Od niedawna jest ze mną rewelacyjny imho fiszaj Peleng, ale tak srednio mi idzie jego obsluga... Dostalam jakis swistek po rosyjsku, jednak go nie znam... Mozecie mi podpowiedziec, co oznaczaja i jak dzialaja te pierscienie?
1. Przyslona - to wiem, bo w body pokazuje sie [-.-], ale swiatlomierz dziala, czyli jest okej. Ustawiam na porzadana i tyle, powiedzmy, ze dziala
2. Lock-unlock - do czego on sluzy? Zauwazylam, ze im wieksza przyslona, tym on ma jakby wiekszy kat mozliwego obrotu. Ale efektow jego zmiany nie wykrylam.
3. Do czego sluzy ta skala pomiedzy ostroscia a blokada, z wartosciami przyslony? Cos ona daje?
4. Ostrosc - ustawia sie ok, mniej wiecej jest dobrze, ale... co znaczy to M na poczatku skali? No i niezbyt ostrzy mi na nieskonczonosc... Ustawiam w pozycji [nieskonczonosc] na zoltej linii, ustawiam f8, i mam fotke calkowicie nieostra... :/
Sprzedawca mowil mi i na stronie o pelengu czytalam, ze musi byc nakrecony albo "element neutralny" albo filtr UV - jest. Bez niego zupelnie siadala ostrosc. [mam ten neutralny, domyslnie byl zalozony]. Calosc zamocowana jest tak: E330 -> 4/3-M42 -> M42-PelengMount-> Peleng.

Odpowiedz z cytatem