Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 91

Wątek: Panasonic Lumix DMC-G5 - subiektywnie w miejsce E-M5

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

Odp: Panasonic Lumix DMC-G5 - subiektywnie w miejsce E-M5

Pytanie techniczne: zamieszczone zdjęcia to obrabiane rawy czy jpgi prosto z puszki? Fotka druga (z drugiego setu), jakie to iso?

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Wszystko RAWy. ISO nie jest oszałamiające, bo 1250, ale z uwagi na taką a nie inną wersję oświetlenia musiałem dużo wyciągać.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Wszystko RAWy. ISO nie jest oszałamiające, bo 1250, ale z uwagi na taką a nie inną wersję oświetlenia musiałem dużo wyciągać.
    "Wyciąganie" widać tylko na tej fotce, stąd myślałem, że iso było forsowane.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Za dużo widać chciałeś od tej matrycki , skoro widać.
    Z przyjemnością czytam to co piszesz o Twoim najnowszym aparacie, o wyższości produktów Panasonica nad wyrobami wójka O. z (niektórymi wywodami pozwolę się nie zgadzać).
    Z przyjemnością również oglądam Twoje fotografie.
    Wszystkiego Najlepszego w 2013r. AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

a ja mam "nietypowe" pytanie, czy G5 to jedyny aparat z bezlusterkowców z migawką elektroniczną (cichą), nie biorę pod uwagę nikona 1
    wielosystemowy

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Za dużo widać chciałeś od tej matrycki , skoro widać.
    Z przyjemnością czytam to co piszesz o Twoim najnowszym aparacie, o wyższości produktów Panasonica nad wyrobami wójka O. z (niektórymi wywodami pozwolę się nie zgadzać).
    Mogę zajrzeć w to zdjęcie raz jeszcze po nowym roku, może uda mi się zejść z szumem. Z drugiej strony - nie do końca pasuje mi dzisiejsza estetyka fotografii reportażowej. Dla mnie szum jest czymś normalnym, jak zaczynałem w cyfrze z Canonem 300D to szum od ISO 800 był taki, że aż oczy wypalało.

Akurat o wyższości nad OMD nie ma co tu pisać. W nowym wpisie określiłem wprost że przepaść cenowa między nimi ustawia je w różnym miejscu.

Obiektywy wolę Olka, z Panasa mam tylko 14 i 20 (7-14 jest za drogie na razie dla mnie).

Pewne cechy Panasa dla mnie są istotniejsze niż jego wady - chociaż o elektronicznej migawce to się dowiedziałem po decyzji o kupnie i bardzo mnie ucieszyła.

OMD jest świetnym aparatem i nie będę mu nic ujmować. Chętnie wejdę z polemikę, dobrze nam to wychodziło na zlocie.

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    a ja mam "nietypowe" pytanie, czy G5 to jedyny aparat z bezlusterkowców z migawką elektroniczną (cichą), nie biorę pod uwagę nikona 1
    GH2 ma "połowiczną" - o czym pisałem. GH3 ma taką samą jak G5. Poza tym nie wiem, ale chyba nic nie ma. Jest wciąż problem braku prawdziwego "global shutter", ale nie można mieć wszystkiego.
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Mogę zajrzeć w to zdjęcie raz jeszcze po nowym roku, może uda mi się zejść z szumem. Z drugiej strony - nie do końca pasuje mi dzisiejsza estetyka fotografii reportażowej. Dla mnie szum jest czymś normalnym, jak zaczynałem w cyfrze z Canonem 300D to szum od ISO 800 był taki, że aż oczy wypalało.

Akurat o wyższości nad OMD nie ma co tu pisać. W nowym wpisie określiłem wprost że przepaść cenowa między nimi ustawia je w różnym miejscu.

Obiektywy wolę Olka, z Panasa mam tylko 14 i 20 (7-14 jest za drogie na razie dla mnie).

Pewne cechy Panasa dla mnie są istotniejsze niż jego wady - chociaż o elektronicznej migawce to się dowiedziałem po decyzji o kupnie i bardzo mnie ucieszyła.

OMD jest świetnym aparatem i nie będę mu nic ujmować. Chętnie wejdę z polemikę, dobrze nam to wychodziło na zlocie.

GH2 ma "połowiczną" - o czym pisałem. GH3 ma taką samą jak G5. Poza tym nie wiem, ale chyba nic nie ma. Jest wciąż problem braku prawdziwego "global shutter", ale nie można mieć wszystkiego.
    Najpiękniejsze w tym wszystkim jest to, że w systemie mamy wciąż dwóch producentów i obaj siłą swoich działów badawczo-rozwojowych szykują nam różnorodne aparaty i obiektywy. A my możemy sobie dowolnie wybierać.
    Ty jesteś świadomym użytkownikiem , ja mam nadzieję również.
    Nie ma sensu się spierać w materii zdefiniowanej słowem preferencje. Kto to wie czy i ja nie nawrócę się za chwilę na jakieś GH-2 czy GH-3 z powodu moich planów poćwiczenia trochę filmowania?
    Z tą samą szklarnią wymieniając body dostajemy wszak lepsze lub gorsze możliwości i funkcje.
    To że ja nie lubię Panasonikowej matrycy za jej parametry i wolę tę z E-M5 nie wynika wcale, że już zapomniałem jak wiele z tych matryc dawało się wyciągnąć. Mało tego będą mi one towarzyszyć jeszcze przez lata w moich aparatach do IR. To jest pewne. I nie sa to rzeczy o które warto by mi było kopie kruszyć.

Za to cieszę się , że znajdujesz czas by coś wrzucić na forum. Chętnie zaglądam do Twoich wątków.
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

To że ja nie lubię Panasonikowej matrycy za jej parametry i wolę tę z E-M5 nie wynika wcale, że już zapomniałem jak wiele z tych matryc dawało się wyciągnąć.
    Matryca z G5 to jakość pośrednia pomiędzy matrycą z G3/GX1 a matrycą z OM-D. Jest znacznie lepsza od tej w penach a biorąc pod uwagę cenę G5 (do dostania za 2600 zł z kitowym obiektywem) to jest to zakup godny rozważenia. Miałem G5 przez chwilę w łapkach i to jest bardzo wygodny korpus. Z długim szkłem myślę, że będzie się go lepiej trzymać niż OM-D z połówką gripa.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Najpiękniejsze w tym wszystkim jest to, że w systemie mamy wciąż dwóch producentów i obaj siłą swoich działów badawczo-rozwojowych szykują nam różnorodne aparaty i obiektywy. A my możemy sobie dowolnie wybierać.
    Ty jesteś świadomym użytkownikiem , ja mam nadzieję również.
    Mądra dyskusja może pozostawić ślad dla tych, którzy potem tu wejdą czegoś szukac - przekrzykiwanie się nic na 100% nie da - a z Tobą mam szansę na dyskusję na poziomie.

To że ja nie lubię Panasonikowej matrycy za jej parametry i wolę tę z E-M5 nie wynika wcale, że już zapomniałem jak wiele z tych matryc dawało się wyciągnąć. Mało tego będą mi one towarzyszyć jeszcze przez lata w moich aparatach do IR. To jest pewne. I nie sa to rzeczy o które warto by mi było kopie kruszyć.
    Z tego co czytałem jakiś czas temu to OMD i GH3 mają mieć ta samą matrycę Różnica główna będzie w IBIS vs filmowanie i w rozmiarach - GH3 jest już dość dużym body.

IR wciąż na mnie czeka. Mam E-P2 w domu, którego nie używam - może go przerobię za trochę?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Matryca z G5 to jakość pośrednia pomiędzy matrycą z G3/GX1 a matrycą z OM-D. Jest znacznie lepsza od tej w penach a biorąc pod uwagę cenę G5 (do dostania za 2600 zł z kitowym obiektywem) to jest to zakup godny rozważenia. Miałem G5 przez chwilę w łapkach i to jest bardzo wygodny korpus. Z długim szkłem myślę, że będzie się go lepiej trzymać niż OM-D z połówką gripa.
    G5 ma jeszcze pare innych plusow - przynajmniej dla mnie - w stosunku do OMD:
    - EVF. Zerkniecie na OMD po G5 daje wrazenie cofniecia sie o 1 generacje aparatow
    - Sterowanie. IMHO kolko i "joystick" w G5 sa sensowniej ulozone niz 2 kolka w OMD

Szkoda ze matrycy z G5 blizej do G3 niz OMD ...