Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 129

Wątek: Dlaczego nie powinienieś/nie powinnaś używać trybu AUTO

| OlyJedi Awatar markus74
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Odp: Dlaczego nie powinienieś/nie powinnaś używać trybu AUTO

Od kilku lat używam głównie trybu M z jednej prostej przyczyny. Wolę polegać na własnych doświadczeniach niż korzystać z doświadczeń innych fotografów (zawartych w trybie Auto). Metodą własnych prób i błędów ustaliłem gotowe zestawy parametrów na moje najczęstsze fotograficzne imprezy, które zapewnią mi udane fotki i tak np. idąc któryś już z rzędu raz na popis swojej córki do szkoły muzycznej wiem, że udane zdjęcia zapewnią mi dotrzymanie takich parametrów jak nie przekroczenie czułości 800 oraz czas nie dłuższy niż 50 s przy całkowicie otwartej przysłonie tj. 3,5 i włączonej lampie błyskowej odbitej od sufitu, ale już robiąc zdjęcia na akademii szkolnej gdzie w auli jest dużo jasnych okien oraz niższy sufit to mogę spokojnie obniżyć czułość do 400 oraz domknąć przysłonę do 5,6, a co za tym idzie wydłużyć też ogniskową. Mam opracowane takie zestawy na większość różnych okazji jak urodziny, wieczorny grill na działce, ognisko, itp., które zawsze gwarantują mi udane ujęcia. Wiem też dokładnie jakie czasy czasy jestem w stanie utrzymać z ręki, a kiedy są sytuacje, że lepiej schować aparat bo posiadany sprzęt nie da mi możliwości zrobić satysfakcjonujących mnie zdjęć.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Właściwie to z wszystkim się zgadzam (dotyczy wypowiedzi epicure). Mam pewne wątpliwości co do tego fragmentu:
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Weź sobie aparat, wyjdź w słoneczny dzień na ulicę, zrób kilka zdjęć na których będzie widać i światła, i cienie i zastanów się, czy rzeczywiście uzyskałeś
    efekt, o jakim marzyły pokolenia fotografów.
    Takie warunki o których piszesz są jakimś tam wyzwaniem i dla aparatu i fotografa. Pewnie jestem kiepskim "fotografem" ale zauważyłem, że często właśnie automatyka w moim aparacie w takich warunkach często lepiej sobie radzi ode mnie. W moim bezlusterkowcu pełne Auto nazwane jest iA /"inteligentna" automatyka/. O ile w plenerze bardzo rzadko używam ustawienia iA o tyle w pomieszczeniach gdzie w kadrze jest jasne okno najczęściej zdaje się na pełną automatykę. Nie mam prześwietleń w oknie, a i wnętrze jest w miarę dobrze naświetlone. W trybach manualnych mimo prób różnych ustawień nie mogę uzyskać takiego efektu jak na iA. Dziwne i nie wiem za bardzo czym to jest spowodowane Być może włączona funkcja iE (inteligentna ekspozycja) lepiej działa w trybie pełnego auto niż w pozostałych choć w/g instrukcji działa też w trybach A,S,M.

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Dodać należy, że nie masz też możliwości poprawienia ekspozycji.
    Załóżmy, że aparat na statywie, obiekt fotografowany się nie rusza, światło się nie zmienia. Automat dobrał tak ekspozycję tak, że przepalił w światłach. Robimy drugą próbę i ... dokładnie to samo. Następne próby również nic nie dają- automat dobiera wciąż te same parametry
    Hmm..., u mnie w aparacie w trybie Auto można wpływać na ekspozycję od-3EV do +3EV jeśli to o to chodziło. Z drugiej strony może i bez sensu w Auto poprawiać ekspozycję i tego nie robiłem.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 9.07.13 o 23:45
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Używając tylko trybu AUTO nigdy nie zrozumiesz jak działa aparat, po co jest przysłona, migawka, ustawienie czułości itd. Używanie trybu AUTO - w mojej opinii - jest jak jazda samochodem na siedzeniu pasażera. Nie jedziesz, ale jesteś wieziony.

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    127
    Moja galeria

Bardzo rzadko używam trybu Auto, choć próbowałem sprawdzać co "uczyni" z ekspozycji przy zdjęciach zachodu słońca, porannej mgły itp. Cudów nie było. Zdecydowanie lepsze rezultaty można osiągnąć na trybie A, a najlepsze na M, choć to wymaga sporej cierpliwośći, ale w tym przypadku edukacja najbardziej satysfakcjonuje.

Jeden z moich ulubionych autorów książek Bryan Peterson na wielu przykładach pokazał mi że tryb A i M to najbardziej twórcze ustawienia w aparacie. W niektórych przypadkach zalecał też tryb S, co sprawdza się przy objektach w ruchu, faljącej wodzie itp.
    Ostatnio edytowane przez BIKER ; 10.07.13 o 00:26

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Dodać należy, że nie masz też możliwości poprawienia ekspozycji.
    Załóżmy, że aparat na statywie, obiekt fotografowany się nie rusza, światło się nie zmienia. Automat dobrał tak ekspozycję tak, że przepalił w światłach. Robimy drugą próbę i ... dokładnie to samo. Następne próby również nic nie dają- automat dobiera wciąż te same parametry
    I zmiana EV tez nie pomaga.Przy trzeciej probie bym sprobowal.Pokombinowal bym tez ze zmiana miejsca pomiaru ekspozycji,przyblokowal wcisnietym do polowy i dalej z Auto bym nie wychodzil.Dotad bym sprawdzal az Auto by mi odpowiadalo.
    Bardzo czesto robie na Auto,i ze zmiana przyslony-reszta wtedy na Auto.
    Nie wiem czemu wielu odrzuca auto(poczatkujacych)przecie to zaraz widac po fotkach,ze malo ksiazek,wiedzy i za skomplikowany aparat.

| OlyJedi Awatar Bacio
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Automat dobrał tak ekspozycję tak, że przepalił w światłach. Robimy drugą próbę i ... dokładnie to samo. Następne próby również nic nie dają- automat dobiera wciąż te same parametry
    Ciekawe jakby statystycznie wyszło gdyby w trybie "Full-Automatyki" aparat dodatkowo (do stałego algorytmu doboru parametrów) zmieniał te parametry stochastycznie.

Z mojego doświadczenia z rodziną usiłującą robić zdjęcia aparatem z więcej niż jednym przyciskiem jest fakt, że litera "A" na pokrętle to nie jest "Automatycznie" :-/
    Co gorsze "P" to jest automatyka, ale zmienialna, a zielony kwadracik to automatyka niezmienialna, ale za to otwiera lampę błyskową kiedy chce...
    -- Bacio -- Olympus XA | 35RC | OM-D
    Posiadacz Karty Stałego Malkontenta

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Tylko nadmienię, że w tamtym wątku nie chodziło o używanie trybu Auto w lustrzankach. Chodziło raczej o nabywców lustrzanek, którzy korzystają TYLKO z trybu Auto, nie za bardzo orientując się do czego służą inne cyferki kółeczka umieszczonego na górze aparatu.

Znów, czy jest w tym coś złego? Większa matryca, jaśniejszy obiektyw powinny skutkować lepszym obrazem w trybie Auto z lustrzanki niż kompaktu z matrycą 1/2.3" i ciemnym obiektywem. Szczególnie przy braku światła. Do tego dochodzi lepsza ergonomia, wizjer, których kompakty są pozbawiane.
    No i kupując lustrzankę zawsze można się wciągnąć w fotografie, zainteresować co jeszcze można wycisnąć z aparatu, poczytać (chociażby w instrukcji) co to są te cyferki i literki, które pojawiają się na LCD. Kompakt, w szczególności ten point&click jednak ogranicza.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

I jeszcze warto zauważyć, że w tamtym wątku chodziło o pełny automat a nie o tak zwany półautomat (używanie priorytetu przysłony czy czasu). Ja przez całe życie robiłem na pełnym automacie. W swoich kompaktach nie miałem nawet możliwości ustawiania w zasadzie czegokolwiek i żyło mi się całkiem przyjemnie

Teraz mam aparat który nawet nie ma pokrętła ze zmianą trybów - aby mieć automat muszę ustawić czas naświetlania i przysłonę na A. I też żyje mi się nieźle A to, że teraz wiem co daje zmiana przysłony czy czasu naświetlenia i ile na przykład w zdjęciach nocnych daje wysokie ISO nie powoduje z automatu, że zdjęcia są rewelacyjne ale mogę przynajmniej samodzielnie zdecydować czy ważniejsze w danej sytuacji jest dla mnie zamrożenie ruchu czy też GO. I odpowiadając na postawione pytanie - właśnie dlatego aby samodzielnie decydować nie warto używać trybu auto.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

W moim GH2 tryb Auto działa zaskakująco dobrze więc nie mam oporów ustawić go jak daję aparat żonie czy dziecku. Wtedy mogą po prostu skupić na na nieobcinaniu głowy lub stóp fotografowanym osobom Ekspozycja w znakomitej większości wypadków jest w porządku. W takim wypadku naprawdę nie chodzi o pełną kontrolę nad aparatem, a o w miarę poprawne naświetlenie zdjęcia przez kogoś kto nie ma o tym pojęcia. W takim wypadku wolę mieć dobry tryb Auto niż zły
    Osobiście 95% zdjęć robię w trybie A a wnętrza z dodatkową lampą w trybie M, bo akurat moim zestawem inaczej się sensownie nie da.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria

Jak wcześniej napisałem, mój nie ma trybu auto. Ma to bardzo ważną zaletę, jeśli jakiś rodzinny pstrykacz chce zrobić nim fotę,
    to w większości przypadków, po pstryknięciu zdjęcia, na ekraniku jest coś, albo bardzo jasnego albo bardzo czarnego.
    I to spowodowało zniechęcenie do robienia zdjęć moją ukochaną E-cegłą.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.