Strona 22 z 28 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 272

Wątek: Samyang - nowy gracz na rynku optyki?

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Chodziło mi o Olkowe 1000mm, czyli Samyang podpięty do Olympusa, bez konwertera. Ale dzięki i za te fotki. Ostrość nie jest zła, ale aberracje wyłażą jak cholera.
    Ta nowa wersja z dodatkiem MC w nazwie sugeruje jakieś powłoki. Ostrość już mają, może teraz wezmą się za wady obrazu
    P.S. Co do zdjęć to w D3 masz brudną matrycę, a 7D strasznie szumi. Dokładanie pixeli coś Canonowi nie służy, chociaż w 5dmk2 tego problemu na razie nie widać.
    pzdr
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez johan Zobacz posta
    Chodziło mi o Olkowe 1000mm, czyli Samyang podpięty do Olympusa, bez konwertera. Ale dzięki i za te fotki. Ostrość nie jest zła, ale aberracje wyłażą jak cholera.
    Ta nowa wersja z dodatkiem MC w nazwie sugeruje jakieś powłoki. Ostrość już mają, może teraz wezmą się za wady obrazu
    P.S. Co do zdjęć to w D3 masz brudną matrycę, a 7D strasznie szumi. Dokładanie pixeli coś Canonowi nie służy, chociaż w 5dmk2 tego problemu na razie nie widać.
    pzdr
    Jak będzie okazja to do jakiegoś Olka podepnę (najprawdopodobniej na Targach w Łodzi). Co do matrycy w D3 to wiem (trudno zresztą nie wiedzieć) -nawet na f2.8 widać już syfy, niestety nie do przedmuchania, trzeba będzie czyścić na mokro raczej
    A 7D ? No szumi szumi, choć ten szumek delikatny widać nawet na iso 100 (ciemne tło, tam najbardziej to widać, zresztą w 5D Mk II też) to ten szum nie rośnie drastycznie wraz z podnoszeniem czułości. Jak dla mnie przy iso 6400 wypada ciut lepiej niż D90.

No ale to już zupełnie inna bajka i OT na całego

Wracając do Samyanga to o ile pamiętam ten mój jakieś powłoki powinien posiadać -niestety raczej jest to tylko życzenie......
    Testowałem jeszcze Samyanga 500 ED f8, niestety aberracje chromatyczne były w nim równie duże jak w tej mojej wersji bez szkła ED, a ostrość o wiele gorsza.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Polska premiera nowych obiektywów Samyang

Samyang 14mm f/2.8 IF ED MC Aspherical z mocowaniami do wszystkich systemów.
    Samyang 85mm f/1.4 IF MC w wersji z mocowaniem do Olympusa 4/3.
    Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye w wersji z mocowaniem do Olympusa 4/3.
    źróðło: http://www.optyczne.pl/2806-nowość-P...w_Samyang.html
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Na targach w Łodzi będzie można pomacać/przymierzyć

| OlyJedi
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Jak nie za bardzo podskoczą z ceną, to skuszę się na fiszaja
    Pozdrawiam, Andrzej.
    E-30 | ZD 12-60 | ZD 50-200 SWD | ZD 70-300 | Sigma 105 | Falcon 8 | sporo manualnych stałek M42

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Panowie/Panie jak będzie możliwość to pomacajcie jeszcze coś z tele... ciekawe jak 500mm (tj. 1000mm) będzie wyglądać

pozdrawiam
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Ja mogę zabrać ze sobą na upartego swojego Samyanga 500 SD f5.6 -tylko nie mam adaptera do 4/3 (mam do Nikona i Canona)....... ale myślę, że na stoisku z Samyangami będą mieć wszystkie swoje szkła.
    Tak czy inaczej jak by ktoś z Łodzi miał ochotę to mogę swoje szkło na teścik udostępnić (adapter T2 pod system to chyba 10 zł ? ).

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar MartinP
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Amigo! Zobacz posta
    Jak nie za bardzo podskoczą z ceną, to skuszę się na fiszaja
    ja od miesiąca już czekam na te premiery i zakupy
    E-520 i inne foto szpeje

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo Zobacz posta
    Panowie/Panie jak będzie możliwość to pomacajcie jeszcze coś z tele... ciekawe jak 500mm (tj. 1000mm) będzie wyglądać

pozdrawiam
    Ja po przejrzeniu wielu fotek w sieci z tych Samyangowych tele, mogę powiedzieć, że byle Tair/Pentacon czy inny Sonnar z tcx2 będzie dużo lepszy jakościowo. Aberacje w tych Samyangach praktycznie dyskwalifikują ten obiektyw. Jeśli to kiedyś poprawią to może się skuszę. Trzy soczewki to za mało, żeby zrobić dobry obiektyw. Najgorszy z Samyangów to tele 650-1300, którego jakość jest tragiczna i radzę go omijać szerokim łukiem.
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez johan Zobacz posta
    Trzy soczewki to za mało, żeby zrobić dobry obiektyw.
    Patrząc z drugiej strony, trzy soczewki to mniejsze prawdopodobieństwo, żeby podczas produkcji coś spieprzyć

Aberracje najbardziej widać w nietrafionych (z ostrością) fotach -no i oczywiście miejscach na aberrację podatnych......... fotografując "z głową" da się wielu takich sytuacji uniknąć, oczywiście nie ma mowy o komforcie........

Jedna rzecz, przynajmniej w wersji 500 SD f5.6 bardzo na plus to ostrość -ja jestem pozytywnie zaskoczony, foty ostre i to na całym kadrze, nie tylko w środku