może mi ktoś poradzi,jaki i jak zamontować filtr chociażby UV do 550 uz ?
może mi ktoś poradzi,jaki i jak zamontować filtr chociażby UV do 550 uz ?
Nie mogę sobie teraz przypomnieć, gdzie to widziałem - taki uchwyt do filtrów mocowany sprężyną na końcu obiektywu (może Cokin??). Generalnie zastosowanie tulejki CLA-10 (gwint filtra 55 mm) jest mało celowe, gdyż obiektyw wraz ze zmianą ogniskowej zmienia swoją długość - czyli bez winietowania będzie to na najdłuższej ogniskowej (i niewiele krótszej).Zamieszczone przez koala1000
Pozdrawiam
Jack
Na Allegro znalazłem tulejkę od Sony, która podobno pasuje do SP-550UZ.
Jeśli to prawda, to wszystkie filtry na 52mm będą pasować.
Link tu.
Zobacz na ile wysuwa sie obiektyw przy największej ogniskowej (tulejka ma 35mm z gwintem) i pogadaj ze sprzedawcą.
W sumie to 30 zł, a jak nie będzie pasować - zwrócisz.
dlubalam przy SP-550 i przy tulejce CLA-10 winietowanie znika dopiero okolo 12 mm
Witam po raz pierwszy na forum. Od niedawna posiadam ten aparat i próbowałem z tulejką King dedykowaną do niego. Jak dla mnie porażka. Tulejka jest dzielona na 2 części, z krótszą można używać filtrów tylko przy minimalnej ogniskowej, przy dokręconej drugiej części winieta jest prawie do połowy zoom-u. Teraz czekam na takie coś: http://www.nextphoto.net/SP550.htm. Wydaje się że to dobre rozwiązanie, kiedyś na jakimś forum chwalono podobny pierścień do innego aparatu.
Grzegorz
Witam wszystkich
Też jestem zainteresowany takim rozwiązaniem, daj znać jak się już doczekasz.Zamieszczone przez GrzegorzW
Już się doczekałem. Pierścień wkręca się w wewnętrzny gwint obiektywu, jest solidnie i ładnie wykonany, nie winietuje. Trochę tylko śmiesznie wygląda, no i cena dość duża. Jeżeli jednak chce się używać filtrów to jest to dobre rozwiązanie.
Witam!
Czy ściągałeś to ze Stanów z tego sklepu, czy znalazłeś to gdzieś w kraju?
Witam!
A może warto zainwestować w coś takiego:
tulejki
Odpiszcie co o tym sądzicie.
Pozdrawiam!
To jest właśnie ta tulejka, o której wcześniej pisałem. Jak dla mnie do filtrów lipa: albo zakładasz jedną część i po nakręceniu filtra masz tylko minimalną ogniskową, albo obie części i ogromną winietę w bardzo dużym zakresie ogniskowych. Pewnie jest dobra do konwerterów, zamiast drogiego oryginału. Według mnie w aparatach ze zmienną długością obiektywu tylko coś co będzie "chodziło" razem z obiektywem.