Strona 33 z 38 PierwszyPierwszy ... 233132333435 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 375

Wątek: Olympus E-P2

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Bo na optyce może mieć wyższą marżę niż na body, a raz opracowana konstrukcja obiektywu sprzedaje się przynajmniej 10 lat lub więcej. I posiadana szklarnia zatrzymuje klienta w systemie.

Ale małe micro w stylu EP1, EP2 i GF1 (a teraz EPL1) z naleśnikiem w wielu kieszeniach się zmieszczą. Z zoomem 14-42 (czy 9-1 najwyżej do kieszeni polara czy kurtki.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Bo na optyce może mieć wyższą marżę niż na body, a raz opracowana konstrukcja obiektywu sprzedaje się przynajmniej 10 lat lub więcej. I posiadana szklarnia zatrzymuje klienta w systemie.

Ale małe micro w stylu EP1, EP2 i GF1 (a teraz EPL1) z naleśnikiem w wielu kieszeniach się zmieszczą. Z zoomem 14-42 (czy 9-1 najwyżej do kieszeni polara czy kurtki.
    Witaj !

No tak... ale gdyby opracowali osobne aparaty w stylu DP1
    to chyba by im korona z glowy nie spadla

Produkuja przeciez malpki... z malymi matrycami a co stoi
    na przeszkodzie wpakowac sensor 4/3 + funkcjonalny zoom ze... 2x ???
    Zoom nie musi byc zbyt jasny ale grunt, aby aparat... z
    wysuwanym obiektywem byl naprawde MALY !!! i dawal
    wysokiej jakosci obraz.

Tez dziwie sie... Dlaczego te aparaty nie maja wbudowanego WI-FI
    do przesylania danych do komputera.

Przeciez to zrobili na kartach SD czyli... nie jest to zadna
    wielka filozofia w aparacie zrobic.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 5.02.10 o 10:17
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Czy maly aparat musi koniecznie miec wymienne szkla ?
    Nie musi, ale czemu miałby nie mieć wymiennych, skoro jest to bardzo dużą zaletą? Jak ktoś nie chce wymieniać, to nie musi.

Skoro dla matrycy APS-C Sigma zrobila nieduzy obiektyw
    to dla 4/3 mozna miec mniejszy gabarytowo.
    Różnica w wielkości między matrycą Sigmy a 4/3 jest tak mała, że żadne różnice w wielkości aparatów na pewno nie wchodzą w grę.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    No tak... ale gdyby opracowali osobne aparaty w stylu DP1
    to chyba by im korona z glowy nie spadla
    Tylko kto by to kupił? Stałoogniskowy kompakt wielkości EPx z naleśnikiem. Wyrwanie bagnetu w zamian za... nic.
    Nie ma klienteli, po prostu. Nawet w czasach Sigmy, gdy nie było żadnej konkurencji sprzedaż tego była żałosna.
    I tylko niech nikt nie mówi, że jakość optyczna byłaby lepsza. Dość porównać naleśnika z kitem - jedyna różnica to wymiar. No dobra, jasność o pół ev.

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    owszem MZD 14-42 działa wolno ale w ciemnym pokoju problemów nie miałem, chyba, że jest już tak ciemno, że Olympusowe DSLR wysiadają.
    MZD 17mm działa znacznie szybciej.
    sprawdzałeś jak zachowują się obiektywy mFT Panasonica z Olympusem?
    Potwierdzam. Najszybciej ostrzy mi w tej chwili O17/2.8, zaraz po nim P20/1.7 i minimalnie za nimi O14-42. Różnice są minimalne. Nawet zastanawiam się czy podaję prawidłową kolejność . Faktem jest, że P20/1.7 ostrzy zdecydowanie najgłośniej z całej trójki i jakby nieco częściej 'kręci przysłoną', nawet wtedy gdy nim nie ostrzę. Wystarczy, że włączony aparat skieruję na silne źródło światła, a następnie szybciutko przemieszczę go pod stół . Przyznam, że po jego otrzymaniu początkowo myślałem, że coś się stało z E-P1, albo z P20/1.7, ale po wgraniu firmware 1.2 samoczynne 'kręcenie przysłoną' panasowej stałki przestało być takie częste i irytujące .
    Ostatnio edytowane przez outsider ; 5.02.10 o 11:15

piotrek204
    Gość
    Witaj !

Do kieszeni to wejdzie mi Sigma DP1 + APS-C + 28mm (po cropie)

Tak zastanawiam sie, dlaczego Olek nie chce wejsc w cos
    podobnego jak DP1 czy DP2 ale dla 4/3 ?

Moze zoom 2x cos w stylu 12-24 bylby fajnym rozwiazaniem.
    Dlaczego sie blokowac jednym wbudowanym obiektywem, sama idea wymiennych szkiel jest swietna, gorzej ze u4/3 idzie w zoomy.

Zoom zawsze bedzie duzy, olympusowe do u4/3 sa mniejsze od 4/3 dlatego ze sa skladane, wiekszy zysk rozmiarow bylby w stalkach .

Ale smutna prawda to fakt ze ten system jest budowany przez ksiegowych(jak kazdy) dla amatorow, amatorzy nie wykaza duzego entuzjazmu z powodu swiatla 1.4 zamiast 2.8

Dla mnie system ten bylby idealny gdyby byly jasne stalki, moga byc wieksze o kilka mm ale jasne.
    Zaleta stalki powinno byc swiatlo bo jaki sens ograniczac sobie zakres ogniskowych dla 0.5EV?

W innym przypadku wolalbym wejsc w system z wieksza matryca i kupowac szkla z bagnetem leica.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Na zlocie parę osób dostało do testowania E-P2 ale news o E-PL1 chyba zniechęcił do wypowiadania się w tym wątku
    Oj nie zniechęcił, nawet zachęcił, już wiem, że kiedyś któryś mikrus od Olka będzie mój, jest pytanie, który i kiedy.

Takie bardzo subiektywne odczucia, na świeżo i bardzo na szybko:

Dostaliśmy zestawy nowe w kartonach, trzeba było to odpakować, założyć pasek itd. - odczucia jak po zakupie . Aparat się podoba, bardzo podoba. Pen drugi, tak jak i pierwszy, jest przyjemnie ciężki w ręku, jakość wykonania jest doskonała, żadnych wrażeń typu plastikowa wydmuszka czy zabawka. Pomimo małych rozmiarów Pena obsługuje się wygodnie, nie miałem problemów też z menu - po kilku chwilach wiadomo o co chodzi, należy jednak pamiętać, że piszę z perspektywy posiadacza lustrzanek Olympusa.
    Design bardzo ciekawy. Mnie nawet czarny Pen podoba się bardziej niż srebrny, kwestia gustu. Czarny tworzy w większym stopniu całość z czarnym obiektywem, srebrny bardziej rzuca się w oczy.

Aparat jest mały i dyskretny, ale tu uwaga: o ile przeciętny przechodzień raczej nie zwraca uwagi to już posiadacze lustrzanek - turyści spacerujący po wrocławskim rynku, byli jak najbardziej zainteresowani. Zamieniłem nawet kilka zdań z właścicielem jakiegoś Nikona. Czułem na sobie wzrok ludzi z aparatami, szczególnie jak kadrowałem przez elektroniczny wizjer założony na stopkę lampy. Aparat wygląda wówczas dziwnie - obiektyw znajduję się mniej więcej na wysokości ust, a jak EVF się odchyli ku górze, głowę kieruje się ku dołowi, niejako patrząc pod nogi. Osobiście nie kupiłbym aparatu dla designu czy "lansu", ale kogoś z takimi motywacjami Pen (szczególnie z podpiętym EVF) może zainteresować...

Zasilanie. Naprawdę zaskakująco wydajne. Wytrzymało całodzienną zabawę tym aparatem we Wrocławiu, dopiero pod wieczór wskaźnik baterii zaczął dawać znać o sobie, niemniej w dalszym ciągu mogłem robić zdjęcia.

Filmy. Świetna zabawa. Miałem z nich sporo radości. Do tego stopnia, że jak po kilku godzinach spaceru, moi towarzysze stwierdzili, że muszą się rozgrzać grzańcem, ja postanowiłem jeszcze trochę pokręcić . "Filtry artystyczne" - działają podczas filmowania, najbardziej spodobał mi się efekt "Diorama". Zaskoczył mnie dźwięk, jego jakość nie pozostawia wiele do życzenia. Słychać stereofoniczną przestrzeń, szczególnie jak filmuje się np. przejeżdżające samochody. Tu uwaga - jak się filmuje z wykorzystaniem EVF mikrofony znajdują się bardzo blisko wylotu powietrza z nosa (patrz zdjęcie poniżej) i to słychać, nawet bardzo, więc o ile nagrywany dźwięk ma być wykorzystywany, to raczej kręcenie z elektronicznym wizjerem odpada.

