Strona 6 z 30 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 297

Wątek: Po co w lustrzance cyfrowej lustro?

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cezar Zobacz posta
    Natomiast AF w G1 wcale nie wypada tak źle już przy np. E-30. Czytałem niedawno wypowiedź posiadaczki G1 i E-30 i twierdzi, że w warunkach słabego oświetlenia jest fifty-fifty
    Kolejna sprawa jest taka, że kontrastowy AF to sprawa rozwojowa. Nawet Olympus to widzi i twierdzi, że wkrótce prześcignie on AF fazowy. I ja w to wierzę
    Do czasu wymyślenia sposobu wykrywania kierunku poszukiwania ostrości (to co jest znane w systemie wykrywania na podstawie różnicy w fazie), AF oparty o kontrast będzie najmniej dwa razy wolniejszy (w tej samej maszynce). Można mieć zastrzeżenia w kwestii dokładności, ale niestety, szybkości ustawiania ostrości się nie przeskoczy.
    "Kontrastowy" AF musi kręcić mordą w obie strony. "Fazowy" AF kręci w jedną, bo wie w którą. I to jest podstawowy powód istnienia luster. Do dziś nie wymyślono skutecznego sposobu implementacji fazowego AF bez lustra.
    Zawodowiec zawsze będzie chciał mieć szybszy AF. "Zwykli" ludzie naśladują zawodowców. I to sprzężenie zwrotne trzeba jakoś przerwać by EVIL wyparł SLR. Połamało sobie na tym zęby Sony (R1). Co wyjdzie z tego Olkowi i Panasonicowi, czas pokaże.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 20.03.09 o 11:40
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

rodzyn
    Gość
    jeszcze dla RUFFA- przecież problemem nie było wykorzystanie istniejących już obiektywów systemach- nie było przecież problemem (upraszczało to konstrukcje ) usunąć lustro i pryzmat i użyc wizjerów z profesjonalnych kamer
    których jakośc już wtedy była bardzo wysoka i zajmowały mniej miejsca niż układ lustro - pryzmat.
    Spowodowało by to lawinowy rozwój wyświetlaczy oraz zdec. postęp.
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 20.03.09 o 11:57

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    Jeśli w G1 narzekał na iso> 400 to na jakie iso narzeka w E-3 (200,160)bo takie są mniej więcej relacje szumów !!! Z moich doświadczen jest o 1-1,5 Ev lepij niż w E-3...
    Co do ostrości to po przejściu z fazowego trzeba się trochę przestawić na inny sposób ustawiania ostrości (inne wyb. punktów), po tym już działa to podobnie jak w E-3...
    No, teraz to Cię poniosła wyobraźnia.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

rodzyn
    Gość
    RadioErewan
    W perspektywie się mylisz myśle problem tkwi w lepszym oprogramowaniu do kontrastu i to nie jest problem bo łatwo go rozwiązać (uwierz mi , że już daje radę)
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    epicure
    a sprawdzałeś - nie wiem co Panas namieszał w oprogramowaniu również do RAW-ów ale to fakt!
    Mam E-3 i G1 u siebie. Olka bardzo lubie i mam duży sentyment!!! i piszę z tej perspektywy.
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 20.03.09 o 11:59 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Moim zdaniem lustra przegrają głównie z powodu tego, że są mechaniczne. Tak jak CRT przegrały z LCD mimo że miały wiele zalet, ale ich konstrukcja utrudniała np. transport (wstrząsy są dla CRT zabójcze, z czego niewielu zdaje sobie sprawę). Mniej mechaniki przekłada się często na tańszą produkcję, łatwiejsze serwisowanie (łatwiej wymienić płytkę albo wypiąć EVF i wstawić nowy niż naprawiać delikatny mechanizm lustra czy migawki). I nigdy nie znikną zupełnie. Ale w segmencie amatorskim myślę, że będą stopniowo wypierane.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

qbic
    Gość
    Jeśli w G1 narzekał na iso> 400 to na jakie iso narzeka w E-3 (200,160)bo takie są mniej więcej relacje szumów !!! Z moich doświadczen jest o 1-1,5 Ev lepij niż w E-3...!
    Bullshit

http://www.dxomark.com/index.php/eng...rand2)/Olympus

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    epicure
    a sprawdzałeś - nie wiem co Panas namieszał w oprogramowaniu również do RAW-ów ale to fakt!
    Sprawdzałem. G1 ma tę samą matrycę, co E-30. I to właśnie E-30 wydaje mi się odrobinę lepiej radzić sobie z szumami niż panas, również minimalnie lepiej niż E-3. No i te 1 EV różnicy (1,5 EV - sic!)... Toż to byłaby jakość przewyższająca takiego nikona D300 czy D90. A porównaj sobie do nich zdjęcia z G1 i gwarantuję, że Twój entuzjazm osłabnie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

rodzyn
    Gość
    Mam E-3 i G1 u siebie. Olka bardzo lubie i mam duży sentyment!!! i piszę z tej perspektywy.
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 20.03.09 o 12:06 Powód: Automatyczne scalenie postów

qbic
    Gość
    Co ma sentyment do faktów i wartości pixeli w Raw? Jeżeli zauważasz taka różnice oznaczać to tylko może błąd w twojej procedurze testowej.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    oczym to świadczy?
    O tym że jesteś rozentuzjazmowany nową zabawką?
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether