Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 65

Wątek: Mysikrólik i ludzie

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Mysikrólik i ludzie

Jak niektórzy wiedzą nie lubię fotografować ludzi. Stwierdziłam więc, że poświęcę moim próbom osobny wątek, aby nie mieszać fot stricte przyrodniczych. Cóż, nie lubię bajzlu. Doszłam jednak do tego etapu, że postanowiłam się przemóc, także w kwestii mojego szefa piaskownicy i będę tutaj zanudzać Was jego fotami i fotami innych bliskich mi osób. Wątek dla cierpliwych. Proszę mi wytykać błędy, bo się nie znam na tym kompletnie.

1. Marchewka, moja ulubiona

15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Model pierwsza klasa! Wolałbym identyczny WB na obu fotach. Poza tym - gitara...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Proszę mi wytykać błędy, bo się nie znam na tym kompletnie.
    Nie liczyłbym na to... Prędzej na ochy i achy. Bo to już takie forum jest.

Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Nie liczyłbym na to... Prędzej na ochy i achy. Bo to już takie forum jest.
    A ja liczę... hehehe... poczytałam o tym i o owym, ale człowiek przed obiektywem mnie paraliżuje. Głupie, co? Mam aparat, a moja rodzina nie ma żadnych zdjęć... no i to mnie zmobilizowało... mam zerowe pojęcie o fotografowaniu ludzi, robię na czuja... i już... jak się ktoś "czepnie" będzie fajnie

Ktotek - racja, nie zwróciłam na to uwagi.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Ktotek - racja, nie zwróciłam na to uwagi.
    Z drugiej strony najlepszy dowód na wpływ marchewki na kolor skóry - efekt już po jednej łyżeczce
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Z drugiej strony najlepszy dowód na wpływ marchewki na kolor skóry - efekt już po jednej łyżeczce
    Efekt to faktycznie był, ale nieco inny.

| OlyJedi Awatar flaa
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Wydaje mi się, że za czysty jest ten dzidziuś
    Albo bardzo grzeczny, albo nie ma trzeciej części na której cała marcheweczka leci w stronę fotografa...
    Ostatnio edytowane przez flaa ; 23.11.09 o 23:04
    OMD EM-5 + mZD 45 mm 1.8 + Lumix 20mm 1.7 + mZD 12-50 + FL 36R

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Wątek dla cierpliwych. Proszę mi wytykać błędy, bo się nie znam na tym kompletnie.
    jak obiecasz, ze nie pojdziesz sobie z forum, to moze cos ktos napisze krytycznego... inaczej moze byc cienko....
    pzdr
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    Cześć Mysikróliku,

Ja, jako nadworny albumowy fotograf rodzinny, mam dużo zdjęć swojego dzieciaczka (już 4l8m), jak je przeglądam po wielu miesiącach od cyknięcia, i po wielu stronach nabytej wiedzy teoretycznej z internetu czy z kursów, to widzę, jak się 'nie starałem', robiąc synkowi zdjęcia ... i oczywiście to przeszkadza teraz, ale treść bliska mojemu sercu przewyższa jakiekolwiek uchybienia techniczne Tak, już my, rodzice, mamy. Albumówki rodzinne mają to do siebie, że pamiętasz moment, kiedy robisz zdjęcie - i to jest ten 'skarb' a nie to, czy jest super hiper poprawnie skadrowane, poprawny balans bieli itp itd. chociaż, jak już wiadomo o co chodzi, to lepiej jest tego od siebie wymagać - tak już my, zapaleńcy fotgorafii mieć powinniśmy..

Co do marchewki - na pewno z przyjemnością wsuniesz ten dyptyk do albumu i za kilka lat będziecie wraz z synkiem cieszyć się z jego miny i rozwartych ślicznych oczek...
    A jeśli chodzi o kolejne - skup się na jego 'krokach' rozwoju, typu: jak podnosi główkę, jak zaczyna się przewracać, jak odkrywa nowe kolory, materiały, reaguje na coś szeleszczącego, coś galaretowatego, coś świecącego... itp itd. I skup się na emocjach - tak jak teraz - oczy, uśmiech, smutek - ale bez zbędnych dłoni w kadrze, bez nadmiernego wybujałego tla, i zawsze w kolorach (preferuję dzieci w kolorkach, niż w sepia czy bw)
    Proponuję również (!!) potraktować go jak kwiatuszek, i położyć np na odbijającej jasnej/ciemnej pleksie/płytkach/lastryko w kuchni, łazience, przedpokoju.. Również korzystanie z inspiracji jaką jest Anne Geddes też jest fajne. Chętnie wrócę, i zobaczę twojego szefa w wydrążonej wielkiej dyni ukrytego Wsadź go np. do pralki ... po prostu zaszalej sobie

Powodzenia w szukaniu ciekawych ujęć!

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Jak sie przypatrzyłem to widzę, że Danielek bardziej pozować lubi niż marchewkę zjadać. Sympatyczne zdjęcia.
    pozdrawiam Wiejo