Witam mam pytanko chcę kupić nowy obiektyw do E-510 i mam do wyboru w jednej cenie praktycznie: Olympus Zuiko 12-60mm f/2.8-4.0 Digital ED SWD i drugi Olympus Zuiko Digital 14-54 f2.8-3.5 który wybrać mam bo dwóch raczej nie wezmę
Witam mam pytanko chcę kupić nowy obiektyw do E-510 i mam do wyboru w jednej cenie praktycznie: Olympus Zuiko 12-60mm f/2.8-4.0 Digital ED SWD i drugi Olympus Zuiko Digital 14-54 f2.8-3.5 który wybrać mam bo dwóch raczej nie wezmę
Jutro to dziś, tyle że jutro
Trochę bez sensu to pytanie. Może po prostu ten który Ci bardziej odpowiada.
Na forum jest dużo informacji o obu obiektywach.
Myślę, że najlepiej będzie, jeśli poczytasz na forum o tych obiektywach, bo informacji jest mnóstwo (choćby dedykowane wątki), a potem ewentualnie zadasz jakieś konkretne pytanie. Chyba, że jakieś masz. Jeśli nie, to przeniosę wątek na Wysypisko.
PS. Jest dział "Co kupić?"...
Coś mi się zdaje, że oba masz w dobrej cenie, pewnie z USA, ale mimo wszystko to dziwne, że podobna cena... Zgadłem? Proponuję kupić oba i jeden sprzedać z zyskiem
A tak poważnie, to oczywiście 12-60 jest lepszy: ma szerszy zakres ogniskowych, jest chyba trochę lepszy optycznie, szybszy (akurat w e-510 może nie będzie różnicy, ale w przyszłości z nowym body jak znalazł) i ma to odzwierciedlenie w cenie.
Ma jednak dwie wady: jest sporo większy i cięższy oraz zasłania wbudowaną lampę błyskową. Jeśli ci to nie przeszkadza, to się nawet nie zastanawiaj, tylko bierz 12-60.
Jesli w jednej cenie masz dwa ,to bierz oba.Sprawdzisz,ktory Ci lepiej pasuje i drugiego sprzedasz.Jesli sprzedaz za tyle co kupiles to ten co Ci zostaje masz za darmo.Jesli drozej to jeszcze zyskasz.
To tak jakbys pytal o kupno auta,ze w jednej cenie mozesz kupic jedno lub dwa.Albo nie lapie o co chodzi.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Dosyć dziwne że masz 12-60 w cenie 14-54 nawet w stanach jest miedzy nimi od około 250 $ do 400 $ różnicy. Jak masz tak tanio 12-60 ja bym go bez wahania brał.
www.pledwon.unl.pl
OM10, E-3, E-510 | ZD 8, 9-18, 14-54, 50, 40-150, 14-42 | Fl50R
Obiektywy nie są z USA!! tylko oryginalne japońce z Tokio ciotka przywiozła sobie Body + 2 kity i te dwa dodatkowo kupiła ale teraz chce sprzedać. Czytałem o 14-54 że dobre foto wychodzi, widziałem fotki z tego obiektywu a z 12-60 nie tylko opisy, a to zbyt mało
lucca nie wiem czy to byl zart ale jesli nie to z czytania ze zrozumieniem textu ma pale. Ja bym bral 12-60. Szerszy i dluzszy, a laski leca na dlugie i grube rury![]()
ORZECHOPCJA, czy moglbys zaczac pisac po polsku, tzn. poprawnie gramatycznie...?
A ktore szklo... Ja bym brala 12-60. Ciut ciemniejsze od 14-54, ale co to jest... Zadna roznica. Zakres super! SWD. Tylko ta cena...
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Dzięki panowie wezmę 12-60 jesteście bardziej doświadczeni nieprawdaż.
PS.1. w końcu to ciotka ma po 1700zł za sztukę a może drugi da za free
Ostatnio edytowane przez ORZECHOPCJA ; 20.08.08 o 20:49