Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Peleng - ustawienia pierścieni?

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Peleng - ustawienia pierścieni?

Od niedawna jest ze mną rewelacyjny imho fiszaj Peleng, ale tak srednio mi idzie jego obsluga... Dostalam jakis swistek po rosyjsku, jednak go nie znam... Mozecie mi podpowiedziec, co oznaczaja i jak dzialaja te pierscienie?

1. Przyslona - to wiem, bo w body pokazuje sie [-.-], ale swiatlomierz dziala, czyli jest okej. Ustawiam na porzadana i tyle, powiedzmy, ze dziala

2. Lock-unlock - do czego on sluzy? Zauwazylam, ze im wieksza przyslona, tym on ma jakby wiekszy kat mozliwego obrotu. Ale efektow jego zmiany nie wykrylam.

3. Do czego sluzy ta skala pomiedzy ostroscia a blokada, z wartosciami przyslony? Cos ona daje?

4. Ostrosc - ustawia sie ok, mniej wiecej jest dobrze, ale... co znaczy to M na poczatku skali? No i niezbyt ostrzy mi na nieskonczonosc... Ustawiam w pozycji [nieskonczonosc] na zoltej linii, ustawiam f8, i mam fotke calkowicie nieostra... :/

Sprzedawca mowil mi i na stronie o pelengu czytalam, ze musi byc nakrecony albo "element neutralny" albo filtr UV - jest. Bez niego zupelnie siadala ostrosc. [mam ten neutralny, domyslnie byl zalozony]. Calosc zamocowana jest tak: E330 -> 4/3-M42 -> M42-PelengMount -> Peleng.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	peleng_mini_203.jpg
Wyświetleń:	91
Rozmiar:	97,4 KB
ID:	3269  
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    3. Ta skala pokazuje głębię ostrości. Przy danej przysłonie i przy danej odległości odtąd dotąd będzie ostro. Czyli np. patrzysz na tę skalę miedzy numerami 3,5 a 3,5 (to wartości przysłony). Na dolnej skali odczytasz zakres głębi ostrości.

Lock - unlock to taki ogrnicznik. Chcesz np. focić na przysłonie 8, jednak do ostrzenia otwierasz obiektyw na maksa. A dzięki ustawionemu ograniczeniu możesz przymnkąć przysłonę do wcześniej ustalonej pozycji bez odrywania oka od wizjera. Przydatna rzecz.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    4. no u mnie przy przejściu z M42->4/3 nieskończoność idzie troszkę bliżej. Tak mam ze wszystkimi M42. Troszkę kłopotliwe, bo nie można ostrzyć w ciemno (bez patrzenia w wizjer).

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Gdzies czytalem,ze przy przelotce na m42 ten wymiar X musi miec 7 lub 8,42.Nie pamietam tego czy 7 czy 8 ale tego ,42 jestem pewien.Jak ten wymiar nie jest dokladny to sa problemy z ostrzeniem.Moze ktos by sie wypowiedzial?

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca
    Gdzies czytalem,ze przy przelotce na m42 ten wymiar X musi miec 7 lub 8,42.Nie pamietam tego czy 7 czy 8 ale tego ,42 jestem pewien.Jak ten wymiar nie jest dokladny to sa problemy z ostrzeniem.Moze ktos by sie wypowiedzial?
    - mój ma na pewno >7. jutro postaram się dopaść suwmiarkę to wtedy napiszę dokładnie.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dzieki

Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett
    4. no u mnie przy przejściu z M42->4/3 nieskończoność idzie troszkę bliżej. Tak mam ze wszystkimi M42. Troszkę kłopotliwe, bo nie można ostrzyć w ciemno (bez patrzenia w wizjer).
    Troszke... ja mam ją na 2m mniej wiecej... W EXIFie nie ma info o odleglosci, wiec nie pamietam, ale dzis testowalam i tak mi wyszlo... :/

Jutro w praktyce to ustawiania otrosci sprawdze

Aaa, jeszcze jedno Wartosci na osi odleglosci [4] to sa metry, stopy czy cos jeszcze innego? :>
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master

Aaa, jeszcze jedno Wartosci na osi odleglosci [4] to sa metry, stopy czy cos jeszcze innego? :>
    Jak masz zaznaczone ft-to to sa stopy.Jesli nie ma to latwo rozgryziesz-Stopy maja jakies dziwne wartosci,takie troche obce niz metry.Ale Ty masz M to napewno beda metry

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Aaa, to to M na poczatku to jest od metrow? Jaki bajer

[jutro znow pojde sie pobawic wiec pewnie przyniose wiecej pytan dzieki ]

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    potwierdzam informację o wpływie grubości przejściówki na ostrzenie - u mnie również nieskończoność nie wypada "w nieskończoności" tylko trochę przed nią. Bardzo denerwujące i też prosilbym o wypowiedzi osoby bawiące się m42 w E-systemie, czy mają podobne odczucia. Chciałbym wiedzieć czy mam do tyłka przejściówkę, czy już tak mamy.
    kumpel w Canonie i drugi w Minolcie ma idealnie - nieskończoność to nieskończoność - samoloty Rubinarem w zasadzie robi szybciej niż ja z obiektywem AF - po prostu skręca na nieskończoność...
    Drażni mnie...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ostatnio kupilem tele 300mm i tez nieskonczonosc wypada wczesniej niz powinna. Mam przejsciowke z lublina.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1