Strona 36 z 117 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 1164

Wątek: E-3 subiektywne odczucia posiadaczy

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Co innego okazyjnie "pofocić" sobie pożyczonym sprzętem, co innego użytkowanie własnego, do którego się przyzwyczaiłeś, gdzie twoje palce wykonują intuicyjnie zmiany nastaw bez odrywania wizjera od oka. Fotografujesz tym sprzętem np. 2 czy 3 lata, wszystko robisz intuicyjnie, a teraz musisz wykonując tę samą operację wykonać kilka dodatkowych naciśnięć. Czyż to nie jest irytujące? Stare przysłowie pszczół mówi, że do dobrego łatwo się przyzwyczaisz i coś w tym jest. Mam E-1 od ledwo miesiąca i zgadzam się z przedmówcami, że jest to wzorzec ergonomii. Miałem E-3 w łapskach kilka razy, ale nie zachwyciłem się tą "nowoczesną" ergonomią. Nie miałem wówczas jeszcze E-1, przymierzałem się raczej do E-3. Po moim obcowaniu z "trójką" dokonałem wyboru E-1. Jestem jakiś "staroświecki" albo się uwsteczniam, gdyż kupiłem ten "zabytek", którym co ciekawe udaje mi się robić fajne foty.
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Bo E-1 jest niedoścignionym wzorem - łapy trafiały tam gdzie trzeba od razu (jak to mówią: fits like a glove). E-3 jest po prostu lekko przekombinowany, co nie znaczy że jest zły albo że się nie da.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Aparat nie jest zły, bardzo dobrze leży w ręce AF w porządku ale sterowanie przekombinowali.
    Aby sobie ułatwić trochę sprawę zapisałem tryby pracy P.A,S.M pod guzikiem Fn i to już dużo ułatwiło to samo pasowałoby w taki prosty sposób zrobić ze zmianą AF na SF,CF, MF.
    Nad jednym nie moge zapanować, naciskam konkretny guzik i raz dostaję dostęp do wybranej funkcji a innym razem nie i zaczyna się kręcenie pokrętłami albo kilkakrotne naciskanie guzika.
    A przy włączonym ekranie z uruchomionym INFO jeszcze inna forma dostępu do wybranych funkcji i przeskakiwanie klawiszami kierunkowymi.
    Może koledzy mają jakieś własne pozytywne patenty na moje dylematy
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Stanisław Rozalski Zobacz posta
    Może koledzy mają jakieś własne pozytywne patenty na moje dylematy
    Ja mam w zasadzie raz wszystko ustawione (M z przypisanymi po swojemu rolkami migawki i przysłony, S-AF, 5kl., jeden punkt AF ze wspomagaczami) i problem ergonomii znika Włączam, focę, wyłączam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    W zasadzie to co napisałeś jest potwierdzeniem starej zasady, że najtrudniej jest maksymalnie uprościć sobie życie.
    Bo jak się teraz zastanawiam, to Ty masz rację, wszystko w zasadzie obleci się na trybie M, bo w zależności od tego co mi potrzeba to albo ustawiam przysłonę i do niej czas albo czas i do niego przysłonę.
    Nawet lampą te konfiguracje spokojnie obskoczy.
    Przecież to jak w klasycznej lustrzance TTL! Proste, dzięki, za uaktywnienie szarych komórek, czasem nadmiar możliwości ogłupia zamiast pomagać. Zastosuję Twój patent.
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Stanisław Rozalski Zobacz posta
    W zasadzie to co napisałeś jest potwierdzeniem starej zasady, że najtrudniej jest maksymalnie uprościć sobie życie.
    Ja nawet nie wiem co miałbym przypisać guzikowi Fn
    Aha, korzystam z guzika ISO (czasami)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Ja nawet nie wiem co miałbym przypisać guzikowi Fn
    Aha, korzystam z guzika ISO (czasami)
    U mnie jest dokladnie tak samo jak Alakin napisal.
    Dlatego nie rozumiem tego jojczenia
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Powiedzcie lepiej jaki macie patent na przednią (wybitnie ergonomiczną) rolkę? Palec fakujący czy jakoś inaczej, bo wskazującym ciężko się tam sięga?

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    Powiedzcie lepiej jaki macie patent na przednią (wybitnie ergonomiczną) rolkę? Palec fakujący czy jakoś inaczej, bo wskazującym ciężko się tam sięga?
    Nie rozumiem pytania. Dla mnie rozwiązana rewelacyjnie. Z dołu osłonięta, z góry sporo odkryta. Lepiej chyba niż w innych systemach.
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 5.09.08 o 15:19

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    Wziąłem toto właśnie do ręki i stwierdzam, że palec wskazujący elegancko układa mi się na przedniej rolce. Ogólnie rzecz biorąc stwierdzam, że E-3 na moją rękę był szyty
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia