Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Skaner do średniego formatu...

| OlyJedi Awatar wuzet
    Mieszka w
    Rzeszów / Maidstone
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Odp: Skaner do średniego formatu...

MacGrong do średniego chyba nie ma nic ponizej V500. Chyba że Canon 9000.
    Ewentualnie nie nowy sprzęt ... moze na ebayu cos bys wyszperał .

---------- Post dodany o 20:26 ---------- Poprzedni post był o 20:19 ----------

Epson 4990 ma bardzo dobre opinie i potwierdza to cena. Widze ze na us ebayu nie schodzi w kup teraz ponizej 250$. W zasadzie nie dziwne, bo to poprzednik V700

Mieszka w
    bardzo daleko...
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Tak też podejrzewałem... Tym bardziej dzięki za pomoc! Chwilowo nie mam możliwości kupienia czegokolwiek w tej cenie ale przynajmniej wiem gdzie mam uderzać. Canonowego płaszczaka nie kupię bo słyszałem zbyt wiele mieszanych opinii a skoro Towarzystwo doradza zgodnie V500 i wyżej to tego pewnie będę się trzymał.
    Nikon F i D / Olympus OM + Pansonic G / Mamija 645

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Ostatnio musiałem w celach prywatnych zdigitalizować sobie negatywy 6x6cm z komunii sprzed 20 lat. Użyłem czegoś w rodzaju duplikatora skrzyżowanego z podświetlarką: matowa plexi, negatyw, szeroka czarna ramka z papieru z dziurą 6x6cm i szklana szybka na wierzch.
    Z tyłu lampa 125W (świetlówka foto) Sfotografowałem negatywy przy użyciu fufu z EF100mm Byłem nawet zadowolony ale na większą skalę poszukałbym chyba jakiegoś skanera. Bo efekt jest niezły ale roboty w ciul.
    bezbagnetowiec z mianowania

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    Ostatnio musiałem w celach prywatnych zdigitalizować sobie negatywy 6x6cm z komunii sprzed 20 lat. Użyłem czegoś w rodzaju duplikatora skrzyżowanego z podświetlarką: matowa plexi, negatyw, szeroka czarna ramka z papieru z dziurą 6x6cm i szklana szybka na wierzch.
    Z tyłu lampa 125W (świetlówka foto) Sfotografowałem negatywy przy użyciu fufu z EF100mm Byłem nawet zadowolony ale na większą skalę poszukałbym chyba jakiegoś skanera. Bo efekt jest niezły ale roboty w ciul.
    Ale są gotowe systemy do tego - przynajmniej do małego obrazka (nie wiem jak ze średnim), a roboty przy tym tyle co z montażem w ramce do skanera
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Ale są gotowe systemy do tego - przynajmniej do małego obrazka (nie wiem jak ze średnim), a roboty przy tym tyle co z montażem w ramce do skanera
    A powiedzcie mi jedno bo może ktoś tak próbował. Jakby się coś takiego sprawdziło - szyba na jakimś pudełku, czarna ramka a w środku lampa błyskowa z dyfuzorem skierowana palnikiem w stronę negatywu?
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    A powiedzcie mi jedno bo może ktoś tak próbował. Jakby się coś takiego sprawdziło - szyba na jakimś pudełku, czarna ramka a w środku lampa błyskowa z dyfuzorem skierowana palnikiem w stronę negatywu?
    http://as.elte-s.com/patrz/poczytaj.htm
    Tu masz materiał ze strony Janka, sporo wyjaśni w sposobie przenoszenia materiału z błony cyfrówką.

Mieszka w
    Warszawa/Marki
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Polecam Epsona 4490 to poprzednik 4990 , używam od 4-lat do średniego i małego obrazka , moje zdjęcia z analoga zamieszczane na forum są skanowane właśnie 4490 , ostatnio na Alledrogo widziałem za 150zł

| OlyJedi Awatar wuzet
    Mieszka w
    Rzeszów / Maidstone
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

misio6, wydaje mi sie jednak ze 4990 to skaner o półke wyżej od 4490. To tak jak obecnie V500 i V700 a 4490 i 4990 to ich bezpośredni poprzednicy.

---------- Post dodany o 20:00 ---------- Poprzedni post był o 19:49 ----------

Swoja droga dobrze ze napisales jaki skaner używasz, bo byłem ciekaw po obejżeniu fotek które wstawiłes do wątku analogowego

Mieszka w
    Warszawa/Marki
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Zgadza się w 100% ale do wydruków A3+oraz do netu moim zdaniem wystarcza , ja kupiłem do stykówek ale spokojnie daje radę , to scan full auto pozytywu

| OlyJedi Awatar wuzet
    Mieszka w
    Rzeszów / Maidstone
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Podejrzewam że różnica pomiedzy twoim 4490 a moim V500 jest niewielka. Ja tez sobie chwale. Owszem pewnie V700 dałby lepsze skany, ale chciałem zabawe analogową potraktować możliwie budżetowo i znaleźć tzw. złoty środek pomiędzy jakością a ceną .