Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 106

Wątek: Matryca mikro 4/3 vs obiektywy M.Zuiko PRO.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Spróbuj porównać z Leicą 15/1,7, polecam...
    Może kiedyś Zbyt podobne ogniskowe żeby mieć obydwa, a póki jestem zadowolony z 17mm nie będę kupował drugiego, Ale na jakimś plenerze chętnie się pobawię 15/1.7 - o ile będzie okazja.

Sąd o matrycy można także sobie wyrobić wywołując porównywalne RAW-y testowe dostępne w sieci. By zjeśc wafelka nie potrzeba kupować całej fabryki...
    PS. Ten pentax miał jedną ciekawszych matryc na rynku w tamtym czasie, ale to za mało by generalizować... Można też zmienić soft do wywoływania zdjęć i ekstremalne wyniki mogą sie zmniejszyć lub powiększyć, to całkiem częste...
    Zgdzam się, o G5 nie da się napisać więcej jak to, że też sie da nim zrobić wiekszość zdjęć...
    Ja jako referencyjną traktuję matrycę Canona 5D (tego pierwszego) - wszystko co jest tak samo dobre jest dla mnie i moich zastosowań wystarczające. To była pierwsza matryca która dawała mi całkowitą swobodę zabawy. Teraz matryca m43 z E-M10 jest nawet w niektórych aspektach lepsza.
    Zapraszam do albumu i galerii

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Ja jako referencyjną traktuję matrycę Canona 5D (tego pierwszego) - wszystko co jest tak samo dobre jest dla mnie i moich zastosowań wystarczające. To była pierwsza matryca która dawała mi całkowitą swobodę zabawy. Teraz matryca m43 z E-M10 jest nawet w niektórych aspektach lepsza.
    No i jasność w temacie - 10 letnie FF jest porównywalne z 5 letnim APS-C i współczesnym m4/3
    Ostatnio edytowane przez cube007 ; 17.08.15 o 13:40

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    A pamiętacie czasy, gdy w matrycach 4/3 robiło się wszystko, żeby nie wyjść ponad ISO 1250, bo już na 1600 robiła się kaszana, a ISO 3200 było tylko marketingową ściemą? W dodatku było to przy 10-12 mpx i realnej rozdzielczości pewnie o połowę mniejszej. Dziś spokojnie można korzystać z ISO 3200 z podobnym rezultatem jeśli chodzi o poziom szumów i nieporównywalnie lepszym jeśli chodzi o rozdzielczość. W APS-C to pewnie będą okolice ISO 6400, a w FF 12800. Z jasnymi stałkami to już są wręcz noktowizory
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A pamiętacie czasy, gdy w matrycach 4/3 robiło się wszystko, żeby nie wyjść ponad ISO 1250, bo już na 1600 robiła się kaszana, a ISO 3200 było tylko marketingową ściemą? W dodatku było to przy 10-12 mpx i realnej rozdzielczości pewnie o połowę mniejszej. Dziś spokojnie można korzystać z ISO 3200 z podobnym rezultatem jeśli chodzi o poziom szumów i nieporównywalnie lepszym jeśli chodzi o rozdzielczość. W APS-C to pewnie będą okolice ISO 6400, a w FF 12800. Z jasnymi stałkami to już są wręcz noktowizory
    Pamietamy, to miedzy innymi spowodowalo swego czasu moja migrancje do zoltej konkurencji

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Jak pamietam bezuzyteczne ISO800....
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A pamiętacie czasy, gdy w matrycach 4/3 robiło się wszystko, żeby nie wyjść ponad ISO 1250, bo już na 1600 robiła się kaszana
    Hmmm, jeszcze na początku tego roku starałem się unikać ISO 800, a ISO 400 traktowałem jako przymus konieczny w trudnych warunkach. Tak więc daleko pamięcią sięgać nie trzeba
    The question is, who cares?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    A emeryci pamiętaja czasy, kiedy królową jakości była Velvia (ISO 50), ISO 100 to była czułośc amatorska, a ISO 400 to już był negatyw reporterski, czyli leciały na tym np. wesela i sluby Wielkość matrycy zawsze miała znaczenie i średnioformatowcy mieli jeszcze użyteczne ISO 800. Używanie tej czułości w małym obrazku wymagało wyobrażni. Po prostu detale trzeba było sobie wyobrazić
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    W lodowce mam Ilforda 3200
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    W lodowce mam Ilforda 3200
    a ja Żywe i Koźlaka z browaru Amber

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom