Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: 40-150 ???

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

40-150 ???

Mam problem, zamierzam dokupic jakis obiektyw do mojego e-400 (narazie mam 14-42 ^^). Zastanawiam sie nad 40-150, slyszalem (chyba nawet na tym forum to bylo) ze robi swietne portrety, zdjecia ptakow tez widzialem ladne, niektorzy robia tym nawet makro ale mi sie akurat w to juz nie chce wierzyc. Mi ten obiektyw spasowal ze wzgledu na cene, ogniskowa, i jako tako dobra opinie. Ale chce sie dowiedziec jeszcze czy nie ma jakis innych obiektywow ktore spelnialy by moje wymagania, mianowicie: portrety-zeby dobrze ostrzyl, szybki af - narazie na zuzel chodze z 14-42 :P, nawet jako tako wychodza te fotki a niektore sa moim zdaniem naprawde dobre ale ogniskowej brakuje, a wiec ogniskowa tak max do 200/300, no i cena najlepiej do tyska.

Z gory dzieki
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

kowalikster
    Gość
    W tym zakresie cenowym nie znajdziesz nic innego w systemie.
    Ewentualnie jakieś manulane obiektywy na przejściówkach, pierścieniach...
    Ostatnio edytowane przez kowalikster ; 21.07.09 o 12:17

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Informacji na temat 40-150 możesz poszukać używając wyszukiwarki forumowej.

Do "tysiaka" można by jeszcze polecić 70-300. Jego opis także znajdziesz w na forum. Jak pamietam nasz forumowy kolega Ktotek robił jego test https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=18686. Ceny tego obiektywu na rynku wtórnymi oscylują w granicach 1000 zł.

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No wlasnie slyszalem o tym 70-300 ale nie slyszalem zadnych dobrych opini, w wiekszosci byly to uwagi ze ma WOLNY AFa dla mnie af jest wazny, bardzo wazny dlatego nie wiem, chyba ten 40-150, tylko nie znalazlem informacji na temat af'a w nim, szybki? celny?

Dzieki za szybka odpowiedz
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

kowalikster
    Gość
    Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jeśli szukasz szybkiego, celnego niezawodnego i mega super fantastycznego w tej cenie to daj sobie spokój. Zresztą to nie sprzęt robi zdjęcia, tylko pan zdjęciowy / pani zdjęciowa.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czaroz Zobacz posta
    moje wymagania, mianowicie: portrety-zeby dobrze ostrzyl, szybki af - narazie na zuzel chodze z 14-42
    // no i cena najlepiej do tyska.
    Masz 3 obiektywy do wyboru: dwie wersje 40-150 (starą i nową) oraz ZD 70-300. Za taką kasę cudów nie dostaniesz w zakresie jasności ani szybkości AF. Żeby fotografować żużel nie potrzebujesz bardzo dużych ogniskowych takich jakie daje 70-300 a ten obiektyw z całej trójki będzie najgorszym wyborem do portretu (za długi na krótkim końcu). Gdybyś chciał robić makro to byłby najlepszym wyborem. Pozostaje więc 40-150, kwestia wersji, tu z uwagi na jasność przy portretach lepszy będzie ten starszy (3,5-4,5). Na rynku wtórnym to wydatek 500-600zł.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    No wlasnie slyszalem o tym 70-300 ale nie slyszalem zadnych dobrych opini
    OMG, to jest bardzo dobry obiektyw tylko nie do wszystkiego...
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 21.07.09 o 12:31 Powód: Automatyczne scalenie postów
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar MADNESS
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nie będę Ci wiele pisał od strony technicznej (jasność i inne parametry to można przeczytać wszędzie ) i lać niepotrzebnie wodę.
    Oto przykładowe zdjęcia bez problemu takie można wykonać sprzętem e-510 plus, 40-150 mm 1:4-5.6.

