Strona 77 z 145 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987127 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 761 do 770 z 1449

Wątek: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Contax to zrobił i to byłby prawdziwy OM z AF a przy okazji byby to AF ze wszystkimi szkłami

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ebelbeb Zobacz posta
    A te obrazki aparatu wyglądają na totalnego fake'a. Przecież on podobno ma się nie nazywać OM-D. OM-D to ma być nowa linia (czy raczej nazwa całej nowej linii), aparat będzie miał jakąś inną nazwę (podobnie jak jedno z body z linii PEN nazywa się E-P3). Wyczytane na rumorsach.
    Istotnie, na penach też jest napisane "PEN" oprócz E-PX więc tutaj na tym i każdym następnym może być OM-D a oznaczenie modelu może być E-D1

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

"Contax to zrobił i to byłby prawdziwy OM z AF a przy okazji byby to AF ze wszystkimi szkłami "

-ale było to wolne -znowu by było narzekanie.
    Bez AF da się żyć -nawet całkiem szczęśliwie > ale jak rozwiązać kontrolę MF na tych dzisiejszych zabawkach?

Do tej pory skutecznie i szybko ostrzy się na M9, M8 i EPSONIE RD -jeśli chodzi o bezlusterkowce.

Awatar ebelbeb
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Z tymi "wszystkimi szkłami" to nie do końca było tak różowo. Z dłuższymi tele (np. 300mm) brakowało zasięgu ruchu płaszczyzny filmu i trzeba było ręcznie ustawić ostrość wstępnie, żeby ostrzyć z wykorzystaniem AF.
    Olympus E-500
    Pentakusubusu collector. Waidodayo! http://www.flickr.com/photos/ebelbeb/

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Bez AF da się żyć -nawet całkiem szczęśliwie > ale jak rozwiązać kontrolę MF na tych dzisiejszych zabawkach?
    Do tej pory skutecznie i szybko ostrzy się na M9, M8 i EPSONIE RD -jeśli chodzi o bezlusterkowce.
    Gdy zdobędziesz się na upokorzenie i dotkniesz którejś z tych dzisiejszych zabawek, dowiesz się, że także się da: skutecznie i szybko. Chyba najskuteczniej w historii fotografii, tak w ogóle - czternastokrotnego powiększenia dostępnego natychmiast nic dotąd nie oferowało.

Awatar ebelbeb
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    Istotnie, na penach też jest napisane "PEN" oprócz E-PX więc tutaj na tym i każdym następnym może być OM-D a oznaczenie modelu może być E-D1
    Ale żaden aparat m4/3 nie ma nazwy na frontowym panelu, a większość (jeśli nie wszystkie) mają mniejszy napis "OLYMPUS PEN" i większą czcionką nazwę modelu. Poczekamy, zrobaczymy. Ja jednak stawiam na to, że to amatorskie malunki.
    Olympus E-500

Siła reputacji
    25
    Moja galeria

"Chyba najskuteczniej w historii fotografii, tak w ogóle - czternastokrotnego powiększenia dostępnego natychmiast nic dotąd nie oferowało."

i jak zawsze numerologia niestosowana
    w czasach gdy pisaliście jeszcze "aparaty digitalne" panie JM były już takie wynalazki jak powiększanie wycinka kadru do żadanej wielkości... pięknie się to używa gdy zmrok zapadnie panie wykładowco.
    I mamy kontrolę pełnego kadru? -nic mi nie zasłania motywu...

Upokarzacie moją intaligencję.
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 1.02.12 o 00:32

Awatar ebelbeb
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Gdy zdobędziesz się na upokorzenie i dotkniesz którejś z tych dzisiejszych zabawek, dowiesz się, że także się da: skutecznie i szybko. Chyba najskuteczniej w historii fotografii, tak w ogóle - czternastokrotnego powiększenia dostępnego natychmiast nic dotąd nie oferowało.
    Prawda. Ostrzyłem chyba każdym typem aparatu na film 35mm i cyfrą mało- i jeszcze-mniejszo-obazkową. I najszybciej i na pewno najprecyzyjniej manualnie ostrzy mi się na... bezlustrowcu (akurat padło obecnie na NEX-3).

---------- Post dodany o 00:30 ---------- Poprzedni post był o 00:29 ----------

mynameisnobody, chyba rozmyślnie mylisz pojęcia ostrzenia i kadrowania.

---------- Post dodany o 00:31 ---------- Poprzedni post był o 00:30 ----------

Kadruje się najszybciej przez papierową tubę zwiniętą tak, żeby odpowiadała ogniskowej (a dokładnie kątowi widzenia szkła). O.
    Olympus E-500

Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Jeśli to jest las czy kamienice fotografowane heliosem przymkniętym do F8 to rzeczywiście -(dodatkowo mając na obiektywie skalę GO) można się z tym zaprzyjaźnić.
    Ostrzenie jest czasem dość szybko przebiegającym procesem podczas którego się (jednocześnie) szybko kadruje.
    Jeśli obiekt się przemieszcza to trudno kontolować kadr widząc 10x powiększenie jego wycinka na jego całej powierzchni, lub choćby w połowie...
    praktyka znów nie chce się dopasować do tak wspaniale zorganizowanych założeń.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    panie wykładowco.
    Życie jest zbyt krótkie na czcze rozmowy mające na celu tylko walkę. Może Ty masz taki sposób na codzienność, ja jednak mam inny. Nadto obcowanie z ludźmi, którym nic się nie podoba jest niezdrowe. Najlepiej zatem będzie skorzystać ze stosownej opcji w ustawieniach forum, co też właśnie czynię.