Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Nowy gość.. E-520?

Awatar Fiemka
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Nowy gość.. E-520?

Witam wszystkich serdecznie..
    Od jakiś 2 lat robię zdjęcia, do tej pory moim pomocnikiem był fuji s9600.
    Co prawda nie jest to lustrzanka z wymiennym obiektywem, ale również dobrze sobie radził.
    Czas przesiąść się na coś profesjonalnego, na jakieś dobre szkła.
    Od 2 miesięcy śledzę przeróżne fora jak i pytam po ludziach w co najlepiej zainwestować.
    Co ogólnie skupia mojej uwadze podczas zdjęć? Często fotografuje ludzi, czasami widoki, zdarza się również macro gdy natchnie jakas inspiracja.. Jedynymi słowy mam różne upodobania.
    Od znajomego usłyszałem iż Olympusy mają dobre szkła, a do tego nawet z przystępną ceną. Polecił mi olympusa e520. Bardzo dobrze leży mi w dłoni, naprawdę, chyba jedyny aparat który dobrze sie trzyma i jest lekki co upraszcza sprawe z jego noszeniem.

Myślę że prawdopodobnie go kupie, co prawda jeszcze nie wiem jakie do niego wezme obiektywy... Bogaty nie jestem.
    Jestem naprawde pozytywnie nastawiony na ten wybór, ale czasami mąci w głowie taki canon d40, sony.a300 czy nikon d80.
    Widziałem z nich zdjęcia i naprawde robią wrażenie.. Niestety nie udało mi się zobaczyć wielu zdjęc z olkae520 i tutaj mam do waś prośbę.
    Czy mogł by mi ktoś, może to być kilka osób.. - wysłać kilka zdjęć na poczte, albo podać jakieś namiary..
    Bardzo mi na tym zależy.

Myslę nad robieniem sesji fotograficznych i zastanawiam sie po prostu czy olek e520 nadaję się do tego, czy jego jakoś w sam raz wystarcza.

Czekam na wasze odpowiedzi
    Pozdrawiam. T.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jeśli e-520, to tanim rozwiązaniem byłby dual kit + Raynox DCR-250. Masz chyba wszystko pokryte, później możesz pokombinować czego ci jeszcze brakuje i dokupić w razie potrzeby jakieś obiektywy.
    Zdjęć z Olka jest mnóstwo na internecie, w recenzjach (zobacz na dpreview recenzję).

Miałem 6500, więc mogę trochę porównać. W stosunku do 9600 powinieneś odczuć ZNACZNY skok ostrości (mimo że e-520 uchodzi za miękkie ze względu na filtr AA albo jakieś dziwne odszumianie) i co najmniej 2EV zysku na jakości wyższych ISO. Zniknie robienie z trawy kaszki, co było typowe dla Fuji. DR chyba także jest wyższy w RAWie na ISO100, a na wyższych ISO jest znacznie, znacznie wyższy.
    Kolory jeśli będziesz robić zdjęcie JPG są domyślnie bardziej nasycone i cieplejsze - to może cię najpierw zdziwić, bo Fuji raczej ma skłonność do zimnych barw i mniejszego nasycenia. Efekt podobny do Fuji uzyskasz zmniejszając saturację o 1 i kontrast o 1 (na E-520 u mnie daje to najbardziej naturalny wygląd zdjęć).
    Wielkość i sposób trzymania bardzo podobne, Fuji wydaje się być z miększego, tańszego plastiku. Co tu jeszcze... Ostrzenie jest oczywiście znacznie szybsze w dobrych warunkach, chyba że kupisz 70-300 (jak potrzebujesz długiego zasięgu), ten czasem może być wolniejszy w niektórych sytuacjach. Ogólnie wszystko jest szybsze, obsługa wygodniejsza, aczkolwiek 9600 był chyba znacznie bardziej ergonomiczny od 6500, więc nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 22.03.09 o 08:44
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Przyłączam się do prośby, zastanawia mnie fakt jak 40-150 kitowy sprawdza się przy fotografowaniu ptaków.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Qben Zobacz posta
    Przyłączam się do prośby, zastanawia mnie fakt jak 40-150 kitowy sprawdza się przy fotografowaniu ptaków.
    Strusi jak najbardziej , a tak na poważnie to tak i nie, jak uda Ci się podejść blisko to tak, ale generalnie to jednak 70-300 ew. 50-200 (tylko ta cena).
    Życzę powodzenia.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Strusie i kury, to tak. O wróblach nawet nie myśl, z 70-300 jest trudno, ale już się da, jak podejdziesz odpowiednio blisko.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Z 70-300 może być ciężko o fotografowanie ptaków w locie.
    Przyznam, że efekty w trybie C-AF tandemu E30 i 50-200 też nie zachwycają.
    Ja namierzam się na konwerter 1,4 do 50-200 ale obecnie cena sklepowa obiektywu i konwertera to ponad 5 kPLN... Obiektyw już mam.
    Wczoraj jeden z kolegów miał na Pomorskim plenerku Sigmę zdaje się 135-400. Próbował zrobić kormorana w locie - może coś pokaże.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Strusie i kury, to tak. O wróblach nawet nie myśl, z 70-300 jest trudno, ale już się da, jak podejdziesz odpowiednio blisko.
    Wróble i inne też się da,nawet z 50-200 a może i z 40-150, trzeba tylko schować się w czatowni albo dobrze zamaskować.
    Bez tego nie wyobrażam sobie fotografowania ptaków nawet z 300 mm

