Strona 23 z 45 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 443

Wątek: Lumix G X 12-35 HD

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Z tym rozmiarem to prawda i nieprawda Mikrusy będą mniejsze, nie ma bata. Tylko często nie kończy się na jednym obiektywie i rozszerzamy zestaw o kilka jasnych stałek, które w FF można z powodzeniem zastąpić jednym jasnym zoomem. Jeszcze jak do tego dodać komplet zapasowych akumulatorów, to zrobi się ciężkawo. Mikrusy to dobra opcja dla minimalistów.
    Tyle ze ten jasny zoom do FF zwykle wazy tyle co body m43 z nalesnikiem ... Moj standardowy zestaw sklada sie z G3 + 20/1,7, 25/1,4 (ew. teraz 12-35) i 45/1,8 i miesci sie w malym Lowepro adventura TLZ 15 - jakie FF z jasnym zoomem spelni te warunki? I jeszcze dodatkowo zmiesci sie w kieszeni kurtki albo w malym pokrowcu przy pasie z nalesnikiem?

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Odp: Lumix G X 12-35 HD

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Tyle ze ten jasny zoom do FF zwykle wazy tyle co body m43 z nalesnikiem ...
    więcej, jak body m4/3 + 2 zoomy
    Ostatnio edytowane przez chreasy ; 11.08.12 o 11:52

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    108
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Huff do wad zalicza jeszcze wielkość obiektywu i to na OMD. Ciekawe co by napisal gdyby testował ten obiektyw na PENie? A jakie są wasze wrażenia w tym temacie?
    Ale o co chodzi z tą wielkością?

To raczej kwestia Twojego egzemplarza - u mnie chodzi rowno i liniowo
    Jasne - specjalnie dla mnie wyprodukowali inną wersję... wystarczy spojrzeć na skalę ogniskowych i wiadomo że to nie może chodzić liniowo
    Ostatnio edytowane przez easy_rider ; 11.08.12 o 11:59

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

...miesci sie w malym Lowepro adventura TLZ 15 - jakie FF z jasnym zoomem spelni te warunki?
    Każde bez battery packa. Może nie konkretnie w tej torbie, ale w czymś podobnym.

I jeszcze dodatkowo zmiesci sie w kieszeni kurtki albo w malym pokrowcu przy pasie z nalesnikiem?
    Ale nie mówimy o minimum typu PEN + naleśnik, bo taki zestaw może być mniejszy nawet od co poniektórych kompaktów. Mówimy o sytuacji, w której obiektywów jest więcej, np. 12 mm f/2 + 25 mm f/1,4 + 45 mm f/1,8 + jakiś standardowy zoom + ze 3 akumulatorki. To zestaw, który może zbliżyć się możliwościami do FF z zoomem 24-70 mm f/2,8. Niestety zbliża się też do niego rozmiarem i wagą, a jeśli chodzi o uniwersalność, to pozostaje daleko w tyle (konieczność zmiany obiektywów).
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Fajnie, że ktoś już kupił ten obiektyw. Chętnie obejrzę jakieś zdjęcia, zwłaszcza portretowe.

Co do rozmiarów, wagi i ceny to każdy musi sobie już sam przeliczyć co mu się bardziej opłaca. Jak dla mnie FF nie ma teraz sensu. Jeśli kiedyś cyfrowe korpusy FF będą miały takie rozmiary jak kiedyś analogowe i do tego będą miały rozsądną cenę to mogę się zastanowić.

| OlyJedi Awatar PASQD
    Mieszka w
    SheikhCity
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Każde bez battery packa. Może nie konkretnie w tej torbie, ale w czymś podobnym.

Ale nie mówimy o minimum typu PEN + naleśnik, bo taki zestaw może być mniejszy nawet od co poniektórych kompaktów. Mówimy o sytuacji, w której obiektywów jest więcej, np. 12 mm f/2 + 25 mm f/1,4 + 45 mm f/1,8 + jakiś standardowy zoom + ze 3 akumulatorki. To zestaw, który może zbliżyć się możliwościami do FF z zoomem 24-70 mm f/2,8. Niestety zbliża się też do niego rozmiarem i wagą, a jeśli chodzi o uniwersalność, to pozostaje daleko w tyle (konieczność zmiany obiektywów).
    Skoro nie mówimy o minimum to dodajmy jeszcze zapasowe body
    X-T1, 27mm, 56mm

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Jeśli cyfrowe FF będą miały rozmiary lustrzanek sprzed 40 lat, to ja będę oczekiwał, aby następca OM-D był 4-krotnie mniejszy niż dawne analogowe OMy. No bo jak, matryca taka mała, a rozmiar ten sam

Rozmiary dzisiejszych FF są takie, jak Olympusa E-3/E-5 i innych zaawansowanych puszek APS-C. To dziwne, że nagle straciły sens...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Leica M9 ma wymiary OMD
    http://j.mp/Mo91OM

W sumie gdybym nie eksperymentował na różne wynalazki 4/3, m4/3, APS-C od roku 2006 to pewnie bym ją już miał.
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Jeśli cyfrowe FF będą miały rozmiary lustrzanek sprzed 40 lat, to ja będę oczekiwał, aby następca OM-D był 4-krotnie mniejszy niż dawne analogowe OMy. No bo jak, matryca taka mała, a rozmiar ten sam
    To jaki rozmiar powinny mieć kompakty z matrycą 1/2.33 cala? Takie jak pudełko zapałek? Niezależnie od wielkości matrycy są jakieś granice ergonomii.

Rozmiary dzisiejszych FF są takie, jak Olympusa E-3/E-5 i innych zaawansowanych puszek APS-C. To dziwne, że nagle straciły sens...
    Być może jest to spowodowane tym, że dla zaawansowanych fotografów pracujących aparatem przez wiele godzin taki rozmiar zapewnia wygodniejszy chwyt.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jezeli mowic "podobnym" masz na mysli dwa razy wiekszym to byc moze - ale do tej torby nie zmiesci sie nawet APSC z ciemym zoomem. Podobny to bedzie co najwyzej ksztalt - wielkosc i ciezar beda z zupelnie innej bajki

Sorry - to jest dla mnie wyszukiwanie argumentow na sile. Body FF bedzie wazyc samo wiecej niz zestaw G3 + 3 stalki a co dopiero z jasnym zoomem. Rownie dobrze moge zamienic 45/1.8 na 75/1.8 i powiedziec ze FF nie ma jasnego zooma pokrywajacego taki zakres. M43 jest na pewno mniej uniwersalne aktualnie niz FF jesli chodzi o ilosc obiektywow do pokrycia jakiegos zakresu przy wymaganiu odpowiedniej jasnosci ale trzeba by na prawde duzo zlej woli zeby znalezc zestaw wiekszy i ciezszy niz odpowiednik FF. Zwlaszcza jak wezmiemy body Olympusa i uwzglednimy IBIS ...