Zdjęcia. Podobają się. Aparat świetne mierzy światło. W zasadzie wszystkie "klatki" miałem naświetlone jak trzeba, bez żadnych korekcji - "do prawej strony histogramu". O ile E-trójka wymaga czasem korekcji, Pen pracuje "po mojej myśli". Jeżeli w na zdjęciach pojawiają się przepały to w takich miejscach jak tarcza słońca bądź ostre odbicia od wody czy płaszczyzn metalowych. Poza tym bardzo pozytywnie zaskakuje rozpiętość tonalna, żadnych testów nie robiłem, niemniej zaskakująco dużo widać zarówno w światłach jak i cieniach i nie jest to tylko moja obserwacja. Pen bez kombinowania, korekcji, cudowania daje bardzo dobrze naświetlone zdjęcia "od strzału" prosto z karty.

Pozwolę sobie podlinkować zdjęcie autorstwa KSB:

Tyle tak na szybko, mam filmy, trochę zdjęć (jpg+raw), może po przeanalizowaniu tego jeszcze wrzucę jakieś sample i coś dopiszę, ale to po weekendzie bo wyjeżdżam...
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 5.02.10 o 12:10
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Miałem EP1 kilkanaście minut w rękach, EP2 trochę dłużej, może z godzinę. EP1 oglądałem jeszcze w marketach "dla idiotów" ale tam jest fatalnie prezentowany - prawie jak w filmach Barei talerze łańcuchem do stołu. Te zabezpieczenia w sklepach rujnują możliwość docenienia rozmiarów EP1 (zwykle ma wysunięty obiektyw) i na dodatek ZAWSZE mają wyładowaną baterię.

Ale mogłem, dzięki kontaktom kolegi, mieć w rękach naładowany EP1 i EP2. EP1 robił miłe wrażenie, metalowa obudowa świetna. EP2 w czerni robi lepsze wrażenie (jak dla mnie). Świetny jest wizjer EVF. Mam okulary i mimo to da się go używać - duży, jasny, wyświetla te same informacje co ekran LCD, przełączając na wizjer wyłączamy ekran LCD. Z wizjerem można praktycznie nie używać ekranu. Informacji o niebo więcej niż w tradycyjnych wizjerach optycznych.

Ale AF czasem mi się gubił i nie chciał ustawić ostrości. W średnio oświetlonym pomieszczeniu, szczególnie pod światło padające z okna (kolega siedzący na tle okna). Tryb ciągły AF kiepski - cały czas zasuwa robiąc minimalne ruchy 14-42, jakoś mam wrażenie że nie łapie.

ŚWIETNE, rewelacyjne z EVF jest to, że w doostrzaniu ręcznym obraz AUTOMATYCZNIE powiększa się po dotknięcu pierścienia ostrości obiektywu. Tylko czy to działa z manualnymi obiektywami podpiętymi przez adapter?

Aparat jest śliczny (w czarnej wersji, z EVF), solidny. Za małe, wg mnie, są przyciski sterujące wokół "kółka" menu. Jeden na środku i cztery wokół niego mogłyby być ciut wieksze. A ja mam małe dłonie i drobne palce.

Gdyby nie AF, to byłby ideał.
    Szczególnie ten EVF (plus stabilizacja matrycy) spowodowała dylemat - Olek czy Panas. Wcześniej stawiałem na Panasa z lepszym AF-em. No i przewidywana (stawiam na 500$ po jakimś czasie) cena EPL1. Choć biorąc pod uwagę cenę wizjera, może lepiej będzie kupić EP2 (o ile stanieje z obecnych 1100$ do jakiś 700-800$).
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi Awatar snuffi
    Mieszka w
    Poznan, Poland
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Powiększenie w EVF możesz ustawić na Fn i używać z manualnymi szkłami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Witaj !

Do kieszeni to wejdzie mi Sigma DP1 + APS-C + 28mm (po cropie)

Tak zastanawiam sie, dlaczego Olek nie chce wejsc w cos
    podobnego jak DP1 czy DP2 ale dla 4/3 ?

Moze zoom 2x cos w stylu 12-24 bylby fajnym rozwiazaniem.

Pozdrawiam
    http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...y_do_dumy.html

narzekanie to przywara polaków

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów