Strona 16 z 30 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 292

Wątek: Sony się reklamuje

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    nie wiem jak wiarygodny jest Robert Olech ale czytałem taki tekst:

"Wiadomym jest, że przez wiele lat Nikon wkładał do swoich aparatów matryce wyprodukowane właśnie przez Sony. Sytuacja zmieniła się nieco w przypadku modeli D300 i D3, gdzie producent chwalił się zastosowaniem matryc własnej konstrukcji. Czyżby tym razem Sony miało "wrócić do łask" i w D3x oraz A900 znajdziemy ten sam sensor?"

Powołuje sie na źródło NIKOna

źródło -> http://www.optyczne.pl/916-nowo%C5%9...ikon_D3x_.html

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    no to jeszcze raz to samo pytanie -jak Sony udało się zrobić taki myk, że ich matryca z modelu A900, daje lepszą jakość w nie ich aparacie, czyli w D3x ?

zaprojektowali i zrobili matrycę, całkiem niedawno ogłosili, że tą technologią się z nikim nie podzielą, po czym dają tą matryce Nikonowi do D3x, w którym to w cudowny sposób daje ona mniej zaszumiony (wyraźnie) obraz, oraz 14 bitów.......

oczywiście wielokrotnie czytałem też, że matryce w A700 i D300 też są jednakowe -forumowych ekspertów nie przekonały nawet zdjecia tych matryc i widoczne pomiedzy nimi FIZYCZNE różnice........

mam prośbę koledzy, pomożecie mi wypromować plotkę, że matrycę do najnowszego Nikona (nazwijmy go D800, bo tak prawdopodobnie będzie się nazywał) zaprojektowano i wykonano w LG ? sprawdźmy siłę plotki, razem damy radę -dużo wysiłku nie trzeba.....

jak taki news pojawi się na nikonrumors.com to będzie oznaczać, że nam się udało....

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez black_bird Zobacz posta
    nie wiem jak wiarygodny jest Robert Olech ale czytałem taki tekst:

"Wiadomym jest, że przez wiele lat Nikon wkładał do swoich aparatów matryce wyprodukowane właśnie przez Sony. Sytuacja zmieniła się nieco w przypadku modeli D300 i D3, gdzie producent chwalił się zastosowaniem matryc własnej konstrukcji.
    Jest wiarygodny.Jesli zalozyc,ze konstruktor i producent to ta sama firma.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    to jak z gumą - kauczuk ciągną wszyscy z jednego źródła a osłonki wiadomo jakie są - jedne lepsze drugie lepsiejsze.
    Jestem za puszczeniem płotki w jeziorko...

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    no to jeszcze raz to samo pytanie -jak Sony udało się zrobić taki myk, że ich matryca z modelu A900, daje lepszą jakość w nie ich aparacie, czyli w D3x ?

zaprojektowali i zrobili matrycę, całkiem niedawno ogłosili, że tą technologią się z nikim nie podzielą, po czym dają tą matryce Nikonowi do D3x, w którym to w cudowny sposób daje ona mniej zaszumiony (wyraźnie) obraz, oraz 14 bitów.......
    Bo trzeba podzielic matryce na kilka elementow. Jedno to wafel krzemu i fotodiody, za nimi sa wzmacniacze, pozniej przetworniki A/D
    Wystarczy zastosowanie innych przetwornikow i mozemy miec 32bity.
    Przed krzemem sa jeszcze soczewki, tez moga byc rozne.

Wystarcza inne wzmacniacze i przetowrniki A/D aby matryce dawaly inna jakosc obrazu.

Nie rozumiem dlaczego nikoniarze jak ognia wypieraja sie jakichkolwiek powiazan z A900 na tym etapie.
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 2.02.09 o 11:01

qbic
    Gość
    Pewnie matryca w E-30 nie jest z G1 tylko ukradziona ze strefy 51, gdzie obcy maja technologie o 2 lata do przodu w/s do ziemian.

Jedna rzecz mnie ciekawi (to po teście w optycznych będzie wiadomo), jak bardzo Nikon zagrzebał w rawach od D3x.

Tutaj chyba oficjalnie widać ze matryce produkuje Sony.

http://www.bjp-online.com/public/sho...ml?page=829432
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 2.02.09 o 11:21

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Chyba się nie wypierają produkcji, a jedynie projektu i "identyczności". Co wy tak w kółko o tym samym. Jedni mówią, że się nie wypierają, drudzy że sie wypierają a inni wmawiają tym pierwszym, że to są te same matryce tylko Nikon się wypiera a Sony jest gupi.

buu, pogubiłem się. Może prościej będzie napisać zapytanie do rzecznika prasowego Sony a drugie do rzecznika prasowego Nikon, albo do ich inżynierów. Chociaż z tego co pamiętam wypowiedź specjalisty od Nikon już czytałem w sieci Internet.
    Fujifilm X10

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Bo trzeba podzielic matryce na kilka elementow. Jedno to wafel krzemu i fotodiody, za nimi sa wzmacniacze, pozniej przetworniki A/D
    Wystarczy zastosowanie innych przetwornikow i mozemy miec 32bity.
    Przed krzemem sa jeszcze soczewki, tez moga byc rozne.

Wystarcza inne wzmacniacze i przetowrniki A/D aby matryce dawaly inna jakosc obrazu.

Nie rozumiem dlaczego nikoniarze jak ognia wypieraja sie jakichkolwiek powiazan z A900 na tym etapie.
    Ja się nie wypieram !!!!! Tylko jak ktoś pisze, że to ta sama matryca to niech raczy wspomnieć o różnicach, o których wspomniałeś -bo dla jednych matryca to "wafel" a dla innych to wafel + cała reszta jak wspomniane wzmacniacze, przetworniki, mikrosoczewki (i ich budowa) -cały czas o tym trąbię..................

w przypadku A900 i D3x wafel jest ten sam -reszta jest inna

i ile razy jeszcze trzeba pisać, że Sony PRODUKUJE matryce dla Nikona (ale nie tylko Sony) bo Nikon nie ma takowej fabryki ?
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 2.02.09 o 12:13

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    No widzisz, każdego coś wkurza. Mnie wkurza akurat to o czym pisałem -a jak się zastanowiłem to raczej coś innego: bezsilnośc w walce z taką głupotą o której pisałem.
    Nie ma szans na wygrana. Moim zdaniem nie ma znaczenia w co wierzy większość, i tak garstkę osób stać na D3x a oni nie będą słuchać tego co blebla 95% frajerów mędrkujących na temat aparatów.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    qbic, masz rację to niestety walka z wiatrakami jest

Zmieniając temat, przyznam że z niecierpliwością czekam na jakieś nowe HDRy z Twojej nowej puszki Kiedy jest szansa jakieś zobaczyć ?