Nie wiem czy mogę
A co ? Coś nie tak z wiarygodnością informacji ?
Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...
sn00p nie wiem czy potrzebne będzie tobie potwierdzenie ostrości przecież i tak będziesz robił na przysłonach powyżej f5,6 i będziesz miał free focus
Jestem taką marionetką nieasertywną
"Pojęcie szumu jest pojęciem względnym."
aha wcześniej pisałeś ze sie zastanawiasz czy kupić adapter z potwierdzeniem czy bezodpowiedziałem co wiedziałem
a co do mocowania to z tego co wiem nikon ma problemy z manualami może sie okazać że pomiar światła nie będzie działa prawidłowo pod puszki Dxx ale będzie działał prawidłowo w wesjach od D200 zwyż
Jestem taką marionetką nieasertywną
"Pojęcie szumu jest pojęciem względnym."
nikon nie ma problemów z manualami..
działa rewelacyjnie..
każdy nikon potwierdzi ostrość na każdym manualu..
nikony serii DXXX i DX mają też pomiar światła
seria DXX - nie pomierzy światła - zatem zakup światłomierza jest niezbędny.. ewentualnie tzw. trzy strzały testowe i histogram pozwolą ustawić ekspozycję optymalnie..
Canony - mierzą światło ale z tego co wiem nie potwierdzą ostrości..
[nie wiem jak z piątkami i jedynkami?]
Ostatnio edytowane przez push ; 3.05.09 o 21:36
Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether
z dwojga złego lepiej wykluczyć d40/60/70/80/90 i zainwestować w DXXX lub DX - wedle zasobności portfela..
Zawsze masz czas pod kciukiem a przesłonę pod wskazującym ;]Olek tego nie miał , Canon tego nie miał - dlatego siedzę w N..;]
A jeśli chodzi o ścisłość - to i tak prędzej czy później skończysz z dobrym światłomierzem.. Wtedy masz poprawną ekspozycję.. Jeśli nie - pozostaną Ci lamenty że C ma tendencję do prześwietlenia a N do niedoświetlenia.. ;]
Bez przesadyzmu panowie, ustawić odpowiednią ekspozycję to mały problem, spróbujcie sobie bo chyba nigdy tego nie robiliście, zdecydowanie lepiej mieć potwierdzenie ostrości niż pomiar (jeśli już trzeba by wybierać).