Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Zasilanie e-620

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Zasilanie e-620

Czy ktoś z szanownego grona, ma może wiedzę, na temat maksymalnego i minimalnego napięcia jakie jest bezpieczne dla w/w body? Chciałbym "wystrugać" stałe zasilanie, ciągła zmiana i ładowanie aku jest moim zdaniem trochę męcząca, zwłaszcza w nocy na zewnątrz , gdy mam możliwość podpięcia się do gniazdka.
    Bls-1 ma 7.2v i 1150 mA, zasilacze o tym napięciu i natężeniu są chyba nie do zdobycia w normalnych cenach, natomiast 7.5v czy też 7v bez problemu.
    Niestety moja wiedza na temat elektro jest znikoma i ogranicza się do tego ,że "elektryka pront nie tyka", więc wybaczcie moją ignorancję tym pytaniem/prośbą.
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

Odp: Zasilanie e-620

nie lepiej kupić za grosze battery grip i do tego na alledrogo BLSy od FJ ?
    Ostatnio nabyłem dwie sztuki BLS, w ten sposób mam 2 kpl ( po 2 szt)

http://allegro.pl/olympus-akumulator...050919555.html, z obserwacji idą za około 20-25 zł, podobno były czasy kiedy można było trafić za mniej niż 15 zł
    jesteś w OJ , więc koszt gripa znasz , a i trzymanie 620 jest fajniejsze
    nie kombinujesz, tylko masz tak jak to wujek O wymyślił
    pozdr
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Stałe zasilanie MZ bez sensu, chyba że korzystasz z LV baaardzo długo. Lepiej grip + 2 komplety akumulatorów jak to powyżej napisano. Jeżeli się upierasz można by zrobić zasilanie z zasilacza impulsowego 7,5V i obudowy z uszkodzonej BLS-1 jako "wtyczki" i to ustrojstwo wpiąć do gripa obok normalnej baterii. Pozwoli to ominąć problemy z poborem większego prądu z zasilacza przy np. ładowaniu lampy czy pracy AF cięższych obiektywów. Zasilacz niech będzie słaby, powiedzmy góra 300mA. Ale za takie eksperymenty bym się nie brał, chyba że naprawdę potrzeba (jakieś astro-foto na montażu przez parę godzin robisz?).

PS. 1150mA, to pojemność nie natężenie jakie da akumulator. To jak w samochodzie, co innego pojemność, co innego prąd rozruchowy.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Dokładnie o astrofoto chodzi, czasem sumaryczne czasy dochodzą do 6-7 godzin, więc wymiany aku są dość upierdliwe, zwłaszcza, że czasem wymiana wypada pod koniec kilkuminutowego naświetlania.
    Wprawdzie nie korzystam z LV bezpośrednio w body, tylko na laptopie, niemniej jednak aku na mrozie pada szybko.
    Nie chciałbym po prostu ugotować body, więc jak ktoś mógłby coś konkretnego podpowiedzieć, to byłbym wdzięczny.
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Siła reputacji
    37
    Moja galeria

To ja jednak bym proponował zrobić z jednej baterii "wtyczkę" (uprzednio sprawdzając, co daje na pinach) i podłączyć do niej zasilacz. Do Nikonów są takie fabryczne akcesoria. Zasilacz impulsowy, stabilizowany, najlepiej 7,2V ew. 7,5V, byle z ograniczeniem prądowym a nie zabezpieczeniem typu "hiccup". 1000mA powinno wystarczyć.
    Ostatnio edytowane przez Moominek ; 23.02.13 o 20:01

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    To ja jednak bym proponował zrobić z jednej baterii "wtyczkę" (uprzednio sprawdzając, co daje na pinach) i podłączyć do niej zasilacz. Do Nikonów są takie fabryczne akcesoria. Zasilacz impulsowy, stabilizowany, najlepiej 7,2V ew. 7,5V, byle z ograniczeniem prądowym a nie zabezpieczeniem typu "hiccup". 1000mA powinno wystarczyć.
    Czyli 7,5v nie będzie za dużo? Schodziłem dzisiaj giełde elektro i 7.2v praktycznie nieosiągalne. Jedynie 7v (dość badziewnie wyglądajace, od 3.5 do12v) lub 7.5v. Tutaj wybór już jest duży.
    "Wtyczka" to już nie problem, z tym, że znalazłem miejsce w gripie na zamontowanie małego gniazda.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Akumulatory do RC. Bierzesz w górę o około 1.2V (tak jak podaje oryginalnie zasilacz do aparatu) i już.

Są gotowe paczki, sa do tego ładowarki. 4000mAh da się spokojnie kupić.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta
    Czyli 7,5v nie będzie za dużo?
    Nie - ogniwa li-ion ładuje się do 4,1-4,2V, czyli BLS-1 w pełni naładowana będzie miała do 8,4V, natomiast rozładowana nie powinna być niżej niż jakieś 6V. To, że napięcie znamionowe jest 7,2V nie oznacza, że jest takie zawsze. Skoro wiesz jak dorobić gniazdo w gripie to nic tylko kupić odpowiedni zasilacz. Można nawet się obejść bez akumulatorów - chyba że jest kontrola z korpusu, ale to trzeba spróbować.
    Ostatnio edytowane przez Moominek ; 23.02.13 o 22:37

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Ja w 510 mam w gripie gniazdo na zasilacz.Nawet kiedys jechalem z gniazdka przez taki uniwersalny z suwakiem.Ustawilem suwak na 8volt.

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    Nie - ogniwa li-ion ładuje się do 4,1-4,2V, czyli BLS-1 w pełni naładowana będzie miała do 8,4V, natomiast rozładowana nie powinna być niżej niż jakieś 6V. To, że napięcie znamionowe jest 7,2V nie oznacza, że jest takie zawsze. Skoro wiesz jak dorobić gniazdo w gripie to nic tylko kupić odpowiedni zasilacz. Można nawet się obejść bez akumulatorów - chyba że jest kontrola z korpusu, ale to trzeba spróbować.
    Dzięki Moominek, dokładnie o to mi chodziło, potrzebowałem potwierdzenia.

---------- Post dodany o 22:46 ---------- Poprzedni post był o 22:42 ----------

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Ja w 510 mam w gripie gniazdo na zasilacz.Nawet kiedys jechalem z gniazdka przez taki uniwersalny z suwakiem.Ustawilem suwak na 8volt.
    Mirek54, jaki to grip? Nie wiedziałem, ze są z wyjściem pod zasilacz, gdyby jeszcze pasował do mojego body, odpadło by mi trochę "strugania" .