Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 106

Wątek: Matryca mikro 4/3 vs obiektywy M.Zuiko PRO.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Dobierasz zainteresowania do sprzętu? ?
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Dobierasz zainteresowania do sprzętu? 
    Zazdrościsz? Tylko tak mogę sobie wytłumaczyć Twoje pytanie. Ja nie muszę wyszukiwać niszy w której mogę zwalić winę na sprzęt. Pstrykam to co lubię, a fotografom ekstremalnym zostaną niedługo tylko białe koty/szczury w czarnej piwnicy w świetle zastanym
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Ekstremalne to będą czarne szczury albo przyslowiowych 4 Murzynow w ciemnej sieni
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Dla wysokiego ISO, ale gdzie wtedy wyciąganie 5EV z cienia?
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    17mm 1.8 oceniam bardzo dobrze. Też jestem ciekawy w czym Pentax 21mm 3.2 wykazuje taką zdecydowaną przewagę.
    To nie szklo pentaxa ma przewagę. Przewaga jest po stronie większej, bdb matrycy vs. mniejszej, również bdb. Co do samych szkiel, to m.zuiko 17mm oceniam lepiej, niż 21mm pentaxa.

---------- Post dodany o 19:40 ---------- Poprzedni post był o 18:20 ----------

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Mniejsza gęstość matrycy daje lepsze obrazowanie i mniejsze szumy w gorszym świetle.
    Trafiłeś w sedno sprawy 16mpix w formacie aps-c vs. 16mpix w m43. Tutaj właśnie Pentax ma przewagę.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Czy ktoś juz pisał, że najwięcej zależy od indywidualnych preferencji? Dla jednych istotą fotografii jest wyciąganie 5EV z cienia, a dla innych taki dobór motywu, światła i ekspozycji, żeby niczego nie wyciagać, a jak muszą wyciągnąć 1EV to już się rumienią ze wstydu, bo juz spieprzyli fotograficzną robotę.
    Dokładnie. Zazwyczaj nie wyciągam więcej niż 1, max 2EV z cieni z matrycy panasa bo nie mam takiej potrzeby. To 5EV z matrycy Sony i tak na nic sie nie przyda jak w światłach przepali się zdjęcie o 2 EV co często można zobaczyć.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Paffcio Zobacz posta
    To nie szklo pentaxa ma przewagę. Przewaga jest po stronie większej, bdb matrycy vs. mniejszej, również bdb. Co do samych szkiel, to m.zuiko 17mm oceniam lepiej, niż 21mm pentaxa.

---------- Post dodany o 19:40 ---------- Poprzedni post był o 18:20 ----------

Trafiłeś w sedno sprawy 16mpix w formacie aps-c vs. 16mpix w m43. Tutaj właśnie Pentax ma przewagę.
    Jakoś Ci nie wierzę Od lat karmiono mnie info że fizyki nie przeskoczę, że 4/3 jest be. Fakt apsc ma wybitne osiągnięcia w nieostrych zdjęciach

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    ...
    Nie sądzę by ta róznica była większa od różnicy między apsc - FF np. D-700. (Wiem tam jest 12 Mpx).
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    FuFu nie mialem i nie mam, wiec nie będę się wypowiadal. Pisze na podstawie WŁASNYCH doświadczeń a nie na podstawie "sądów" czy informacji znalezionych w sieci. Matryce zarówno w m43 jak i apsc są różne, ja porównuje om-d m10 i k5. O np. Panasku g5 tez mógłbym napisać, bo mam go od półtora roku, ale nie ma sensu, bo pentax, niezależnie od podpiętego szkla (może być nawet kit) masakruje go z opuszczonymi rękami. I nie chodzi tu wcale o ostrość. Z drugiej strony gdyby porównać om-d do apsc Canona to różnica faktycznie moglaby być znikoma.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    17mm 1.8 oceniam bardzo dobrze. ...
    Spróbuj porównać z Leicą 15/1,7, polecam...

---------- Post dodany o 06:19 ---------- Poprzedni post był o 06:06 ----------

FuFu nie mialem i nie mam, wiec nie będę się wypowiadal. Pisze na podstawie WŁASNYCH doświadczeń a nie na podstawie "sądów" czy informacji znalezionych w sieci. Matryce zarówno w m43 jak i apsc są różne, ja porównuje om-d m10 i k5. O np. Panasku g5 tez mógłbym napisać, bo mam go od półtora roku, ale nie ma sensu, bo pentax, niezależnie od podpiętego szkla (może być nawet kit) masakruje go z opuszczonymi rękami. I nie chodzi tu wcale o ostrość. Z drugiej strony gdyby porównać om-d do apsc Canona to różnica faktycznie moglaby być znikoma.
    Sąd o matrycy można także sobie wyrobić wywołując porównywalne RAW-y testowe dostępne w sieci. By zjeśc wafelka nie potrzeba kupować całej fabryki...
    PS. Ten pentax miał jedną ciekawszych matryc na rynku w tamtym czasie, ale to za mało by generalizować... Można też zmienić soft do wywoływania zdjęć i ekstremalne wyniki mogą sie zmniejszyć lub powiększyć, to całkiem częste...
    Zgdzam się, o G5 nie da się napisać więcej jak to, że też sie da nim zrobić wiekszość zdjęć...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro