Strona 31 z 39 PierwszyPierwszy ... 212930313233 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 387

Wątek: Panasonic GF1 nowy gracz w systemie micro-cztery-trzecie nadchodzi !!!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Napisalem w komentarzu co powinien byl pokazac:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=37356973

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Bł@d!
    Powinien pokazać GF1+P20mm f1.7 w porównaniu do jakiejś cyfrowej Leica M z obiektywem za 800€ (komplet)... - aaaa niech strac€ ;d@m jej fory -do 1500€!
    A następnie porównanie fotek Leica M9 +Elmar 50mm f3.5 Vs GF1 +P20mm f1.7 w ciemnym pubie.
    IMHO tylko wtedy będzie to miało sens.
    TAK POWINIEN ZROBIĆ!
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 3.01.11 o 14:35

Awatar kbns
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Napisalem w komentarzu co powinien byl pokazac:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=37356973
    Z ciekawosci: dlaczego chcesz dawac lejce 2 stopy forów?

Awatar efat
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Żeby mieć ten sam DOF?

Awatar kbns
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez efat Zobacz posta
    Żeby mieć ten sam DOF?
    Nie trafia do mnie, sorry.

Co szklo potrafi mozna powiedziec po tym, jak sie zachowuje otwarte, i gdzie ma ,,sweet point''. Porownywanie f/1.4@3.5 [1] kontra drugie szklo otwarte na max jest... [autocenzura].

[1] Wiekszosc 1.4 zachowuje sie najlepiej w okolicach 2.8-4.

PS. Uzywam tak FF, jak APS-C (coraz rzadziej), jak i u4/3. Tak jakby kto mi chcial zarzucic stronniczosc

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie od dziś wiadomo, że nie trzeba kupować Leiki, żeby mieć ostre zdjęcia.
    Dokladnie. Szkla 43 (50 f/2 Macro), 20mm f/1.7 z u43, nowy Voigtlander 25mm f/0.95 - to sa przyklady, ktore mozna mnozyc. Nawet 7-14mm jest bardzo ostre - w porownaniu do wszystkich szerokich zoom'ow do luster, ktore mialem w reku (choc mniej ostre niz CV 15mm). Moze nie tak jak Nikona i 43, OK.

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Powinien pokazać GF1+P20mm f1.7 w porównaniu do jakiejś cyfrowej Leica M z obiektywem za 800€ (komplet)... - aaaa niech strac€ ;d@m jej fory -do 1500€!
    A następnie porównanie fotek Leica M9 +Elmar 50mm f3.5 Vs GF1 +P20mm f1.7 w ciemnym pubie.
    E tam 800 EUR. Dzieki Bojomirowi od nas z forum - odkrylismy rodzynki! Leitz Summicron-C 40mm (f/2) - koszt ~850 PLN. Szklo 20-30 lat - i niczego sie nie moze wstydzic!

Mowisz w ciemnym pub'ie? Watpie, zeby sprzet z AF w tempie 20 1.7 pozwalal uchwycic momenty, ktore chcesz zlapac tak jak dalmierz... W nim masz przezroczyste okno przez ktore obserwujesz caly czas akcje, ktore pozwala Ci widziec co sie dzieje poza kadrem, ktore nie gasnie na czas robienia zdjecia. 0 lagu po nacisnieciu migawki.

Ostrzenie dobrze skalibrowanym dalmierzem - proste i szybkie, po pewnej wprawie na pewno szybsze niz 20 1.7, czy 5D II z 50 1.2.

Cytat Zamieszczone przez kbns Zobacz posta
    Z ciekawosci: dlaczego chcesz dawac lejce 2 stopy forów?
    Oczywiscie, aby porownac obrazek, ktory dostane jesli chodzi o DOF.

Ta dyskusja jest - z praktycznego punktu widzenia - bez sensu. Z czysto praktycznego. Dlatego, ze wiekszosc uzytkownikow Leici, tych ktorzy uzywaja szybkich szkiel - albo uzywa ich na 1.4, albo na 5.6, 8 i 11 - robiac krajobraz. Czyli nie da sie w ogole porownac do u43, gdyz tej glebi sie nie uzyska. Moze Noktonem bedzie najblizej. Chyba, zeby porownywac, dla samego porownania.
    Tak czy inaczej w praktyce, przy uzyciu RAW w natywnej rozdzielczosci - to szklo przymkniete na M9 da obrazek znacznie rozniacy sie od otwartej 20'ki.

Cytat Zamieszczone przez kbns Zobacz posta
    [1] Wiekszosc 1.4 zachowuje sie najlepiej w okolicach 2.8-4.
    Nie interesuje mnie w tym momencie wiekszosc, skoro sa szkla, ktore przymyka sie praktycznie jedynie celem zwiekszenia glebii. Mowie o tym konkretnym szkle z porownania na DP Review.
    (tzn. ono tez sie lepiej zachowuje po przymknieciu, ale nawet otwarte jest w pelni akceptowalne)

PS: z 5D II tez nieraz przymykalem, zeby miec wiecej trafionych, jesli chodzi o AF. Dobrze skalibrowany dalmierz, tak samo jak ostrzenie na powiekszeniu LV w u43, czy NEX - sa precyzyjniejsze niz lustro na tak otwartych szklach. Dalmierz jeszcze oprocz tego czesto szybszy.

PPS: tak czy inaczej - u43 z 20mm daje nad wyraz dobre efekty, bez dwoch zdan. W przypadku NEX - filtr AA jest tak mocny, ze ho ho.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 4.01.11 o 00:38

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Dokladnie. Szkla 43 (50 f/2 Macro), 20mm f/1.7 z u43, nowy Voigtlander 25mm f/0.95 - to sa przyklady, ktore mozna mnozyc. Nawet 7-14mm jest bardzo ostre - w porownaniu do wszystkich szerokich zoom'ow do luster, ktore mialem w reku (choc mniej ostre niz CV 15mm). Moze nie tak jak Nikona i 43, OK.
    Ależ tu nie chodzi o szkła, tylko o matryce. W każdym systemie są ostre obiektywy, ale w żadnym jeszcze nie doszliśmy do granicy, po przekroczeniu której zwiększanie rozdzielczości matryc przestanie przynosić efekty. Szkła mają jeszcze duży niewykorzystany potencjał.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ależ tu nie chodzi o szkła, tylko o matryce [...] Szkła mają jeszcze duży niewykorzystany potencjał.
    Znajomy kupil E-5. Twierdzi, ze po oslabieniu AA - w te szkla jakby tchnal nowy duch

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Znajomy kupil E-5. Twierdzi, ze po oslabieniu AA - w te szkla jakby tchnal nowy duch
    Albo to efekt placebo.
    Koledze się tylko wydaje
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Podsumujmy temat po 24h:
    gość zamieścił - jak napisał dla przyjemności - porównanie i poprosił o nie *** yyy... łagodny komentarz za niekoniecznie test naukowy a wyszło tak jak zawsze
    Oczywiście gość ma i to i to na stanie. Oczywiście czerwony kropek jest lepszy tu i tam, ale jak koleś przyznaje jedno kosztuje ztcp 500 Funtów a drugie 8200...
    Z góry można było przewidzieć reakcję eMek, tak jak kiedyś mario wrzucił na canonbordzie teścik 35L (5D2) vs. jakiś szklany Bóg na M9.

Jedno z tego jasno wynika: m/43 póki co ma problemy z DR i z bokeh. Pierwsze miejmy nadzieję przestanie być problemem za kilka lat, drugie można delikatnie zrekompensować kupując taniego 45-200 czy 14-150 a różnicę w cenie szkieł oddać żonie na buty
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.