Hades "kolega który żyje z tego" na pewno nie zada takiego pytania więc odpowiedzi mogą pomóc.
Hades "kolega który żyje z tego" na pewno nie zada takiego pytania więc odpowiedzi mogą pomóc.
Kowal, a jak ktoś chce dopiero wejść w ten temat? Znam, bo fotografuje z nimi przy różnych okazjach, takich co żyją z tego (media lokalne) i niewiedzą czego używają (ponad to co jest napisane na korpusie nad obiektywem). Przy wyborach kierowali się tym czego używają ich koledzy z bardziej znanych redakcji lub co było zbliżone do topowych puszek, a było w ich finansowym zasięgu w danej chwili. Czasami nie są świadomi tego, że jest "bardziej używalne ISO" albo, że mają "aparat z cropem". Robią zdjęcia póki aparat "żyje" i ktoś chce im za to zapłacić.
OLYMPUS ma świetne szkła reporterskie (14-54, 12-60, 11-22) i... fatalne matryce w swoich aparatach. ISO powyżej 1000 jest koszmarne a przepalanie jasnych elementów praktycznie kładzie zdjęcia. Można z tym walczyć uzyskując niezły DR, ale czy warto się męczyć? W kwestii obrazowania świat poszedł do przodu w ciągu 3 ostatnich lat.
Poza tym E-System nie zasypie nas już chyba puszkami "reporterskimi"...
Witam !
Po mimo, ze WIEM... co ma konkurencja lubie robic
zdjecia swoim E-620 i do moich amatorskich celow ten sprzet
pieknie sie sprawda.
Przy okazji warto zobaczyc
http://www.pbase.com/cameras/olympus/e_520
ludzie w tej galerii umiescili swoich okolo 27 tys zdjec dla E-520
http://www.pbase.com/cameras/olympus/evolt_e_510
40 tys zdjec dla E-510
Trudno powiedziec, ze Olki sa az tak kiepske jezeli ludzie tym
robia wiele zdjec z kazdej tematyki i jakos da sie sie tym cieszyc
Gdy mialem E-410 to dzieki temu, ze aparat ma mniejszy DR
nauczylem sie lepiej mierzyc swiatlo i precyzyjniej dopasowywalem
korekty na dany kadr aby bylo wzorcowo naswietlone.
Bylo przy E-410 ciezej niz u innych ale czy to oznacza, ze stacilem na tym cos ? Mysle, ze sie lepiej czegos nauczylem...
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 13.05.10 o 18:43
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Darekw1967, autor wątku nie pyta czym można robić zdjęcia, tylko czy konkretne modele nadają się do określonej roboty - mierząc dzisiejszą miarą, rzecz jasna.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Coś mi się zdaje, że trollowi udała się kolejna prowokacja...
Pozdrawiam, Andrzej.
E-30 | ZD 12-60 | ZD 50-200 SWD | ZD 70-300 | Sigma 105 | Falcon 8 | sporo manualnych stałek M42
Witam
dzięki za odpowiedzi.
Nie jestem trollem
reporterką zamierzam zająć się jako dodatkowym źródłem dochodu. Do tej pory fotografuję na negatywach sprzętem nikon, jednak pora się zdigitalizować
dlaczego Olympus - ze względu na dobre szkła i ciekawe korpusy. Niestety niepokoją mnie matryce systemu 4/3...cóż po Waszych wypowiedziach chyba nie zdecyduję się na olympusa - ma to być sprzęt raczej profesjonalny niż amatorski. Pozostanie więc chyba jakiś niepełnoklatkowy canon albo może pentax k7 (nikona odrzucam kategorycznie).
Dzięki za szczere wypowiedzi.