Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 98

Wątek: Zamiennik BLM-1 od FoxFoto - ktoś to zna?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ektomek Zobacz posta
    Witam.
    Tak a propos alternatywnego zasilania. Wiadomo nie od dziś, że grip do E3/E30 można zasilać zwykłymi bateriami jak i akumulatorami. W związku z tym iż zakup sześciu baterii co pewien czas mija się z celem mam zamiar upychać w nim akumulatory. Czy są jakieś specjalne zalecenia co do pojemności tychże akumulatorów? Jeżeli oryginalne BLM-1 to 1500mAh to z ogniwami AA powinno być podobnie?
    Mam doświadczenia, długie i bolesne, w układzie E30/HLD-4 - pisałem na ten temat na początku 2009 zaraz po kupieniu E30. Próby zastosowania akumulatorków AA NI-MH do gripa kończyły się na zrobieniu kilku-kilkunastu klatek i świecącego na czerwono - baterie wyczerpane .
    Aby z tego wybrnąć z sukcesem trzeba:
    po pierwsze primo : Kluczyk 1 Battery Type / instrukcja str 106 / przestawić na poz. 2
    po drugie primo : po długich doświadczeniach stwierdzam, że jedynie akumulatory AA f- my Sanyo typu Eneloop działają najlepiej.
    Używam zamiennie BLM-1 oryginalny + zamiennik f-my Hahnel albo 6x AA Eneloop 2000mAh. i mam święty spokój , robię ponad 1500 klatek z zestawu. pozdrawiam hb.
    PS. podobno w E3 nie ma opcji "battery type"
    PS2. Zamiennik BLM-1 f-my Hahnel mam trzeci rok i nadal spisuje się znakomicie.
    Ostatnio edytowane przez heniobe ; 6.01.10 o 14:38

| OlyJedi Awatar ektomek
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Dlaczego pytam. Dopóki nie używałem gripa zabierałem np do lasu dwa BLM-y. Skończył się jeden, zakładałem drugi. W przypadku gripa zostaję tylko z jednym źródłem zasilania dlatego też chciałbym się ratować takim alternatywnym rozwiązaniem. Chyba, że mogę doładowywać na wpół rozładowane BLM-y bez obawy zaszkodzenia im. Wszak powszechnie mówi się o całkowitym rozładowaniu akumulatora, gdyż dobrze służy to jego żywotności

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dlaczego pytam. Dopóki nie używałem gripa zabierałem np do lasu dwa BLM-y. Skończył się jeden, zakładałem drugi. W przypadku gripa zostaję tylko z jednym źródłem zasilania dlatego też chciałbym się ratować takim alternatywnym rozwiązaniem. Chyba, że mogę doładowywać na wpół rozładowane BLM-y bez obawy zaszkodzenia im. Wszak powszechnie mówi się o całkowitym rozładowaniu akumulatora, gdyż dobrze służy to jego żywotności
    Jak włożysz do gripa dwa BLMy to możesz iść do bardzo dużego lasu......... a na temat akumulatorków AA napisałem, tak mi się wydaje, dużo i jasno. pozdrawiam hb.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria
    Tylko aku Ni-Cd miały efekt pamięci i nie należało ich doładowywać, BLM-1 nie są Ni-Cd więc głowa spokojna. raz-dwa razy do roku jak higienicznie rozładujesz do zera to wystarczy.
    A wyjściem z w/w sytuacji jest jeszcze zakup dwóch tanich zamienników BLM-1, sam mam E-3 i gripa i 4 x BLM-1
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar ektomek
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Tylko aku Ni-Cd miały efekt pamięci i nie należało ich doładowywać, BLM-1 nie są Ni-Cd więc głowa spokojna. raz-dwa razy do roku jak higienicznie rozładujesz do zera to wystarczy.
    A wyjściem z w/w sytuacji jest jeszcze zakup dwóch tanich zamienników BLM-1, sam mam E-3 i gripa i 4 x BLM-1
    O i o to mnie chodziło

