Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 135

Wątek: Czas na pożegnanie się z lustrzanką?

| OlyJedi Awatar snuffi
    Mieszka w
    Poznan, Poland
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Odp: Czas na pożegnanie się z lustrzanką?

Dobry,

Wrzucę swoje trzy grosze
    Ostatnio w 5 luda zrobiliśmy arcy dziwny wyjazd. 24h 3 miasta w róznych częściach kraju tylko po to żeby zrobić trochę zdjęć (Trasa Poznań - Wrocław - Katowice - Poznań). Ponieważ mieliśmy trochę czasu na dyskusję (i dużo różnego sprzętu ze sobą) doszliśmy do jednego wniosku który w przypadku fotografii w 100% do domowego albumu i zbiorów sprawdza się idealnie:

Ilość ilość zdjęć w domowym zbiorze jest wprost przeciwnie proporcjonalna do wielkości aparatu.

Dlatego z perspektywy nowych Penów mogą one w zupełności zastąpić lustrzankę entry level na potrzeby gospodarstwa domowego i amatora-hobbysty robienia zdjęć (nie pokuszę się o stwierdzenie "fotografa"). Bo tak naprawdęm to co było największą bolączką m4/3 zostało już wyeliminowane - brak szkieł i wolny AF.

Podsumowując IMO zamiana na PEN-a na pewno nie pogorszy jakości zdjęć ale z całą pewnością pozwoli zrobić ich więcej.

Pozdrawiam
    E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang

Centus
    Gość

odnosnie stwierdzenia ze waga sprzetu wplywa negatywnie na ilosc zdjec

dzisiaj z ciekawosci zwazylem swoj plecak foto i wyszlo ponad 5 kg fotowagi

troszke to jest , jednak ... jeszcze kilka miesiecy temu wazylem 111kg , w chwili obecnej waze 95 kg i ciagle dzieki wytrwalosci chudne

z obliczen wynika ze stracilem 16 kg , a dolozylem nieco ponad 5 kg (liczac wage plecaka foto wraz z wsadem)

czyli w dalszym ciagu mam ok 10 kg na gorke

wiec nie narzekam i nosze swoj tobolek na plecach

mam go i podczas pieszych wycieczek jak i podczas rowerowych

moja kobieta smieje sie ze jestem jak komandos podczas cwiczen kiedy biegaja z plecakiem wypelnionym piaskiem

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Na obecnym etapie luster i tu raczej tych pro, semipro, uzywam wylacznie do kotleta, na codzien, na reportaz, koncert itd biore sobie mikrusa z manualami i kitem i daje rade, wszystko kwestia podejscia i priorytetow...

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Tylko komu bozia broni posiadać poza lustrzanką jakiegoś kompakta ? Dla mnie nawet Pen plus zoom to trochę za duży sprzęt żeby go targać wszędzie ze sobą. A jak gdzieś jadę specjalni żeby parę zdjęć zrobić to różnica masy pomiędzy Penem, a lustrzanką wrażenia na mnie nie robi, a wygoda większej puszki z wizjerem optycznym i większą liczba funkcji dostępnych od razu przyciskami, a nie przez menu to spory plus.

| OlyJedi Awatar snuffi
    Mieszka w
    Poznan, Poland
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Co do tych przycisków to troszkę przesadziłeś tym bardziej jak porówna się Twoje e-520 z takim e-p3 (2 rolki itd)
    Tak dla porównania co do wielkości i wagi to E-pl1 z Vf2 i 14-150 + M.zuiko 9-18 zajmuje tyle samo miejsca co E-520 z Kitem
    Sprawdzone w torbie Olympus Pen Retro Medium

Ale co kto lubi
    E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Moim zdaniem posiadacza PL1 i E30 (pewno nic nowego nie odkryłem)
    plus w ePL1 to
    -gabaryty,
    -możliwość nagrywania wideo
    -slot SDHC
    -widoczne na monitorze śledzenie poruszającego się obiektu w AF-C
    minus to
    -wytrzymałość bateri (2 szt w zapasie może być czasem mało)
    -szkła z u4/3 (te z 4/3 podpięte do PEN'a dają lepszy obraz ale wolno ostrzą - nie raz obiekt mi uciekł z kadru)

Na plus w E30
    -przyciski do konfiguracji,
    -żywotna bateria
    -jakość obrazu
    -doskonałe szkła
    -wbudowany wizjer
    -slot na dwie karty (nie raz był dla mnie zbawieniem)

minus
    -gabaryty (zresztą PEN ze szkłami 4/3 nie jest już taki kompaktowy, zresztą Sony NEX ze swoimi szkłami chyba też) w czasie dzeszczu nie zawsze mam go gdzie ukryć
    -niemożliwe ostrzenie w LV w trybie AF-C (opcja dostępna tylko przez wizjer)
    -brak możliwości nagrywania krótkich filmów

Zależy mi na jakości zdjęć dlatego częściej sięgam po lustro. Może nowe Peny "3" są dobre, ale jeszcze nie ma używanych więc odpuszczam ze względu na cenę. Wolę inwestować w nowe dobre szkła. Zwróć uwagę ile razy zmnienia się szkła, a ile razy body. Chyba, że zmienia się cały system, ale to już jest inny temat.... (i tak najlepszy system to system GSM )
    XZ-2|D800E|moje 500px

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Myślę, że jakość fot i komfort użytkowania penów jest na tyle dobry, że można nimi fotografować rodzinkę jak i pstrykać "artystyczne" fotki. Do formatu A3 odbitki niczego sobie, większych przeciętny użytkownik raczej nie robi. Wiadomo, do szybkiej akcji, sportu itp. lustrzanka górą ale lepiej mieć przy sobie pena (ja zabieram go wszędzie z kitem i 40-150) i móc zrobić zdjęcie niż go nie zrobić. Plecaka z lustrzanką nie chce się wszędzie zabierać, duże to i ciężkie. Odkąd kupiłem okazyjnie e-p1 znów robię zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Linia podziału nie przebiega między lustrzanką a bezlusterkowcem, tylko między dużym aparatem z wymienną optyką a małym z wymienną optyką. Już dzisiaj bezlusterkowce z technicznego punktu widzenia mogą z powodzeniem zastąpić lustrzankę w większości amatorskich zastosowań. 90% amatorów używających aparatów z wymienną optyką kończy na taniej puszce z kitem, czasem z jakimś ciemnym teleobiektywem / tanią stałką makro / budżetową stałką portretową (niepotrzebne skreślić). Czy to będzie lustrzanka, czy bezlusterkowiec, nie ma kompletnie znaczenia jeśli chodzi o efekt końcowy - kupią to, co im sprzeda sprzedawca lub na co sami się napalą.

Problem* ma te pozostałe 10% amatorów, których nazwać można zaawansowanymi fotografami. Oni wiedzą, co daje np. jasny zoom, jasny teleobiektyw, zewnętrzna lampa itp. Chcą tych akcesoriów używać, tyle że te akcesoria nie są małe i kompletnie nie nadają się do małych puszek. Siłą rzeczy, jeśli zależy im na wygodzie użytkowania, muszą wybrać korpus większy, który z tymi akcesoriami zapewni odpowiedni uchwyt i wyważenie. I tak się składa, że na chwilę obecną takimi aparatami są lustrzanki.

* niektórzy poradzili sobie z tym problemem, kupując i lustrzankę, i bezlusterkowca.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Jak to mówią "najważniejszy jest aparat, który mamy przy sobie, gdy trzeba zrobić zdjęcie" a o to łatwiej z maluchem.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Większość dobrych zdjęć nie powstaje dlatego, że akurat przypadkiem miałeś przy sobie aparat. Takie zdjęcia powstają dlatego, że były zaplanowane lub przynajmniej znalazłeś się w danej sytuacji z zamiarem robienia zdjęć, a więc gdy wychodziłeś z domu przemyślałeś, jaki sprzęt ze sobą zabrać. I najważniejsze jest to, żeby przy sobie mieć odpowiednie narzędzie, a nie jakiekolwiek narzędzie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb