Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 93

Wątek: Martwe czy gorące pixele jeszcze raz... :((

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Martwe czy gorące pixele jeszcze raz... :((

Parę miesięcy temu wymienili mi CCD w moim Olku 520 z powodu dziwnych ciemnych pasów pojawiających się na każdym zdjęciu. Po wymianie wszystko było jak trzeba a teraz ni stąd ni zowąd wyskoczył problem z pixelami. W załączeniu zdjęcie z ISO 400, 1/125s jako przykład tego co się dzieje. Dopóki nie zastosuję mapowania pixeli z menu aparatu na każdym jest to samo (w prawie tych samych miejscach, w tych samych kolorach). Po mapowaniu przez krótki czas jest w porządku aż do następnego focenia..

Pytanie: czy z racji ilości takich punktów, widocznych nawet bez powiększania zdjęcia, mam prawo reklamować aparat? (do końca gwarancji zostało pół roku).

Pytanie 2: czy zbyt częste mapowanie powoduje, że taki hot pixel jest już na zawsze uznany za niedobrego i interpolowany przez sąsiednie?

Pozdrawiam.

UPDATE: Załączam 2 dodatkowe zdjęcia z czasami 8 sekund i ISO 400. Wykonane kadrami z lekkim przesunięciem bez opcji odszumiania. Zastanawiające jest to, że kadr lekko przesunięty a dokładnie w tych samych miejscach dokładnie o tych samych kolorach występują pixele. Czy to normalne?? (z włączoną opcją odszumiania wszystko oczywiście znika).
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PC061294_filtered.jpg
Wyświetleń:	302
Rozmiar:	485,6 KB
ID:	29930   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P3042970.jpg
Wyświetleń:	284
Rozmiar:	889,3 KB
ID:	29948   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P3042971.jpg
Wyświetleń:	227
Rozmiar:	918,3 KB
ID:	29949  
    Ostatnio edytowane przez tomeczeks23 ; 4.03.10 o 22:47

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jak one wyskakują jak grzyby po deszczu, to coś jest nie tak z matrycą. Ponad 2 lata mam korpus i ani jeden pixel mi nie zaszwankował. Nigdy nie musiałem mapowania robić. Wysyłaj na gwarancję z opisem dokładnym.

PS. W E-520 jest CMOS zwany LiveMOS, a nie CCD.

Alleg_pl
    Gość
    heh, ja majac 2 lata E400 jescze z CCD wlasnie zauwazylem przez te 2 lata 3 pikselki ktore wyskoczyly.

ogolnie, jak ci tak wyskakuja, to wyslij, moze znowu trafiles na walnietego CMOS'a

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    chciałem zaznaczyć, że przed chwilą sprawdziłem co się stanie jeśli przy tych samych wartościach ekspozycji, czułości itp. włączę funkcję redukcji szumów z ustawieniem na najsłabszy poziom. Żadnego piksela wtedy nie ma...
    Na zdjęciach za dnia czy przy czasach migawki krótszych niż 1-2 sekundy, nawet bez odszumiania w Olku jest pięknie.

Czy biorąc ten fakt pod uwagę mam szansę? Co w takiej sytuacji powinien zrobić serwis? Wymienić cały aparat na nowy?

Update: załączyłem 2 inne foty z dzisiaj.
    Ostatnio edytowane przez tomeczeks23 ; 4.03.10 o 22:04

| OlyJedi Awatar Holek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    71
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tomeczeks23 Zobacz posta
    chciałem zaznaczyć, że przed chwilą sprawdziłem co się stanie jeśli przy tych samych wartościach ekspozycji, czułości itp. włączę funkcję redukcji szumów z ustawieniem na najsłabszy poziom. Żadnego piksela wtedy nie ma...
    Na zdjęciach za dnia czy przy czasach migawki krótszych niż 1-2 sekundy, nawet bez odszumiania w Olku jest pięknie.

Czy biorąc ten fakt pod uwagę mam szansę? Co w takiej sytuacji powinien zrobić serwis? Wymienić cały aparat na nowy?

Update: załączyłem 2 inne foty z dzisiaj.
    w instrukcji napisali tylko o białych pixelach i żeby je mapować - ewentualnie tak jak napisałeś - redukcja szumów załatwia sprawę;

no niestety taka przypadłość matrycy jak się rozgrzeje albo długo naświetla, też ubolewam z tego powodu ale u mnie wyskakują tylko białe;

zauważyłem też kolorowe pixele na zdjęciach - niebieskie i czerwone - czy one też znikają przy włączonej redukcji szumów?
    jeśli nie, to faktycznie mogły się wypalić ale w gwarancji nic na ten temat nie napisali więc pewnie wszystko zależy od serwisu - popytaj, może przyjmą do naprawy lub wymiany - lepiej teraz, póki gwarancja jeszcze aktualna
    "pijąc piwo dbasz o siebie i wyrabiasz zdrowy nawyk picia piwa u dzieci"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    przy włączonej redukcji szumów znika wszystko ale oczywiście zdjęcie traci na ostrości..
    Mam jednak wrażenie, że wtedy taki odszumiony obraz ma dziwne niebieskie zabarwienie w okolicach właśnie wszystkich tych białych, niebieskich i czerwonych punktów.
    Dziś będę kontaktował się z serwisem i zobaczymy co powiedzą...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Do serwisu z nim!

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Adamss68 Zobacz posta
    Do serwisu z nim!
    Napisałem do serwisu. Czekałem cały dzień na odpowiedź i odpisali abym podesłał 2 identyczne zdjęcia, jedno z aktywną redukcją szumów, drugie bez. Tylko nie wiem po co,
    skoro im napisałem, że po załączeniu funkcji wszystko znika (no bo dlaczego ma nie zniknąć skoro do tego właśnie ta funkcja jest?). Czuję, że będą jazdy....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cóż, to chyba normalne, że przy długich czasach ekspozycji używa się funkcji odejmowania czarnej klatki. Bez niej pojawia się problem z gorącymi pikselami.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Alleg_pl
    Gość
    epicure, ale nawet bez odejm. czarnej klatki, strasznie duzo tych hotow mu wyskakuje. w porownaniu z moim starym e400 przynajmniej. przy maks dlugosci naswietlania takiego barszczu nie mialem nigdy w rawie.