Ano, jeszcze żaden bezlusterkowiec nie ma silnego systemu.
Pojawiło się dopiero po kilka puszek i kilka obiektywów. Każdy system ma wady, jak też i zalety. Trzeba tylko wybrać ten, który nam najbardziej pasuje![]()
Ano, jeszcze żaden bezlusterkowiec nie ma silnego systemu.
Pojawiło się dopiero po kilka puszek i kilka obiektywów. Każdy system ma wady, jak też i zalety. Trzeba tylko wybrać ten, który nam najbardziej pasuje![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
@ Adambieg, @Grizz
nie napisałem nigdzie że PENy są do bani, ani że się nie nadają do robienia zdjęć. Jeśli jest inaczej to wskażcie proszę stosowny fragment. Więc nie wiem skąd wynika ta "agresja" z Waszej strony.
Starałem się tylko opisać jak ja odbieram rodzinę m4/3. To są moje poglądy i moje oceny. Starałem się opisać te cechy systemu które uważam za wady (a i tak sporą część pominąłem)
Co zaś się tyczy wchodzenia w system: nie, nie kupiłem 5 szkieł i dwóch korpusów. Mam tylko jeden korpus, 3 szkła i lampę (plus kabel synchronizacyjny). Niedawno byłem napalony na kupno kolejnego obiektywy (Pan Adambieg pamięta pewnie sprawę bo nabroiłem nieco przy okazji) ale na razie skończyło się tym że tylko odłożyłem na ten zakup kasę. Co będzie dalej? zobaczymy. Z systemu wychodzić bym nie chciał, ale jeśli nie będzie widać realnego postępu to kiedyś taka decyzja pewnie kiedyś zostanie podjęta.
a na marginesie, to ciekawe jakie cechy powodują że aparat można nazwać go nowoczesnym.
pozdrawiam
Jan.
W 100% sie zgadzam.
Teraz moim zdaniem powinni uderzyc w szkla typu te nowe 12 i 45, to jest nisza, ale dobra nisza
Tak jak od zawsze mowilem, ze jedyna szansa dla Pentaxa bylo reklamowanie na chama ich szkiel Limited
i tego, ze aparaty sa male. Gdyby to zrobili, to by byli pierwszym malym systemem, jak jeszcze nie bylo m43.
Teraz Pentax jest dead. NEX jest bezkonkurencyjny jesli chodzi o jakosc zdjec i otwartosc systemu.
Ale nigdy nie bedzie tak maly jak te nowe stalki. To jest sila m43. Zamiast tryliona nudnych zoomow,
pokazcie ze jestescie serio systemem i malym do tego. Odrozni was to od Fuji i NEX-a.
"There's no such thing as free titties"
@Jan_S nie wiem gdzie widzisz agresję...
Tak samo nie widzę, ze m4/3 coś przespało...
Sprzedaje się bardzo dobrze, sukcesywnie pojawiają się nowe szkła i to coraz ciekawsze i bardziej cieszące wymagających... ma najpełniejszą ofertę ssytemową, w kilku aspektach odstawia konkurencję na długi dystans (AF!)... Gdzie tu przespanie?
Ostatnio edytowane przez grizz ; 24.01.12 o 19:05
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Andi, jasne stalki skierowane są do niewielkiego grona użytkowNików. Jakieś 80% nie wychodzi poza kity - są na to stosowne badania.
Zoom ze stałym lub prawie stałym światłem, dobry optycznie , taki m14-54 byłby bardzo pożądanym elementem systemu.
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
adambieg, po prostuAle o brojeniu, to nic nie wiem. Pisałeś w wątku o m.zd 9-18, z tego co pamiętam.
Ja w listopadzie zakupiłem ten obiektyw używany ponad 600 zł taniej niż jego średnia cena i jestem z niego bardzo zadowolony. A co do systemu...
Szczyt techniki to może nie jest ale jego walory użytkowe, to, że do torby od lustrzanki i dwóch kitów wchodzą dwa korpusy mikro i 4 obiektywy a całość jest znacznie lżejsza od wspomnianego zestawu lustrzankowego jest dla mnie ogromną zaletą. Jakość zdjęć jest moim zdaniem wystarczająca dla fotoamatora i nie tylko. Czego mi więcej trzeba? Odbitki A3 trzymane w ręku są ostre, o jakości na potrzeby przeglądania zdjęć na telewizorze czy komputerze nie wspomnę.
Oczywiście również czekam na lepszą jakość na iso 1600 ale poza tym nie mam zastrzeżeń. A wnikanie co tam w rogu kadru zniekształcił obiektyw zostawiam innymNie mam na to czasu ani ochoty.
Jan_S, system pewnie tani nie jest. Ja staram się łapać okazję na lekko używane z gwarancją, a ceny w Olyjedi do którego niebawem też będziesz miał dostęp są całkiem przyjazne.
Ceny Nexów też nie są niskie. Nex 5N > 2tyś., że o cenie Nex 7 nie wspomnęa ciekawych obiektywów brak...
Witam
Chyba pierwszy konkret do OM-D czy jak on się tam będzie nazywał.
Adapter 43 na m43 uszczelniony. Czyżby jednak?
Pozdrawiam. romeq
Ostatnio edytowane przez romeq ; 24.01.12 o 19:53
Z jednym się zgodzę z Janem_s , ceny obiektywów mikro sa poprostu odjechane. Nie rozumiem czemu np. taki 9-18 kosztuje w okolicach 2 tysięcy , to malutkie w dużym procencie plastikowe szkło.