Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Zuiko 14-54 ver. II

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lord79 Zobacz posta
    Jeszcze kilku znajomych maci mi w glowie bym przesiadl sie na nikona bo wg nich jest to tanszy system z wiekszym wyborem obiektywow.
    Moim subiektywnym zdaniem (które wyrobiłem sobie czytając fora i wypowiedzi innych osób, bynajmniej nie sprawdzając w testach i cennikach - wobec tego zdanie to jest tylko moje i każdy ma prawo zarzucić mi nieprawdę i poprzeć to namacalnymi dowodami, przepraszam za zbyt długie wtrącenie ) obiektywy nikona może i są tańsze i występują w większej ilości. Jednak tylko wtedy, jeśli weźmiemy pod uwagę "budżetówki" o jakości gorszej niż szkła zuiko. Powiem szczerze, że wolę mieć - zarówno do wyboru jak i "na stanie" - dwa, trzy szkła, co do których jakości nie mam żadnych, ale to żadnych zastrzerzeń aniżeli mieć do wyboru dziesiątki, a może nawet setki, (biorąc pod uwagę nie tylko szkła systemowe) obiektywów o relatywnie (do zuiko) niskiej cenie, ale wątpliwej jakości... Ja nie lubię przebijać się przez dziesiątki testów, zestawień i porównań. Wole dopracowane rozwiązania. Może droższe, ale za to pewne. I, co ważne, serwis, który nie odwala maniany, o jakiej można by książki pisać jeśli popatrzymy na serwis N. (Jak będę miał kiedyś chrapkę na pełną klatkę, to tylko canon, z powodu jak wyżej).
    Olek i Canon w jednym stali domu. Olek na górze, a Canon na dole...

po godzinach...

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam!
    Dopiero zaczynam się bawić w fotografowanie. Mam olka e-520 z dwoma kitami. W przyszlosci chcialem miec jasniejszy obiektyw Ostatnio dostałem propozycje zakupu wlasnie ZD 14-54 wersja II, uzywany kilka miesiecy za ok 1750zl. Czy warto do tego korpusu kupowac ten obiektyw? Bedzie duzo lepsza jakosc zdjec? Czy lepiej na razie uczyc sie na kitach? I np kase wydac na lampe blyskowa?
    PS Jeszcze jedno pytanko: jesli chodzi o jasna stalke to co polecacie?
    Witam !

Powiem Ci tak...

Jak robisz w dobrych warunkach oswietleniowych i przyslaniasz kita... to
    roznica w jakosci obrazu miedzy kitem a 14-54 nie bedzie
    az tak zauwazalna. 14-54 jest jasniejszym szklem i jak nieco przymkniesz
    to masz bardziej rowno ostry obraz na calym kadrze

Na kicie uzyskasz to samo ale musisz mocniej przymknac szklo.

Przewaga 14-54 lezy glownie w jasnosci i uszczelnieniach
    oraz trwalszym i solidniejszym wykonaniu.
    AF tez lepiej dziala bo masz jasniejsze szklo.

Pozostaje pytanie co uzyskasz
    kupujac Zuiko 14-54 czego Ci bedzie brakowalo i przeszkadzalo w kicie ?

Skup sie na tym co juz masz... Obiektyw masz niezly nawet jako kit
    a lampa blyskowa bardziej Ci zwiekszy mozliwosci focenia

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar oczko
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    może coś to komuś da, może nie... dla porównania zdjecia z kita i 14-54 dopalane metz'em 48.
    pierwsze dzisiejsze z 14-54 na pełnej dziurze, drugie robione z miesiąc temu kitem przymkniętym do f8 bodajże

mam nadzieje ze taka rozdzielczosc wystarczy

14-54

14-42

pozdrawiam
    Pentax K7 + Sigma 70-200II +DA 18-55WR + Tamron 17-50 f/2.8 + Samyang 85 f/1.4 + Helios f/2.0 + Metz 58 AF-1
    zapraszam na moją stronę: http://pawellysik.iportfolio.pl/ i zachęcam do współpracy

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    A czy nie lepiej uczyć się od razu na lepszym? Jego większa jasność zapewnia większe pole manewru.
    Budżet jest trochę ograniczony dlatego nie mogę od razu kupić lampy i obiektywu.
    https://forum.olympusclub.pl/showthr...781#post277781

Poczytaj, jaka jest ta różnica w jasności. Mała. To lepiej kup stałkę. Albo lampę.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar Candela
    Mieszka w
    Podhale
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    cytat:
    Napisał: BartB

Moim subiektywnym zdaniem (które wyrobiłem sobie czytając fora i wypowiedzi innych osób, bynajmniej nie sprawdzając w testach i cennikach - wobec tego zdanie to jest tylko moje i każdy ma prawo zarzucić mi nieprawdę i poprzeć to namacalnymi dowodami, przepraszam za zbyt długie wtrącenie ) obiektywy nikona może i są tańsze i występują w większej ilości. Jednak tylko wtedy, jeśli weźmiemy pod uwagę "budżetówki" o jakości gorszej niż szkła zuiko. Powiem szczerze, że wolę mieć - zarówno do wyboru jak i "na stanie" - dwa, trzy szkła, co do których jakości nie mam żadnych, ale to żadnych zastrzeżeń aniżeli mieć do wyboru dziesiątki, a może nawet setki, (biorąc pod uwagę nie tylko szkła systemowe) obiektywów o relatywnie (do zuiko) niskiej cenie, ale wątpliwej jakości... Ja nie lubię przebijać się przez dziesiątki testów, zestawień i porównań. Wole dopracowane rozwiązania. Może droższe, ale za to pewne. I, co ważne, serwis, który nie odwala maniany, o jakiej można by książki pisać jeśli popatrzymy na serwis N. (Jak będę miał kiedyś chrapkę na pełną klatkę, to tylko canon, z powodu jak wyżej).

Z tego powodu wybrałem E-system nie muszę wybierać w iluś tam obiektywach, i zastanawiać się czy na pewno dobrze wybrałem. Po prostu mam Zuiko, z moi koledzy z N lub C mają Tamrony A Zd14-54 II jest świetnym szkiełkiem.
    EPL-3 z kitami, 6D, 60D i sporo gratów do tego,

| OlyJedi Awatar Ziootek1971
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    ZD 14-54 II używam nieco ponad dwa miesiące. W charakterze podstawowego obiektywu zastąpił ZD 14-45. Szkło jest bardzo fajne, szybko ustawia ostrość i w znacznej większości przypadków nie ma kręcenia soczewkami i problemów z ustawieniem ostrości. Uszczelnienia obiektywu też już przetestowałem robiąc zdjęcia w deszczu. Często zastanawiam się jak dobry musi być ZD 12-60 skoro 14-45 jest - przynajmniej w mojej opinii - wręcz idealne. Lord79 pyta "A czy nie lepiej uczyć się od razu na lepszym?". Ja zastąpiłem kitowe 14-45 ZD 14-54 II dopiero po ponad dwóch latach fotografowania E-500 kiedy w bliskiej perspektywie miałem już zakup E-30. Patrząc wstecz, to moimi wcześniejszymi zakupami były lampa (najpierw FL-36, którą później zastąpiłem Metzem 48 AF-1) i stałka (Sigma 24 mm 1,. Przyłączam się do dog mastera - najpierw kup lampę (ta wbudowana to raczej do niewielu zastosowań się nadaje) i stałkę. Mogę śmiało rekomendować tę Sigmę, które używam. Jak ją kupiłem i podłączyłem do korpusu to przypominałem sobie "stare dobre czasy" kiedy fotografowało się Zenitem czy Praktiką z jasnymi stałoogniskowymi obiektywami o ogniskowej 50 czy 58 mm.
    Ostatnio edytowane przez Ziootek1971 ; 9.01.10 o 23:09
    Ziootek
    E-30; E-P3; mZD 14-42; "dekielek" 15 mm; ZD 14-54; ZD 9-18; ZD 40-150; Sigma 24; Metz 48-AF1

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuję wszystkim za odpowiedż Chyba faktycznie najpierw zainwestuję w lampę. Zastanawiam sie czy nowego Metza czy używaną fl-50 muszę poczytac czym się będzie różnić ich używanie w praktyce. Czy jakiejś funkcji nie będzie brakować. Niebawe wrzucę kilka swoich pierwszych zdjęć do odpowieniego dzialu i poproszę o konstruktywną krytykę

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Trochę czasu mineło i muszę się pochwalić:
    Udało się zakupić okazyjnie i Fl-50 oraz ZD 14-54 II. To teraz trzeba będzie się zabrać do pracy A w zasadzie do nauki
    Lampa juz dotarła. Przeraził mnie jej rozmiar, na e-520 wyglada nieproporcjonalnie. Ale to byl zakup przyszłościowy (kiedyś wymienie body na e-30). W każdym razie po pierwszych kilku zdjeciach jestem nią zachwycony.

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Skoro Twoim zdaniem na E520 wygląda nieproporcjonalnie to nie chciałbyś jej zobaczyć na E410/E420
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dokręć sobie gripa, będzie proporcjonalniej, no i lepiej się będzie całość trzymać.