Moim subiektywnym zdaniem (które wyrobiłem sobie czytając fora i wypowiedzi innych osób, bynajmniej nie sprawdzając w testach i cennikach - wobec tego zdanie to jest tylko moje i każdy ma prawo zarzucić mi nieprawdę i poprzeć to namacalnymi dowodami, przepraszam za zbyt długie wtrącenie) obiektywy nikona może i są tańsze i występują w większej ilości. Jednak tylko wtedy, jeśli weźmiemy pod uwagę "budżetówki" o jakości gorszej niż szkła zuiko. Powiem szczerze, że wolę mieć - zarówno do wyboru jak i "na stanie" - dwa, trzy szkła, co do których jakości nie mam żadnych, ale to żadnych zastrzerzeń aniżeli mieć do wyboru dziesiątki, a może nawet setki, (biorąc pod uwagę nie tylko szkła systemowe) obiektywów o relatywnie (do zuiko) niskiej cenie, ale wątpliwej jakości... Ja nie lubię przebijać się przez dziesiątki testów, zestawień i porównań. Wole dopracowane rozwiązania. Może droższe, ale za to pewne. I, co ważne, serwis, który nie odwala maniany, o jakiej można by książki pisać jeśli popatrzymy na serwis N. (Jak będę miał kiedyś chrapkę na pełną klatkę, to tylko canon, z powodu jak wyżej).