Sony poszło po kosztach w tym sezonie i wywaliło tony pieniędzy na reklamę to i zajęli 3 miejsce. Rok temu to Olympus z E-510 kosił równo. Teraz każdy producent podnosi ceny a najmocniej Sony. Jak zobaczyłem nowy cennik to mało nie padłem ;}
qbic ma rację. Sprzęt z górnej półki ogólnie się słabo sprzedaje. Nie jest chyba żadną tajemnicą, że to entry-level nabija kasę i to w każdej branży. Ciekawe jednak, że A900 nie zainteresowała nikogo w przeciwieństwie do D700 czy 5D. Najlepsze, że najwięcej osób pytało mnie w pracy o E-3.
Swoją drogą robiąc OT. Co cię qbic skłoniło do zmiany systemu i to właśnie na A900?
Olympus po zmianie na NMOS przestał się dla mnie nadawać do HDR. Mozna to nazwać przewrażliwieniem na jakość obrazu - dla swojego spokoju i innych dokonałem zmiany.
Analizując za i przeciw wybrałem A900 jako aparat który jest dla mnie optymalnym kompromisem. Jak do tej pory nie zawiodłem się - nie uprzedzam się do marek i nie uważam ze Canon i Nikon to jedyny słuszny wybór w segmencie zaawansowanym.
Jak już pisałem wcześniej, w sieci FOTOJOKER chyba najwięcej rozreklamowane jest SONY, później NIKON, CANON, najmniej jest Olków. Ale z ciekawości zapytałem ekspedienta o sprzedaż E520 w szczególności kit i dualkit w stosunku do alfa 300/350. Określił to tak, że jak wyszedł E520 to nie sprzedawał się dobrze, lepiej szły alfy. Ale od jakiegoś miesiąca, dwóch, schodzi dużo E520. Trafiłem akurat na świeżą dostawę kitów, schodzą prawie jak świeże bułeczki. Wynika mi z tego, że Olek zaczyna odrabiać straty.
Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie.
Nie prognozuję wyników sprzedaży Olympusamam nadzieję, że podobnie jest w całej sieci sprzedaży, i że następuje jakiś zwrot ku lepszemu
Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie.
od dziś w MM E520 w dualu poniżej 1800 zł. Więc chyba coś jest na rzeczyMoże Oly nie przesadza z reklamą i woli zaoszczędzoną kaską obniżyć ceny ? Sony za to nie obniża a podnosi. Nie każdy skusi się na alfę bo sony telewizory dobre robi ;P
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com