Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 140

Wątek: e- 5 ?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: e- 5 ?

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Cofnij sie do poczatku watku, i apropo tych klapek zerknij w moje wpisy (w zadnym nie proponowalem nikona), czyzby jakis syndrom zoltego sie objawial?
    Z czasem sobie kupi, albo sobie nie kupi.
    Z czasem tez moze sobie wymienic body jak jej sie to "gorsze" nie spodoba, dobrego jasnego szkla sie tak często jednak nie wymienia.

pozdro
    Nyny Ty naprawdę uważasz, że między E-3 i E-5 jest nieistotna różnica w obrazowaniu i własnościach matrycy oraz rodzaju filtra AA? Pomijając sprawę kultury pracy z tymi aparatami i ich niektóre , niemałe możliwości, jest to różnica jak między obrazowaniem E-520 i EPL-1. Oba te aparaty miałem. Mało tego czytałem, od użytkowników, że obrazowanie w E-5 jest porównywalne do D-300. Z zastrzeżeniem, że nie chodzi o średnie i wysokie ISO. I pewnie nie o DR.
    To wygląda tak jakbyś nie widział różnic między D90 i D700. W ferworze dyskusji dziwne rzeczy piszesz...
    Ostatnio edytowane przez apz ; 3.12.12 o 00:12
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Dobór sprzętu dla zawodowca i amatora to zupełne inne sprawy. Zaawansowany amator swoim sprzętem, który nie ma piętnastu dedykowanych guzików, czterech pokręteł, gripa i innych bajerów, może czasem zrobić ciekawsze a czasem nawet lepsze technicznie zdjęcie od zawodowca. Ale zawodowiec nigdy nie może zejść poniżej pewnego, wysokiego poziomu.
    W związku z powyższym amator może przynieść kilkadziesiąt spieprzonych fot krajobrazowych, bo nie przestawił po nocnym łażeniu po mieście ISO w wysokiego na niskie. Będzie miał najwyżej zły nastrój i na tydzień porzuci hobby. Zawodowiec nie zawsze błyśnie geniuszem ale spieprzyć fotek nie może.

Na pewne wypowiedzi mojego krajana też mam alergię
    Jak ktoś przyzwoitymi fotkami udowadnia, że dobrał sobie sprzęt, jaki spełnia jego oczekiwania i daje dobre efekty, to nie ma co mu wmawiać, że błądzi. Że tylko Najkon czy inna lustrzanka. Cena nie ma tu żadnego znaczenia.

Najbardziej jednak jestem uczulony na wypowiedzi doradzających co najmniej "pełną klatkę" a jednocześnie z pustym profilem fotograficznym i dużym dorobkiem w wątkach sprzętowych.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Nyny Ty naprawdę uważasz, że między E-3 i E-5 jest nieistotna różnica w obrazowaniu i własnościach matrycy oraz rodzaju filtra AA? Pomijając sprawę kultury pracy jest to różnice w aparatach, jest to różnica jak między obrazowaniem E-520 i EPL-1 oba te aparaty miałem. Mało tego czytałem, od użytkowników, że obrazowanie w E-5 jest porównywalne do D-300. Z zastrzeżeniem, że chodzi o średnie i wysokie ISO.
    To wygląda tak jakbyś nie widział różnic między D90 i D700. W ferworze dyskusji dziwne rzeczy piszesz...
    Nie napislem ze nie ma roznicy, czy jest nie istotna wogole. Napisalem, ze jest jednak nie taka spektakularna, wrecz w porownaniu do E3 kosmetyczna, zwlaszcza w kontekscie roznicy w cenie, roku wydania jaki i nomenklatury nazewnictwa...
    Istotna roznica w obrazowaniu to jest np. wtedy jakby porownac E5 z OMD.
    I napisalem, ze wiecej zyska zapinajac do E3 cos jasnego pokroju 35-100, niz kupujac E5 i wpinajac ciemne kity.
    Ile razy to jeszcze bede musial powtarzac co?

p.s. O nikonie nie zamierzam pisac, bo to nie o tym temat

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Nyny Ty naprawdę uważasz, że między E-3 i E-5 jest nieistotna różnica w obrazowaniu i własnościach matrycy oraz rodzaju filtra AA?
    Osmiele sie stwierdzic,ze z tymi szklami co ma to nie zrobi lepiej niz ze swoja obecna puszka. Ja swoja E510 i tymi szklami moge stanac w szranki przeciw E3 i E5 jak kupi.Nawet mozemy banalnie zaczac od kwiatkow,mi jest obojetnie

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Szczerze sie ciesze.Tylko mi nie pisz ,ze Zdzichowi role w serialu zalatwiliscie.

PS:Mam nikona,olka exakte,i jakis fudzi.Wiem,ze gdzies to lezy w domu.Tylko gdzie?

No wlasnie i to spore doswiadczenie mnie zgubilo.
    PS.Nyny ma w wielu,bardzo wielu przypadkach racje,tylko ma wielu alergie na niego.A wystarczy zaczac czytanie z innej strony tego co on napisal.
    No co Ty? Klanu nie oglądałeś?
    Aaaa prawda już wiem ...

Dopiszcie koleżance jeszcze jaki program do obróbki ma używać bo pomyśli jak ja trzy lata temu że "taaakie" fotki można z poziomu body w jpeg'u otrzymać
    XZ-2|D800E|moje 500px

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Osmiele sie stwierdzic,ze z tymi szklami co ma to nie zrobi lepiej niz ze swoja obecna puszka. Ja swoja E510 i tymi szklami moge stanac w szranki przeciw E3 i E5 jak kupi.Nawet mozemy banalnie zaczac od kwiatkow,mi jest obojetnie
    Tak się nawet zastanawiam, czy z tymi szkłami nie byłoby przyjemniej wrócic do Kodaka, ale tylko w świetle, i też obawiam sie , że efekt będzie niewielki , aż prosi się je po prostu wysprzedać i dokupić np. 14-54 i 50-200, zostawiając body, oczywiście jeśli zapadnie decyzja o pozostaniu z Olympusem.
    OM-D z ostatnią promocją z kitowym 12-50 i 45 w dokładce, też mógłby byś ciekawą propozycją, na kwiatki, górki, wycieczki na pewno, a jak do reklamowej fotografii nie doradzę, niestety.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 3.12.12 o 00:51
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Jesteś kobietą - to dobrze Nie masz tej męskiej potrzeby posiadania najdłuższego obiektywu we wsi
    Moja porada, kogoś kto dorabia sobie tak zwanymi trudnymi zdjęciami (tzn. takimi, których nie chcą tzw. fotoziutki: 3d, fotogrametria, zabytki, reklama itp). Sprzedaj to wszystko (niestety), możesz zostawić sobie rybie oczko - o ile zanabędziesz 12-60, a o tym zaraz. Kup epl5, tele 40-150 za grosze i albo zbieraj na 12-60 z przejściówką, albo się wstrzymaj do czasu, aż olek coś zaproponuje jasnego (podobno na początku roku), albo zbieraj na jasnego panasonica. Jeśli nie będziesz dłuższą chwilę mieć nic jasnego, poszukaj pierwszego kita od m4/3 - jest znacznie lepszy optycznie od kitów dodawanych obecnie.

A w ogóle nie słuchaj żadnych opinii tylko zobacz zdjęcia z serii epm2/epl5/omd, np. z tego wątku:
    https://forum.olympusclub.pl/threads...29-nale%C5%BCy...
    E5 nawet nie zbliży się do tej jakości. Podobnie jak chyba wszystkie Canony

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Bajeczna dyskusja... Powodzenia, som3thingwild, w zakupach
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Jaack
    Gość

Jak ta biedna młoda kobitka będzie to wszystko czytać... to dostanie zawrotów głowy.

Jeszcze gotowa rzucić focenie w diabły i zająć się szydełkowaniem albo jakimiś innymi robótkami ręcznymi.

PS.

swoją drogą, macie zdrowie Panowie

Uprawnienia umieszczania postów