Jakie są Wasze preferencje w tym temacie? Osobiście na dłuższą metę nie wyobrażam sobie reporterki stałkami bez dwóch body. Na jednym 12 lub 17, na drugim 45 lub 75.
Jakie są Wasze preferencje w tym temacie? Osobiście na dłuższą metę nie wyobrażam sobie reporterki stałkami bez dwóch body. Na jednym 12 lub 17, na drugim 45 lub 75.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Zdecydowanie dwa korpusy – również z obiektywami zmiennoogniskowymi.
Również zdecydowanie dwa body. Najwygodniejsze rozwiązanie.
Przez ponad pół roku miałem dwa korpusy (GF3 + E-P1), do tego trzy obiektywy (7.5, 14/2.5, 14-42) - rozwiązanie bardzo wygodne, zawsze wszystko pod ręką. W połowie roku sprzedałem korpusy i obiektywy pozostawiając sobie fiszkę, i przeszedłem na E-PL3 z 14-42 i 40-150. Odczuwałem różnicę w ergonomii użytkowania takiego zestawu, na wyjazd w Tatry pożyczyłem jeszcze 9-18 i żonglerka 4 obiektywami dawała się we znaki nawet pomimo znikomej wagi (niecały kilogram!) i rozmiarów takiego zestawu. Oczywiście to wszystko jest kwestią osobistych preferencji i przyzwyczajeń, jednak jak raz się spróbuje focenia na 2 body, to po powrocie do pracy na jednym korpusie pozostaje niedosyt.
Dla mnie ideałem byłoby posiadanie jednego korpusu do ujęć szerokokątnych i drugiego do pozostałych kadrów.
Zależy jeszcze jaki reportaż i na ile możesz sobie pozwolić na nietypowe ujęcia - jak dużo się dzieje, to może Ci się bagnet rozgrzać od żonglerki![]()
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
To zależy od wielu czynników . Są tacy co na 35 mm albo szerzej potrafią ogarnąć cały materiał tylko jednym szkłem .
Te czynniki to np - jakie to korpusy ? Jest różnica między bezlusterkowcem a ff np .
Jeżeli jeszcze masz do tego podłączony palnik to przy 2 korpusach to sporo obija się o nogi .
To takie hipotetyczne rozważania bo wychodzę z założenia że każdy robi - "jak komu wygodniej ".
Niekoniecznie zawodowa, ale taka, gdzie coś się dzeje i mamy możliwość swobodnego łażenia.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Dla mnie dwa body to żonglerka taka sama jak jednym plus obijanie się o siebie aparatów. Szansa że założony jest obiektyw który akurat się przyda w danej chwili jest tylko ciut większa przy dwóch bodyPróbowałem mieć dwa body i przy E-3 i przy E-P3/E-M5. Tak jak pisze Dao, torba przy u4/3 znacząco lżejsza a żonglerka nadal wkurza. Jest szansa na 7-200/2.0 ?
![]()
The question is: What is a Mahna Mahna?
w "spokojnych" warunkach zdarza się się, że używam 3-4 nie obiektywów ale body, jeśli mam wejść w akcję, to aby mi nie przeszkadzało pozostaje jeden w ręku i torba z obiektywami (używam głównie stałek i pełnego manualu) w szybkiej akcji często się gubiłem robiąc na dwa aparaty przy zmiennych parametrach, łatwiej mi było zapanować nad jednym korpusem mimo ciągłego przepinania szkieł
wielosystemowy