przy zdjęciu z latającym ..... nie znam się na owadach pozostał chyba exif

w razie pytań wal śmiało
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	40-150portret.jpg
Wyświetleń:	381
Rozmiar:	200,6 KB
ID:	21135   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	40-150 makro.jpg
Wyświetleń:	382
Rozmiar:	126,2 KB
ID:	21136  
    Ostatnio edytowane przez MADNESS ; 21.07.09 o 12:53
    NIE JESTEM TU ABY POKLEPYWAĆ PO PLECKACH I WMAWIAĆ ŻE ROBISZ DOBRE ZDJĘCIA

www.murawskiphoto.fott.pl

Awatar Jozi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ale chce sie dowiedziec jeszcze czy nie ma jakis innych obiektywow ktore spelnialy by moje wymagania, mianowicie: portrety-zeby dobrze ostrzyl, szybki af - narazie na zuzel chodze z 14-42 :P,
    Matko żużel z 14-42 ,do żużla minimum to jest 40-150 a już nic nie mówiąc o 70-200 2.8 , ja bym raczej brał 70-300 , będziesz wtedy miał spokojnie do tego 200-250 na końcu bez mydełka. A i zaoszczędzisz na czyszczeniu sprzętu po takim meczu bo możesz stanąć w większej odległości a akcję chwycisz.
    E-510 + kitowe 14-42 + 40- 150(3.5-4.5) +Ownuser BH-E51+ FL 36R + SanDisc CF Extreme III 2 GB +xD 1GB

Zapraszam na moją stronę.

www.jozifoto.pl

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ja na Twoim miejscu kupiłabym 40-150, a które... To już zależy.

No wlasnie slyszalem o tym 70-300 ale nie slyszalem zadnych dobrych opini, w wiekszosci byly to uwagi ze ma WOLNY AFa dla mnie af jest wazny, bardzo wazny dlatego nie wiem, chyba ten 40-150, tylko nie znalazlem informacji na temat af'a w nim, szybki? celny?
    "Ten" - o którym 40-150 mówisz, starym czy nowym? AF 70-300 jest praktycznie identyczny jak starego 40-150, czyli wolniejszy od nowego 40-150. A czy jest wolny to pooglądaj sobie fotki w galerii...

Cytat Zamieszczone przez kowalikster Zobacz posta
    Ewentualnie jakieś manulane obiektywy na przejściówkach, pierścieniach...
    Znajdzie też lampę błyskową, tylko po co, skoro zależy mu na szybkim AF...

Ale chce sie dowiedziec jeszcze czy nie ma jakis innych obiektywow ktore spelnialy by moje wymagania [...] a wiec ogniskowa tak max do 200/300, no i cena najlepiej do tyska.
    http://www.skapiec.pl/site/cat/47/fi..._0_0_0_0_0_0_0
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    To nie AF jest wolny. 40-150 czy 70-300 to linia tanich obiektywów. Nie ma co się zżymać z oczywistymi faktami. Ten sprzęt jest genialny w swojej klasie i nie ma co deliberować nad tym, że AF jest wolny, itp.

Rozwiązanie 1.

Kupić ZD 50-200 SWD. Jasny obiektyw z przyzwoitym zakresem ogniskowych, a do tego napęd SWD do ustawiania ostrości. Czego trzeba więcej. Miałem okazję zapoznać się z tą konstrukcją i przypuszczam, że sprawdzi się na torze żużlowym. Niestety rozwiązanie powyżej "tysiaka".

Rozwiązanie 2.

Na wolny AF w sporcie jest pewne rozwiązanie. Decydując się na nie trzeba ocenić sytuacje w której chcemy ją zastosować i poćwiczyć by nabrać wprawy.
    Otóż wystarczy rozejrzeć się z miejsca w którym mamy nasze stanowisko ze sprzętem. Trzeba ocenić w które miejsca toru będziemy celować by otrzymać interesujące nas kadry. Następnie w trakcie biegu, trzeba za wczasu ustawić ostrość (i ją zablokować) w miejsce gdzie będziemy chcieli łapać zawodników. Można wycelować np. na trawnik lub tor. Później zaczekać chwilę aż zawodnicy nadjadą w oczekiwane miejsce i strzelić serie. Prościzna... jak się poćwiczy.

A co do tego który obiektyw, to ja jestem za ZD 40-150 f/3.5-4.5.
    Ostatnio edytowane przez hades ; 21.07.09 o 15:05

Uprawnienia umieszczania postów