    powiem nawet więcej, panas z dowolnym obiektywem zrobi lepsze zdjęcie niż pentax bez
    Ostatnio edytowane przez Paffcio ; 17.08.15 o 22:06

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Ja robię głównie krajobrazy iso200, iso400, ale porównanie, o którym piszesz mógłbym zrobić, nie ma problemu, może uda mi się weekend.

O co chodzi z tymi różnicami? zdjęcia z pentaxa wychodzą często z efektem "prawie 3d", z panaska mimo, że pięknie ostre, to są płaskie.
    To sobie podepnij ZD 50-200, ZD 14-35 będziesz miał prawie jak z matówki Mamiji. To szkło, nie aparat odpowiada za przestrzenność , tzw. plastykę obrazu.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    To sobie podepnij ZD 50-200, ZD 14-35 będziesz miał prawie jak z matówki Mamiji. To szkło, nie aparat odpowiada za przestrzenność , tzw. plastykę obrazu.
    Nooo, a podepnij sobie szkło Zeissa do Pentaxa a wyskoczysz z butów Wielkość medium rejestrującego obraz ma również kolosalne znaczenie.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Może być iso 200 czy 400, obojętnie, byle takie samo z obydwu aparatów i nie 6400 bo wtedy wiadomo, ze panas polegnie.

Jakoś nie bardzo mi się chce w to wierzyć, ale jak zobaczę chętnie przyznam rację. Od razu też proponuję ustawić pomiar światła w obydwu na centralny ważony, a nie matrycowy czy punktowy. Takie porównanie musiałoby też obejmować taki sam kadr.
    Nie wątpię, ze Pentax k5 jest lepszym aparatem, dającym lepszy obrazek (i lepszy "materiał" do obróbki) ale w tą masakrę jakoś nie wierzę...
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    Prawie rok temu kumpel prosił mnie o poradę, jaki aparat kupić do "codziennego pstrykania". Pożyczyłem mu k5 i G5. Panaska oddał po dwóch dniach mówiąc, że zdjęcia z niego wychodzą jak z lepszego kompakta. Chwalił bardzo za to AF i poręczność. Pentaxa z kolei nie specjalnie chciał mi oddać...

Nie chcę, byście mnie źle odebrali, ja nie twierdzę, że Panas jest do du** itp. Ma wiele swoich zalet (dla których sam wszedłm w m43), ale jak idę w teren z głównym nastawieniem, by pofocić coś sobie, to biorę Pentaxa, bo po prostu daje lepszy obrazek. Z tego samego powodu biorę hasska albo rolleiflexa, a nie mały obrazek, bo "matryca" w tych pierwszych jest większa i daje lepsze obrazki.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    ale w tą masakrę jakoś nie wierzę...
    Ty w żadną "masakrę", ani "przepaść" nie wierzysz
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar piaseczek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Paffcio,
    to poprosimy o fotki omd vs k5 vs g5. Takie porównanie będzie miało ogromną wartość edukacyjną

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Ja też jestem ciekaw tego porównania.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    Postaram się coś pstryknąć w weekend. Gdzie chcecie mieć wrzucone RAWy?