Strona 29 z 98 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 975

Wątek: Moje zwidy i herezje...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dzuiko Zobacz posta
    Smacznie i plastycznie wyszły te samochodowe, tez mam 50/1.4 i wydaje mi się, że bardzo nadaje sie do bliskich podejść. Któreś z nich jest pewnie na f.1.4 ?
    Te "kierownicowe" o ile pamiętam na 1.4. Choć na razie staram się unikać f1.4 ze względu na spadek kontrastu i swietliste halo pojawiajace się wokół jasnych/b. jasnych części w kadrze.
    Dalej uważam, że zasadnym jest zmontowanie jakiejś maski ograniczajacej ilość światła wpadającego do komory aparatu.

Tomek
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dzuiko
    Mieszka w
    (z)Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Te "kierownicowe" o ile pamiętam na 1.4. Choć na razie staram się unikać f1.4 ze względu na spadek kontrastu i swietliste halo pojawiajace się wokół jasnych/b. jasnych części w kadrze.
    Dalej uważam, że zasadnym jest zmontowanie jakiejś maski ograniczajacej ilość światła wpadającego do komory aparatu.

Tomek
    Pamietam, że pisał tu ktoś o takiej masce bardzo fachowo. Ale mam pytanie - czy niedoświetlenie o -0,7 czy -1.0 EV nie da podobnego rezultatu jak maska ?

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Pamietam, że pisał tu ktoś o takiej masce bardzo fachowo. Ale mam pytanie - czy niedoświetlenie o -0,7 czy -1.0 EV nie da podobnego rezultatu jak maska ?
    Niedoswietlenie - nie. Skrocenie czasu nic nie da w koncu strumien swiatla bedzie taki sam (powiedzmy objetosciowo).
    Zdjecie bedzie ciemniejsze, ale spadek kontrastu widoczny dalej i te swietliste otoczki (halo) wokol jasnych elementow.
    Po prostu trzeba ograniczyc delikatnie otwor z tylu obiektywu. I mam na mysli naprawde delikatnie - mysle o takiej masce - taki ej jakby poduszce - rozdety protokat - kaska o szerokosci krawedzi w najszerszym miejscu 1-2mm max.

Tomek

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dzuiko
    Mieszka w
    (z)Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Gdyby udało Ci sie wykonać taka maskę, to licze że zaprezentujesz tu model i sposób wykonania ?
    Poza tym myślę, że "obsesja pełnej dziury" nie zawsze jest celowa jeśli chodzi o efekt w GO. Często zupełnie wystarczy 2.8 albo i więcej.

Następne pytanie - 50 mm z Oly to tak jak 100 mm. Wobec tego, czy GO przy danej przesłonie będzie mniejsza, niż gdyby było to rzeczywiste 50 mm z analogiem ?

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Gdyby udało Ci sie wykonać taka maskę, to licze że zaprezentujesz tu model i sposób wykonania ?
    Poza tym myślę, że "obsesja pełnej dziury" nie zawsze jest celowa jeśli chodzi o efekt w GO. Często zupełnie wystarczy 2.8 albo i więcej.

Następne pytanie - 50 mm z Oly to tak jak 100 mm. Wobec tego, czy GO przy danej przesłonie będzie mniejsza, niż gdyby było to rzeczywiste 50 mm z analogiem ?
    Co do maski.
    Projekt mam. Nie wiem tylko z czego ja wykonac. Z kartonu wychodzi za wiotka. Ale jak dopracuje to nie omieszkam pokazac

Co do GO.
    Chyba mozna sprawdzic uzywajac tego "narzedzia":
    http://www.dofmaster.com/dofjs.html

O ile dobrze wpisalem dane to na 50mm w malym obrazku (albo FF) GO bedzie większa (w stosunku do 50mm na 4/3). Dwukrotnie.
    Natomiast stosujac 100mm na FF przy tym samym dystansie od celu i przyslonie GO bedzie mniejsza. Tez dwukrotnie.

Tomek

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Co do maski.
    Projekt mam. Nie wiem tylko z czego ja wykonac. Z kartonu wychodzi za wiotka. Ale jak dopracuje to nie omieszkam pokazac

...

Tomek
    A dotarłeś do tego wątku z eksperymentami Irka50https://forum.olympusclub.pl/showpos...99&postcount=1

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    A dotarłeś do tego wątku z eksperymentami Irka50https://forum.olympusclub.pl/showpos...99&postcount=1

Pozdrawiam AP.
    Tak. Oczywiscie! Caly watek znam prawie na pamiec
    Swoja maske kombinuje przyczepic jakos do adaptera 4/3->OM a nie do obiektywu. Po porstu nie chce paskudzic fajnego szkielka jakimis doklejanymi maskami. Zobaczymy jak wyjdzie... i czy przymocowanie do adaptera ma sens

T.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Sens ma na pewno, szkoda , że musimy sami eksperymentować - optycy wiedzą dokładnie o ile i jak zmniejszyć ilość światła by w takim 50/1,4 osłabić efekt rozjaśnienia,łuny, który występuje przy większej ilości światła zewnętrznego wpadającego do obiektywu i puszki.

A swoją drogą ciekawe, czy oryginalna Olympusowa przejściówka ma jakąś maskę?

AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Fajny pomysł z tymi 36 klatkami. Muszę przeszczepić na lokalny grunt.
    Seria przyjemna i spójna.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Za Bufetową, fajny pomysł
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.