Strona 8 z 41 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 408

Wątek: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

Cytat Zamieszczone przez lukasz78 Zobacz posta
    Wiedzą czy wierzą?
    no właśnie cały problem w tym że wiedzą
    The question is: What is a Mahna Mahna?

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    I tu się akurat mylisz , Układ soczewek tele, bądź szerokiego jest inny i inaczej pokazuje właśnie.....Perspektywę!. i nie jest to wcale dokładny "wycinek" z większego obrazu..
    To się robi nawet lepsze niż 7000 odcinek klanu.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    295
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    To się robi nawet lepsze niż 7000 odcinek klanu.
    Cóś się dzieje.. przynajmniej Koniec oglądania... Dobranoc wszystkim

| OlyJedi Awatar lukasz78
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Dość długo ludzie wiedzieli, że Ziemia jest płaska i leży na wielkich żółwiach...i byli w większości.
    Więc jak chcą niektórzy, mieli rację.
    Bo przecież nie ten ma rację co ją ma tylko ten którego racja ma większe poparcie.

Jd
    Gość

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Wierzą bardzo gorąco że wiedzą.

yendash
    Gość

To może ja idę sobie zrobić jakieś nocne zdjęcia. Na wszelki wypadek wezmę tylko jedną ogniskową.
    Ogniskowa, do nogi...

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lukasz78 Zobacz posta
    Dość długo ludzie wiedzieli, że Ziemia jest płaska i leży na wielkich żółwiach...i byli w większości.
    Więc jak chcą niektórzy, mieli rację.
    Bo przecież nie ten ma rację co ją ma tylko ten którego racja ma większe poparcie.
    Na słoniach! Protestuję!... Słoniach, nie żółwiach! Żółw był tylko jeden!
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez heyahero Zobacz posta
    Na słoniach! Protestuję!... Słoniach, nie żółwiach! Żółw był tylko jeden!
    żółw jasne ze jeden, A'Tuin - "olbrzymi gwiezdny żółw (gatunek Chelys galactica)"
    każdy to wie..... w Świecie Dysku
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar Lolita
    Mieszka w
    Za siedmioma lasami...
    Siła reputacji
    196
    Moja galeria

Ten wątek to przykład, że nie leci pilot z nami
    Lola vel Sharlotta >>Sekretarka Prezesa TWA<< <3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
    Nie jestem starą babcią Zlotowiczka: 7

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Znacie takie powiedzenie -" a z mojej perspektywy..."?
    Tak całkiem bez fiksacji fotograficznej> z mojej perspektywy (a ogniskową mam stałą -w okolicy 48mm jak mniemam) widać że kłótnia jest jak zawsze niewspółmiernie ostra w stosunku do istoty i charakteru problemu którego dotyczy.
    Tak dzieje się*w 90% dyskusji na forach internetowych /dlatego też przestałem w tym uczestniczyć.
    Widzicie siebie jak bohaterów wojeń fenickich (forumowych) na których patrzą tysiące towarzyszy i oddać w czymś pole miało stać się*waszą osobistą klęską i kompletną katastrofą dla całych pokoleń -waszych dzieci ,wnuków i całej rasy.
    Istotnie pupliczność jest ale nie kibicuje ani Heraklesowi ani Hektorowi -przyjemność to widzieć jak się obaj tarzają w gnoju i posoce.
    Wyzwanie się*od Trolli czy odsyłanie do szkół nie przyniesie nigdy zamierzonego efektu bo w zasadzie czytalnikom leży równo kto jest troll a kto się nie uczył*> grunt to igrzyska.
    Radzę sobie to wziąć pod uwagę.

Temat ciekawy -teorii więcej niż teoretyków.
    Dorzuć własną> wymyśliłem ot sobie

Jak już napisałem z mojej perspektywy punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
    Gdy siedzę na drzewie i patrzę na gołą sąsiadkę mam taką a nie inną perspektywę.
    Gdy podwędzę tatowi lornetkę widzę gołą sąsiadkę z większymi szczegółami ale mój horyzont zawęża się do tych (szczególnie ważnych szczegułów) -mam zawężony horyzont (pole widzenia -kąt widzenia -ogniskową ) jak zwał tak zwał.
    Widzę orgomne kształtne SZCZEGÓŁY i nic pozatym.
    Moja perspektywa się*jednak nie zmienia -siedzę na doopie na gałęzi.

W przypływie męskiej ułańskiej fantazji złażę z drzewa -idę do płotu i wścibiam oko we wcześniej przygotowaną (pożyczoną od taty wiertarką) dziurę przez którą widzę szczegóły nie aż tak dokładnie ale za to jednocześnie z paroma nie mniej interesującymi wspaniale kontrastującymi ze sobą elementami które tworzą doskonale zharmonizowaną całość -tłustą od olejku do opalania i odbijającą i załamującą światło na wielu interesujących dla mnie formach i kształtach.
    Niestety obok siedzi sąsiad który odłożył właśnie gazetę i gapi się*na moją dziurę w płocie z miną zdziwionego rotweilera.
    Widzę go równie dokładnie jak sąsiadkę a oprócz tego w tle jeszcze starą BMkę, i paręnaście krasnali ogrodowych w ubrankach barwy ŁKSu. Zmieniła mi się*perspektywa -ogarniam wzrokiem wszystko naraz.
    Zwijam żagle -bo sąsiad okazuje się nie tylko wyglądać jak rotweiler ale równie jak rotweiler szybko biegać.
    W biegu odwracam sie by sprawdzić czy palant czasem nie przeskoczył płotu -jednak widzę tylko trawnik który tratuję, i wysoki drewniany płot w barwie sraki niemowlęcia na całej szerokości pola mojego widzenia -taką mam perspektywę króra zmienia się z każdym krokiem!

Pozwolę sobie wyciągnąć wniosek (ani na chwilę nie było mowy o aparacie fotograficznym) -że perspektywa zmienia się*wraz z miejscem z którego się ją ocenia .
    A Powiększenie zmienia jedynie skalę obserwowanego szczegółu (albo dwóch -sterczących i odbijających swą śliską naoliwioną powierzchnią promienie popoludniowego słońca...).

Czy to można tak wytłumaczyć -nie brnąć w te wszystkie niezrozumiałe dla normalnego człwieka fachowe zwroty od których plomby bolą?
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 7.12.11 o 23:12