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    raz-dwa razy do roku jak higienicznie rozładujesz do zera to wystarczy.
    Wystarczy raz rozładować do zera, a potem wywalić do kosza Akumulatory Li-Ion bardzo nie lubią rozładowywania do zera. Dlatego aparat wyłącza się pomimo ze teoretycznie akumulator jest w stanie nadal go zasilać. I dlatego w E-30 można wybrać rodzaj akumulatora i w związku z tym napięcie przy którym aparat sie wyłączy (akumulatorom Ni-Cd rozładowywanie do zera nie szkodzi).

| OlyJedi Awatar PawelG
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Wracając do pierwotnego tematu wątku: kupiłem zamiennik BLM-1 marki ActiveJet (tak, to ci od atramentów do drukarek). Nominalnie pojemność ta sama, w praktyce nie zauważyłem różnicy, a jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać (jak z proszkiem do prania). Różnica oczywiście jest w cenie - ok. 1/5 tego co za oryginał. Co jest w środku nie wiem, ale nie sądzę żeby był 5x mniej trwały. A może być czasem z tej samej linii produkcyjnej (wiadomo - globalizacja), bo każdy szczegół wygląda identycznie - również te nieistotne. Oczywiście inna partia może być od innego producenta. Z resztą z "oryginałami" może być tak samo.
    @Nemo5576 masz rację, że "Li-Ion bardzo nie lubią rozładowywania do zera" dlatego elektronika urządzenia, albo samego aku zabezpiecza przed takim rozładowaniem. Nieużywane powinny być składowane naładowane (ale nie całkowicie) i w lodówce. Aku NiCd i NiMH rozładowanie do zera nie szkodzi, ale jest inny problem - niektóre ładowarki, nawet (zwłaszcza) te bardzo dobre nie zaczną ich ładować bo ich "nie widzą" - nie mierzą resztek ładunku. Przerabiałem ten temat. W takiej sytuacji trzeba je najpierw trochę podładować w jakiejś prymitywnej ładowarce. Oczywiście mowa o paluszkach.
    Efekt pamięciowy występuje we WSZYSTKICH typach aku, tyle, że w LiJon jest pomijalnie mały. Ale co to szkodzi 1-2 razy rozładować i naładować do pełna. Słyszałem że chodzi tu bardziej o "poinformowanie" elektroniki o możliwościach akumulatora bo trudno mówić o formatowaniu jeśli - jak już wyżej wspomniałem - nie da się ich rozładować do zera, przynajmniej w docelowym sprzęcie.
    Ostatnio edytowane przez PawelG ; 15.01.10 o 02:24
    E-520 dual kit + ZD18-180, Raynox DCR-250, filtry Cokin, Metz 48 AF-1, Metz 32CT3, trochę dupereli oraz Canon A710IS

Awatar Brzoza111
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    też właśnie noszę się z zamiarem kupna dodatkowego aku do mojego E-520, znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/item931979415_...ztuk_blm1.html

czy ktoś miał do czynienia z tym sprzedawcą i może polecić?
    Oly Sp-350
    Olympus E 520 + ZD14-42mm + ZD40-150mm
    + Vanguard Padova 18

| OlyJedi Awatar kurokial
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Brzoza111 Zobacz posta
    też właśnie noszę się z zamiarem kupna dodatkowego aku do mojego E-520, znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/item931979415_...ztuk_blm1.html

czy ktoś miał do czynienia z tym sprzedawcą i może polecić?
    Sprzedawca ma w opisie aukcji "zero rydzyka" co daje do myślenia. Po drugie ma tylko 74 punkty więc super pewnym etc sprzedawcą to nie jest, aczkolwiek może jest tylko, że od niedawna. Zdjęcia wyglądają ok. Komentarzy 100% pozytywnych - nic tylko spróbować - ja bym brał. Inaczej prawdopodobnie gdyby oszukiwał to nie wybrał by olka a jeśli tak to wiedzielibyśmy już o tym
    To tak na szybko me przemyślenia. Mogę się mylić
    Pozdrawiam.
    zZz

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Mam pytanie do Brzoza111
    Czy kolega zdecydował się na wspomniany akumulator z allegro?
    Jeśli tak to czy wszystko jest ok?