Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 71

Wątek: Pentax K-x & Pentax smc DA L 55-300 mm f/4-5.8 ED

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Moim zdaniem bardzo przyzwoity aparat.Za te pieniadze to juz naprawdę miodzio!

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Sorki że tak z buty ale... Przecież nowe firmware podobno rozwiązało problem z zasilaniem.... Podoba mi się wojna w komentarzach. Zero suchej nitki na Optycznych

PS A tak swoją drogą przydała by się taka matryca w naszych Olkach, nie mówię że ta jest zła, bo też zaczynam doceniać wartość RAWa, ale może by podgrzać całkowicie atmosferę na tamtym portalu
    Ostatnio edytowane przez merti ; 15.01.10 o 17:10
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez merti Zobacz posta
    A tak swoją drogą przydała by się taka matryca w naszych Olkach, nie mówię że ta jest zła, bo też zaczynam doceniać wartość RAWa, ale może by podgrzać całkowicie atmosferę na tamtym portalu
    Taka matryca w Olku miałaby około 8 mpx, bo tyle zmieściłoby się na wyciętej z niej powierzchni odpowiadającej wielkością matrycy 4/3. Jak sobie zmniejszysz zdjęcie z nowych, 12-megapikselowych matryc 4/3 do 8 mpx, to będziesz miał bardzo podobny rezultat.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Optyczni od dłuższego już czasu przypominają maniaków DxO. Czyli: tylko ich testy są najlepsze, najdokładniejsze i najbardziej miarodajne. Inni natomiast kłamią i są oplaceni, albo się kompletnie nie znają na testowaniu (znaczy są debilami). Odkąd pojechali po dpreview i kilku innych portalach foto, patrzę na ich wypociny z lekkim uśmiechem pożałowania. Polskie wymachiwanie szabelką i tyle.

K-x bardzo zacnie wyszedł w zestawieniu z o wiele wyższymi modelami i tak na to patrzę. Ani K-7 ani D300s nie dają mu rady, a to oznacza, że za 2000 zl mamy obrazowanie jak w sprzęcie za 4000 zł.

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Można się więc spodziewać,że optyczni zrobili Pentaxowi dobrą reklamę

| OlyJedi Awatar outback
    Mieszka w
    Crows Nest
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    pozwolę sobie wkleić jeden komentarz z optycznych:

takseo | 2010-01-14 23:34:31

z testu K200D:
    "Wizjer całkiem dobry, jak na klasę amatorską. "

Specyfikacja K200D:
    "Lustrzany, powiększenie: x0.85, pokrycie: ok. 96%, korekcja dioptrii: od -2.5 do +1.5, matówka Natural-Brite-Matte II"

z testu K-x
    "mały wizjer optyczny"

Specyfikacja K-x:
    "Lustrzany, powiększenie: x0.85, pokrycie: ok. 96%, korekcja dioptrii: od -2.5 do +1.5, matówka Natural-Brite-Matte II"

to jak to jest?
    Crow | 2010-01-14 23:37:32
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    coś w stylu - dajcie mi człowieka a paragraf znajdziemy
    Ostatnio edytowane przez outback ; 16.01.10 o 07:56 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Eliot
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Rzetelność u nich zawsze była dyskusyjna, ale to co spłodzili teraz to naprawdę wyjątkowe kuriozum. Jeszcze trochę i wpływy z reklam zaczną im spadać, bo nikt nie będzie brał tego co wypiszą poważnie.
    E510+ZD14-54+ZD50.2+m42

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Jakos tak poczytalem opinie o nowym Pentaxie i jestm b. mile zaskoczony. To najlepszy obraz w APS-c- taki nasuwa sie wniosek. Pewnie wszysto moze ulec lekkiej korekcie ale naprawde to swietny aparacik. Nie wiem tylko, czy mozna kupic pod niego gripa? Optyka kitowa b. dobra jakosci Olympusa. Zastanawiam sie po co kupowac potezne korpusy dla uzytku amatorskiego i wymieniac je co trzy lata ( wypada) skoro jest i lekko i tanio.
    Sam zaryzykuje tego Pentaxa dla mojego syna, ktory troche zaczyna pstrykac ( nie chce, ale musi). Brak wyswietlania punktu af to moze wkurzac, nie wiem ale troszke sobie nie wyobrazam.
    Za to znakomite jpg ( wszedzie za to chwala) to rozkosz. Mam dosc siedzenia nad Raw-ami. Do zwyklej "tłuki", dobre jpg moga sie przydac.

Z tym zasilaniem to Optyczni dali ciala, nie wpadli na to by wlozyc Eneloopy tylko smedza cos o jakis paluszkach z Lidla i Bateriach litowych. Troche jak dzieci specjalnej troski!!
    Sam mam wiele ladowarek do rozniastego sprzetu, kazda inna, to sie paleta po chalupie. Gdyby wszystko bylo na paluszki( pomijajac malutkie sprzeciki) to zycie staloby sie prostsze.
    Czesc.Ch.
    P.s. czy zauwazyliscie pewna tendencje?
    Producenci nie wahaja sie umieszczac dobrych matryc w najtanszych korpusach? Z zasadzie pomijac drobne niedogodnosci, wynikajace z obslugi, to kazdy amator ma do dyspozycji najlepsze obrazowanie- takie samo jak zawodowcy z najlepszymi aparatami w wadze super ciezkiej..
    Ostatnio edytowane przez chomsky ; 16.01.10 o 11:51

jungli
    Gość
    chomsky,

Wszystko na to wskazuje, ze idzie ku miniaturyzacji, Pentax obiera dobra droge, tani korpus - duze mozliwosci, stale doskonalenie matryc u4/3 np. spowoduje uciekanie ludzi w male, lekkie, kompaktowe, z mozliwosciami wiekszymi od zwyklego kompakta..

Osobiscie coraz bardziej doceniam maluchy pokroju Panasonic, Olympus, nie chce mi sie dzwigac 15kg torby i lustra, skoro moge zrobic praktycznie to samo Panasem G1 i to na manualu, reportaz, ba nawet jakis plener ujdzie, do zastosowan typowo profi, wielki format, nadal pozostanie FF, ktore po prostu do tego jest stworzone.

Producenci zaczynaja myslec logicznie, robiac male swietne ergonomicznie korpusy z duzymi mozliwosciami, stworzone do 80% sytuacji fotograficznych, a 100% przydatnych kazdemu zwyklemu niedzielnemu.

Chcemy czy nie, trend malenkosci, mam nadzieje powiazanej z coraz lepsza jakoscia, bedzie sie nasilal i zyskamy na tym my - uzytkownicy.

pozdroofka

PS
    KXa sam bym wzial ae aktualnie nie moge sie odkleic od boskiego E1

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam !

Niestety Pentaxy nigdy nie byly doceniane a ludzie nie wiedza
    o potencjale jaki jest w tym sprzecie.

Moim zdaniem wypuszczenie dwa lata temu modelu K10D
    to byla na tej polce... rewolucja technologiczna bo nie dosc ze
    swietna matryca + 22-bitowy przetwornik A/D +
    redukcja drgan w matrycy + automatyczne czyszczenie +
    uszczelnienia korpusu + duzy jasny wizjer + wsparcie standardu DNG bylo
    nie lada... nowoscia... w tamtym czasie.

Obecny maly aparat K-x ma w sobie wiele
    dobrych rozwiazan i daje bardzo dobrej jakosci obraz.
    Moim zdaniem to swietna nisko-budzetowa maszyna.
    Czytalem wczesniej, ze w gorach swietnie sie sprawdzil.

Podobny los... dotyka Olympusa bo jak ktos slyszy
    to slowo... zaczyna mu przed oczami zaraz szumiec

Narzekalem nieco... na Olka ale ostatnie produkty
    sa niezle dopracowane - bardzo uzyteczne dla
    amatora jak i zaawansowanego uzytkownika.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak