Strona 9 z 24 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 240

Wątek: Sony NEX czy Olympus PEN?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    W rawach różnica też pewnie na korzyść sonego (jeszcze nie mialem okazji sprawdzic).
    Nie ma to jak rzetelna opinia eksperta.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Mnie rozkładają ludzie którzy uważają że iso 6400 jest zjadliwe. Panowie wszystko jest zależne od wymagań indywidualnych dla jednego 6400 będzie ok dla innego ta sama pucha będzie zdyskwalifikowana na ISO800. Jak spotkają się na forum internetowym będą mieli dożywotni wątek o swoich racjach.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Podejrzewam, ze 90% ludkow takich aparatow uzywa iso max 400...

Kocham watki o szumach i gladkim iso!

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Kumpel pokazał mi ostatnio jakieś 300 zdjęć zrobiony Nexem, wrażenia ok, na laptopie 13 cali nie było do czego się przyczepić poza tym, że w newralgicznych miejscach na każdym zdjęciu widać było 5 czy 6 ciemnych kropek i jak mu na to zwróciłem uwagę to trochę mięsem rzucił. Myślę, że Sony zarobi trochę na czyszczeniu matryc. Kumpel narzekał również na brak lampy.

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jps Zobacz posta
    każdym zdjęciu widać było 5 czy 6 ciemnych kropek i jak mu na to zwróciłem uwagę to trochę mięsem rzucił. Myślę, że Sony zarobi trochę na czyszczeniu matryc
    To też wspominane jest na forum kkm. System czyszczenia chyba dość kiepski. Akurat dla amatorów to diabelnie uciążliwe. Sony pewnie nie zarabia na czyszczeniu. Jest to raczej zarobek różnych punktów foto.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 19.01.11 o 20:40

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria
    Krótki cytat z Tomaszewskiego:

Dla kontrastu opowiem może o swoim doświadczeniu sprzed tygodnia, gdy byłem w Nowym Jorku. Odwiedziłem tam kilkanaście galerii.
    To miasto jest tak bardzo obyte z obrazem i tak bardzo skomplikowane intelektualnie, że zdjęcia tylko dlatego, że są technicznie dobrze wykonane, nikogo nie interesują. Tam się często robi wartość z tego, że właśnie coś jest mało szlachetnie wykonane, za to konsekwentnie.

Myślę, że wszyscy, którzy koncentrują się na szumach, analizie ostrości per piksel oraz większej doskonałości jednej matrycy nad drugą, powinni przeczytać powyższe kilka razy, zapamiętać i...wcielać w życie. Jakim aparatem? Zupełnie obojętne!

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jps Zobacz posta
    Kumpel pokazał mi ostatnio jakieś 300 zdjęć zrobiony Nexem, wrażenia ok, na laptopie 13 cali nie było do czego się przyczepić poza tym, że w newralgicznych miejscach na każdym zdjęciu widać było 5 czy 6 ciemnych kropek i jak mu na to zwróciłem uwagę to trochę mięsem rzucił. Myślę, że Sony zarobi trochę na czyszczeniu matryc. Kumpel narzekał również na brak lampy.
    Jestem pewien, że na tych trzynastu calach nie rozróżnilibyście zdjęć nawet z canona a495 za 200zł
    Po prostu, rozwój sprzętu foto wciąż trwa.

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    @TOKIN
    Przytoczone słowa p. Tomaszewskiego są jak mantra, ale nie wszyscy to akceptują. Gonią za "gładką pupą" Nie uwierzycie ale mnie te słowa podniosły na duchu, naprawdę, a dzięki nim nie mam powodu zmieniać system, jak robią co po niektórzy jak widzę na giełdzie...
    Ostatnio edytowane przez merti ; 20.01.11 o 00:14
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ja tam nie widzę nic o szumach, tyko o tym, że czasem "mało szlachetnie wykonane" (czyt. niedbale, wbrew zasadom), acz ciekawe zdjęcie, bywa bardziej interesujące, niż zdjęcie poprawne, ale nudne, co jest dość oczywiste. Autor nic nie pisze o tym, że bez znaczenia jest, czy aparat oferuje lepsza, czy gorszą jakość obrazu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Jeśli ktoś powiedziałby, że woli gorszy sprzęt, bo gorsza jakość obrazu robi większą "sztukę", to bym mu nie uwierzył
    Zresztą tak samo jest z dobrym sprzętem, to nie on tworzy "sztukę".

W obróbce jakość zawsze można popsuć specjalnie, a poprawić jest o wiele trudniej.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA