Strona 24 z 31 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 309

Wątek: O filtrach AA, matrycach i uanologowieniu - dyskusja

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    A kto Ci film wkłada?
    Ty robisz 36 x "PSTRYK", potem wyjmujesz (bo wiesz jak ). Zanosisz film do wywołania żeby ktoś za Ciebie odwalił czarną robotę? Nie wiesz więc, że tam ktoś zajmuje się obróbką tego co pstryknąłeś? Najgorsze w tym jest to, że nie masz ma nią żadnego wpływu. Nawet jak wyjdzie cudowne zdjęcie, to Twój jest tylko film i "PSTRYK". Reszta to już nie Twoja zasługa.
    Dlatego cyfraki są takie popularne- wszystko zależy od użytkownika, i "PSTRYK" i obróbka.
    A co mnie interesuje skład chemiczny benzyny skoro chcę jeździć autem!?
    Ma być dobra -KROPKA.
    Cyfra to bardzo rozwodnione paliwo.
    Film był rozwijany dziesięcioleciami i w momencie gdy stał się nieomal idealny -umarł.
    Cyfra jest na początku swojej drogi w tym temacie -kodachrome?
    Chyba wcześniej -kolorowanie pędzelkiem prędzej.

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    ..."Cyfra to bardzo rozwodnione paliwo."...
    Czyli to też jest nasz rodzimy wynalazek ?
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    41
    Moja galeria
    Film był rozwijany dziesięcioleciami i w momencie gdy stał się nieomal idealny -umarł.
    Cyfra jest na początku swojej drogi w tym temacie -kodachrome?
    Chyba wcześniej -kolorowanie pędzelkiem prędzej.
    Pascal pisał, że kolejne pokolenia ludzi są coraz marniejsze umysłową kondycją, ale stojąc na ramionach swoich poprzedników widzą dalej.
    Epoka filmu przyniosła miliony odkryć i wynalazków, których nie trzeba powtarzać w epoce cyfrowej, gdyż można je znaleźć w książkach. Dlatego też kolejna iteracja technologii może się rozwijać szybciej, wielokrotnie szybciej.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    To co masz ściągnięte to TIFF z nieruszanego RAWa -ot i tyle.
    Te przykłady jak i ten to może przykłady extremalne ale i tak podobają mi się bardziej od tego co widzę codziennie na fotkach tu, tam, moich i Twoich też.
    Zresztą jako "duży" chłopiec na pewno zauważyłeś że ma to na celu pokazanie samego charakteru ziarna na zdjęciu (już chyba dosadniej się nie da?) niż wyznaczenie wzorca -"tak ma wyglądać zdjęcie?" =
    o kolejne extremum>

Te kropki i ciapki z których braku się cieszysz doskonale wyglądają (a w zasadzie nie wyglądają) na serii zdjęć A4 które mam w tym właśnie klimacie z podróży "PO ŚLONSKU" ty pieronie.
    I całe szczęście że nie miałem cyfry.

Co do (wg. Ciebie Głupiego) przykładu o którego obróbkę prosiłem (THX tym którzy pokazali swoje możliwości w temacie)

...to jak następuje>

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    helmuth -jak gram na gitarze to muszę sobie struny sam z drutu kręcić>?<
    Oczywiście, że nie. Podobnie jak nie musisz sam nakładać emulsji światłoczułej na taśmę.
    Proces wywołania jest standaryzowany i robi to maszyna.
    Skoro standaryzowany, to dlaczego tak ważne jest do którego labu zaniesiesz film? Poza tym, to jednak obróbka. Nie opowiadaj więc:
    Analogowe nie wymagają obróbki prawie wcale ...
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    To co masz ściągnięte to TIFF z nieruszanego RAWa -ot i tyle.
    No i nie za bardzo wiesz w ogóle, co to raw, albowiem nie ma czegoś takiego jak ''nienaruszony tiff''
    Poza tym symulując pewną technologię trzeba symulację zacząć od początku czyli od etapu produkcji tifa (a raczej bitmapy, czy to będzie tif, czy jpg - jeden pies).

Ale mam coś innego - dwa przykłady zdjęć, jedno jest skanem odbitki papierowej, drugie symulacją (oczywiście motyw inny, ale powiedzmy, że charakter podobny). Pytanie - które z czego, ale nie na zgadulę, tylko proszę o słówko, dlaczego akurat tak:
    http://www.tymczasowy.neostrada.pl/a1.jpg
    http://www.tymczasowy.neostrada.pl/b1.jpg
    Kiedyś to puszczałem na prfc i o ile pamiętam było mniej więcej po równo głosów.

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Pascal pisał, że kolejne pokolenia ludzi są coraz marniejsze umysłową kondycją, ale stojąc na ramionach swoich poprzedników widzą dalej.

Pozdrawiam

To wleźże cholera na te ramiona i spojrzyj choć raz wstecz

Ocz. nie mogę się równać z Eliotem Erwittem ale mając wtedy w ręku cyfrówkę nawet nie pokusiłbym się o pokazanie fotki teraz.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Oczywiście, że nie. Podobnie jak nie musisz sam nakładać emulsji światłoczułej na taśmę.
    Skoro standaryzowany, to dlaczego tak ważne jest do którego labu zaniesiesz film? Poza tym, to jednak obróbka. Nie opowiadaj więc:

Kompletnie nie ma to znaczenia.
    Pan fotograf grzecznie pakuje filmy w paczuszkę i wysyła do nazwijmy to "matki wszystkich labów" i tam mój filmik ląduje w kolejce wraz z tysiącem sobie podobnych na swoją kolej w całkowicie zautomatyzowanym procesie.
    Dużo pewniejsze niż samodzielne babranie się w gumowych rękawiczkach.
    I szczerze gdzie bym ten materiał*nie zaniósł -mam w pełni zadowalająco wywołaną kliszę.
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 4.10.09 o 18:35 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dzisiejsza pogoń za wszystkim powoduje, że tak naprawdę czasu nie mamy na nic (ja mam do siebie wyrzuty o czasomarnotrastwo... nawet przy czytaniu książki !). Dlatego wybieramy rozwiązania proste, łatwe i pewne.
    A ja bardzo chciałbym przenieść się w tamte czasy, kiedy mocno spracowana już kopia na szpulowym ZK 246 wywoływała uczucie, którego dzisiejsze SACD, 16 bitów i 192 kHz nie jest w stanie wytworzyć nawet w minimalnym stopniu. Podobnie było z fotografią, ten moment po odebraniu odbitek...
    I wierzę, podobnie jak Oni, że chciałbym tam być. Tam, czyli wtedy.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Pink Floyd - Wish You Were Here - 1a.jpg
Wyświetleń:	124
Rozmiar:	152,4 KB
ID:	24306  
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver Zobacz posta
    Dzisiejsza pogoń za wszystkim powoduje, że tak naprawdę czasu nie mamy na nic (ja mam do siebie wyrzuty o czasomarnotrastwo... nawet przy czytaniu książki !). Dlatego wybieramy rozwiązania proste, łatwe i pewne.
    A ja bardzo chciałbym przenieść się w tamte czasy, kiedy mocno spracowana już kopia na szpulowym ZK 246 wywoływała uczucie, którego dzisiejsze SACD, 16 bitów i 192 kHz nie jest w stanie wytworzyć nawet w minimalnym stopniu. Podobnie było z fotografią, ten moment po odebraniu odbitek...
    I wierzę, podobnie jak Oni, że chciałbym tam być. Tam, czyli wtedy.
    Po prostu chciałbyś być młody
    Ale jakbyś się znów przeniósł tam, zapłakałbyś szybko. Romantyzm ulotniłby się w pierwszym sklepie spożywczym. A nawet jeśli byłyby to kraje szczęścia, dobiłby nas brak internetu i co za tym idzie, kłopoty z pobieraniem wiedzy na dowolny temat. I tempo życia, ślamazarne marnowanie czasu.

Kiedyś rajcował mnie Jarre, słuchałem tego często, miałem pozgrywane płyty na szpule właśnie, bo jakość lepsza z Arii niż z Kasprzaka. Teraz mam te płyty w jakości oryginalnej i jakoś to takie proste i prymitywne trochę. Można posłuchać, ale po chwili nuży.
    Za to dziś zupełnie inne rzeczy robią mi ruchy robaczkowe i to takie, których nie posłuchałbym wtedy nawet przez chwilę.
    Ale rzeczywiście, trzeba mieć na to czas. I siłę. A któż dziś jest wyspany, zrelaksowany i zadowolony?

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Janku, ja mam 30 lat dopiero
    Masz rację - pewnie chodzi o te beztroskie czasy, kiedy można było pozwolić sobie na wciągnięcie 70 minutowej płyty jednym haustem. Dzisiaj - w ciągu tej "godziny" jest niemal pewne że ktoś zadzwoni, napisze maila, przyjdzie rachunek, sąsiad przywali technobębnem na "sabłufeże" koreańskiej marki kina domowego o paśmie przenoszenia 60-90 Hz i impulsie 130ms, albo kwiat polskiej młodzieży przeleci skuterem o oszałamiającej mocy 1kW wytwarzającym odgłos startującego samolotu...
    Czy kiedyś uda się znaleźć złoty środek ?