Dobierasz zainteresowania do sprzętu? ?
Dobierasz zainteresowania do sprzętu? ?
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Ekstremalne to będą czarne szczury albo przyslowiowych 4 Murzynow w ciemnej sieni![]()
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Dla wysokiego ISO, ale gdzie wtedy wyciąganie 5EV z cienia?![]()
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
To nie szklo pentaxa ma przewagę. Przewaga jest po stronie większej, bdb matrycy vs. mniejszej, również bdb. Co do samych szkiel, to m.zuiko 17mm oceniam lepiej, niż 21mm pentaxa.
---------- Post dodany o 19:40 ---------- Poprzedni post był o 18:20 ----------
Trafiłeś w sedno sprawy16mpix w formacie aps-c vs. 16mpix w m43. Tutaj właśnie Pentax ma przewagę.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
FuFu nie mialem i nie mam, wiec nie będę się wypowiadal. Pisze na podstawie WŁASNYCH doświadczeń a nie na podstawie "sądów" czy informacji znalezionych w sieci. Matryce zarówno w m43 jak i apsc są różne, ja porównuje om-d m10 i k5. O np. Panasku g5 tez mógłbym napisać, bo mam go od półtora roku, ale nie ma sensu, bo pentax, niezależnie od podpiętego szkla (może być nawet kit) masakruje go z opuszczonymi rękami. I nie chodzi tu wcale o ostrość. Z drugiej strony gdyby porównać om-d do apsc Canona to różnica faktycznie moglaby być znikoma.
Spróbuj porównać z Leicą 15/1,7, polecam...
---------- Post dodany o 06:19 ---------- Poprzedni post był o 06:06 ----------
Sąd o matrycy można także sobie wyrobić wywołując porównywalne RAW-y testowe dostępne w sieci. By zjeśc wafelka nie potrzeba kupować całej fabryki...
PS. Ten pentax miał jedną ciekawszych matryc na rynku w tamtym czasie, ale to za mało by generalizować... Można też zmienić soft do wywoływania zdjęć i ekstremalne wyniki mogą sie zmniejszyć lub powiększyć, to całkiem częste...
Zgdzam się, o G5 nie da się napisać więcej jak to, że też sie da nim zrobić wiekszość zdjęć...
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro