Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: E510-focus na konkretną odległość

| OlyJedi
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Re: E510-focus na konkretną odległość

Cytat Zamieszczone przez Don Pedro
    Po prostu nie da się i to żadnym aparatem i w żadnym systemie, chyba ze będziesz miał obiektyw z naniesioną skala i dotyk niewidomego pozwalajacy odczytywać ustawienia.
    Oki
    dzięki za posty i link'a! poczytałem - załapałem (w miarę)
    Czkawką odbijają mi się przyzwyczajenia z D7I gdzie w wizjerze podawana była odległość ostrzenia podczas kręcenia pierścieniem

THX

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Nawet w 14-54mm w okienku mamy 1m i nieskończoność ... praktycznie bezużyteczne.
    W zakresie ogniskowych 14-25 bardzo przydałaby się precyzyjna skala dla 2-3m do pracy na odległościach hiperfokalnych. Myślę, że to poważna niedoróbka systemu --może do załatwienia przez odpowiednie firmware -pozdrawiam
    ps.obecnie pozostaje łapać na manualu zmierzoną ręcznie odległość wykorzystując potwierdzenie ostrości...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    dzierganie kresek i podziałek mija się z celem. Nie wiem jak w 14-42, ale 14-45 ma pierścień ostrości, który kręci się w każdą stronę dowolnie, ciężko będzie złapac na 100% punkty odniesienia.

Proponuję zaopatrzyć się w małą latarkę i odpalić ją przy ustawianiu ostrości.

Najlepsze rozwiązanie to lampa błyskowa ze wspomaganiem AF (najtaniej Tumax): http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=946

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

"COŚ" w tym jest, że brakuje mi poczciwych "kreseczek" określających głębie ostrości, przy manualnych ustawieniach odległości w zależności od wartości f.
    Zawsze to człowiek wiedział "gdzie będzie ostro". A tak?
    Trochę dziwacznie wygląda MF bez znajomości "głębokości ostrzenia".
    Dobrze, że w ED 50-500 są zaznaczone wartości odległości: 1.2; 1.5; 2; 3; 5 i 10m.
    To i tak nie rozwiązuje problemu.
    MSZ jeżeli w "systemie" istnieje możliwość MF - to obowiązkowo na obiektywach powinny być te "kreseczki". Zaznaczenie 1m i nieskończoności (tylko) to "nieporozumienie".
    Pozdrówka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    Najlepsze rozwiązanie to lampa błyskowa ze wspomaganiem AF (najtaniej Tumax)
    Mam FL36 ze wspomaganiem
    i wlaśnie cały temat wziął się od niej bo... E510 mam od 3 dni i go poznaje - staram się dogadać
    pierwsze co zrobiłem to wyłączyłem wspomaganie AF, żeby wbudowana lampa nie bawiła się w stroboskop na disco późnym wieczorem założyłem FL'kę, żeby pobawić się lampą. I tu problem bo jak wylaczylem wspomaganie AF w body to wyłączyło się wspomaganie AF w lampie. Myślę oki, no problem - ten typ tak ma,przełączyłem szybko na MF i tu zonk bo nie wiem na ile ostrze a w wizjerze za dużo nie widzę bo wieczór i pokój ciemny!
    No ale cóż,jak już opanuje menu (prawie) na pamięć to włączanie/wyłączanie wspomagania AF przy podpinaniu FL'ki nie będzie problemem! można też użyć LiveView z włączoną opcją ViewBoost - w ciemnościach nawet działa

Parafrazując klasyka "Rozchodzi się jednak o to, żeby te minusy nie przesłoniły wam plusów"
    IMO, to "miodny" aparat i radocha go trzymać w łapie i patrzeć przez wizjer na świat

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    AF Iluminator ma być włączony w aparacie po podpięciu FL. Olympus ma tak skonstruowaną lampę wbudowaną, że sama się nie podnosi, więc jak jest zamknięta to nie będzie błyskać po oczach. Natomiast po zapięciu FL36, opcja AF iluminator będzie odpalać tylko czerwoną lampkę z lampy błyskowej, a nie stroboskop.
    Ja w swoim E300 mam włączony AF Iluminator zawsze, ale jest on aktywny jedynie kiedy podniosę lampę wbudowaną, albo podepnę zewnętrzną, która ma wspomaganie.

| OlyJedi Awatar festin
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Re: E510-focus na konkretną odległość

Cytat Zamieszczone przez Don Pedro
    Cytat Zamieszczone przez dzidek
    Mam pytanie- jak w E510 ustawić w manual'u focus na konkretną odległość?
    jestem w totalnie ciemnym pokoju, nie chce używać AF illuminator'a lampy wbudowanej ani FL!
    jak ustawić ostrość na np 1.5 metra

jeżeli pytanie jest głupie to sorki ale jestem w kropce!!
    hmmmm?????
    Po prostu nie da się i to żadnym aparatem i w żadnym systemie, chyba ze będziesz miał obiektyw z naniesioną skala i dotyk niewidomego pozwalajacy odczytywać ustawienia.
    Jak to mówią : Nigdy nie mów nigdy
    Np taki olek C5050 w trybie MF wyświetla skalę i wskaźnik na wyświetlaczu LCD.
    W zasadzie to nie widzę problemu, z powodu którego podobny mechanizm nie mógłby zostać zaimplementowany we współczesnych lustrzankach cyfrowych.
    pozdrawiam
    Paweł

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    ale po co wyłączać wspomaganie AF przy zewnętrznej lampie? Rzuca czerwony wzorek i pięknie łapie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ziemia01
    ale po co wyłączać wspomaganie AF przy zewnętrznej lampie? Rzuca czerwony wzorek i pięknie łapie.
    Tak, tak nie ma to sensu! tak jak wspomniał Dzemski, wbudowana lampa odpala stroboskop tylko jak się ją podniesie. A w PASM sama się nie podnosi!
    Jako świeżynka z E510, wydawało mi się, że jak nie podepnę FL'ki to wbudowana zawsze się podniesie żeby wspomóc AF.
    Ale tak nie jest więc AF illuminator'a zostawiam na ON i z FL'ka działa pięknie,a wbudowana jak jej celowo nie podniosę to nie "miga"
    i wsio gitara

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    tak się zastanawiam, czy w E510 jest możliwe działanie obydwu lamp na raz, tej wbudowanej i podpiętej. Z tego co wiem nie ma takiej możliwości z przyczyn fizycznych. Po podpięciu lampy zewnętrznej lampa wewnętrzna nie może się unieść na odpowiednią odległość. Zupełnie inna jest sytuacja w E300 i E330, gdzie stopka na lampę zewnętrzną umieszczona jest z boku lampy wbudowanej. Dzięki temu mozna jednocześnie wyzwalać obie lampy.