Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 98

Wątek: m. zuiko 14-150, ktos widział, ktoś ma

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria
    [QUOTE=gietrzy;670935]jak wyglądają zdjęcia @150mm na 1/4->1/10 s.

generalnie na 150 mm czas 1/50 wychodzi ostro, ale takie czasy jak napisałeś to już ciężko z ręki, nie jest to niemożliwe, ale raczej zależy bardziej od stabilności Twojej ręki i odrobiny szczęścia niż stabilizacji aparatu.
    Postaram się zrobić jakieś w takim czasie i zamieścić.

co do Lumixa 14-140 to nie miałem okazji się pobawić, ale 45-200 zdarza się zrobić nieporuszone zdjęcie w czasie 1/25 a zdarza poruszone nawet z 1/100 (a moja ręka raczej jest dosyć stabilna), ta stabilizacja działa czasem losowo w Lumixach.
    Ostatnio edytowane przez TomekH ; 25.10.10 o 15:14

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    ale 45-200 zdarza się zrobić nieporuszone zdjęcie w czasie 1/25 a zdarza poruszone nawet z 1/100 (a moja ręka raczej jest dosyć stabilna), ta stabilizacja działa czasem losowo w Lumixach.
    Dzięki z góry za sample, ale mógłbyś zapodać te czasy, no powiedzmy chociaż 1/10.
    45-200 znane jest z tego, że:
    - są lepsze i gorsze egzemplarze
    - OIS: trzeba wcisnąć spust do połowy, poczekać aż stabilizator przestanie być słyszalny i dopiero wtedy cykać fotki.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Oly jest malutki, zumuje ma w dobrą stronę (to dla mnie b. ważne), tylko jedna rzecz mnie nurtuje: jak wyglądają zdjęcia @150mm na 1/4->1/10 s.
    Nie wygląda. W EpX stabilizacja to raczej 2EV niż więcej więc cudów nie ma. Dziś napstrykałem sporo zdjęć właśnie przy długim końcu seriami po 3-4, przy 1/25 uzysk jest co czwarte.
    No ale za to lżej. Gdybym... hmmm... nie był rycerz, to bym jednak chyba poszedł w panasa
    Liczę na jakiegoś hardkora od olka ze stabilizacją 4EV (jak w jednocyfrowych E).
    Tu link do wymienionych ujęć:
    http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/10/0.htm

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Nie wygląda. przy 1/25 uzysk jest co czwarte.
    Dzięki, również za sample.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Sluchajcie, ale czy to naprawde problem - przy tak malym i lekkim sprzecie jak u43 - miec ze soba rozkladany monopod, czy nawet statyw? Oczywiscie nie mowie o sytuacji, kiedy jest wichura.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Sluchajcie, ale czy to naprawde problem - przy tak malym i lekkim sprzecie jak u43 - miec ze soba rozkladany monopod, czy nawet statyw? Oczywiscie nie mowie o sytuacji, kiedy jest wichura.
    Tak... po to oszczędzasz na wadze sprzętu, żeby to zrekompensować i dołozyć dwa razy jeszcze wagą statywu.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    No ale ja lubię właśnie takie sytuacje
    A tak serio, jest kilka sposobów fotografowania. Niejako klasyczny to właśnie książkowe statywy, ustawianie wszystkiego do ostatniej śrubki i sakramentalne pstryk.
    Jednak mnie się lepiej sprawdza system intuicyjny, ''na kobietę''; oczywiście technika musi być w ryzach, ale obrazy należy łapać jak motyle. Nie na ilość bynajmniej, ale na ''tu i teraz''. ''Statywowanie'' i całe te obrzędy zabijają tu i teraz i robi się właśnie klasycznie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    oszczędzasz na wadze sprzętu, żeby to zrekompensować i dołozyć dwa razy jeszcze wagą
    Moze pod 5D z Elka, ale nie pod u43

LUB

http://www.digital-photography-schoo...-tripod-review

To tez sie zmiesci w torbie, a zawsze mozna postawic na pienku, lawce, barierce, itp.:

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Jednak mnie się lepiej sprawdza system intuicyjny, ''na kobietę''; oczywiście technika musi być w ryzach, ale obrazy należy łapać jak motyle. Nie na ilość bynajmniej, ale na ''tu i teraz''. ''Statywowanie'' i całe te obrzędy zabijają tu i teraz i robi się właśnie klasycznie.
    Rozumiem. Tak sobie jeszcze Janko mysle, ze skoro czesto piszemy o u43 i resizie w dol, a technika jest w ryzach - to nie wystarczy cos takiego, lub nadchodzacy odpowiednik od Oliego:
    http://photos.dezmix.com/lx5

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Rozumiem. Tak sobie jeszcze Janko mysle, ze skoro czesto piszemy o u43 i resizie w dol, a technika jest w ryzach - to nie wystarczy cos takiego, lub nadchodzacy odpowiednik od Oliego:
    http://photos.dezmix.com/lx5
    Kompakt przerabiałem, zresztą G9 wciąż mi pracuje sprawnie, ale to jednak nie do końca to. Nie ma takiej... kliniczności kiedy potrzeba. Jest jakieś minimum (a właściwie optimum) wielkości matrycy i optyki i dla mnie znajduje się właśnie w 4/3. Jak trzeba jest go, jak nie trzeba, nie ma.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ostatnio, po dlugiej przerwie - wpadl mi w rece "ciemny zoom" 14-45mm. Przyzwyczajony do f/1.7-f/2.8 zrobilem nim kilka zdjec. Ostre, nie moge powiedziec. Ale jednoczesnie naszla konkluzja. Przy tak duzej glebii - w zasadzie ten sam efekt mozna uzyskac dobrym kompaktem. W kontekscie resize'u oczywiscie. Nawet kwestia ISO nie jest az tak duzym problemem, przynajmniej za dnia, gdyz tam uzywa sie przyslon rzedu f/2.

Stad moj komentarz. Po prostu ogladajac zdjecia u43 z ciemnym zoomem - jakos nie widze roznicy. Za to po podpieciu czegos jasniejszego - roznica jest jak najbardziej.

W sumie przydalby sie niewielki kompakt - z matryca 43 i wbudowanym na stale jasnym krotkim zoom'em. Ech...