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    No dobra, a ptaki siedzące, z odległości 10 m powiedzmy? Jak to wygląda na tym 40-150?

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    No dobra, a ptaki siedzące, z odległości 10 m powiedzmy? Jak to wygląda na tym 40-150?
    O 10m to raczej zapomnij. Ale da się z 40-150mm podczłapać. Tylko dzisiejsze wróble jakoś takie nieufne
    http://fc90.deviantart.com/fs42/f/20...y_heyahero.jpg

Pozdrawiam
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fiemka Zobacz posta
    Witam wszystkich serdecznie..
    Od jakiś 2 lat robię zdjęcia, do tej pory moim pomocnikiem był fuji s9600.
    Co prawda nie jest to lustrzanka z wymiennym obiektywem, ale również dobrze sobie radził.
    Czas przesiąść się na coś profesjonalnego, na jakieś dobre szkła.
    Od 2 miesięcy śledzę przeróżne fora jak i pytam po ludziach w co najlepiej zainwestować.
    Co ogólnie skupia mojej uwadze podczas zdjęć? Często fotografuje ludzi, czasami widoki, zdarza się również macro gdy natchnie jakas inspiracja.. Jedynymi słowy mam różne upodobania.
    Od znajomego usłyszałem iż Olympusy mają dobre szkła, a do tego nawet z przystępną ceną. Polecił mi olympusa e520. Bardzo dobrze leży mi w dłoni, naprawdę, chyba jedyny aparat który dobrze sie trzyma i jest lekki co upraszcza sprawe z jego noszeniem.

Myślę że prawdopodobnie go kupie, co prawda jeszcze nie wiem jakie do niego wezme obiektywy... Bogaty nie jestem.
    Jestem naprawde pozytywnie nastawiony na ten wybór, ale czasami mąci w głowie taki canon d40, sony.a300 czy nikon d80.
    Widziałem z nich zdjęcia i naprawde robią wrażenie.. Niestety nie udało mi się zobaczyć wielu zdjęc z olkae520 i tutaj mam do waś prośbę.
    Czy mogł by mi ktoś, może to być kilka osób.. - wysłać kilka zdjęć na poczte, albo podać jakieś namiary..
    Bardzo mi na tym zależy.

Myslę nad robieniem sesji fotograficznych i zastanawiam sie po prostu czy olek e520 nadaję się do tego, czy jego jakoś w sam raz wystarcza.

Czekam na wasze odpowiedzi
    Pozdrawiam. T.
    Ponad 90% zdjęć to zdjęcia wykonane Olkiem https://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=6