Strona 99 z 100 PierwszyPierwszy ... 4989979899100 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 981 do 990 z 993

Wątek: Pierwszy flagowiec od OM - bis

| OlyJedi Awatar Hrr
    Mieszka w
    Las Palmas
    Siła reputacji
    93
    Moja galeria
    Odszumianie było ustawione w aparacie, dzięki za sprostowanie!
    Pozdrawiam

Zapraszam na Instagrama

Mieszka w
    Jelenia góra
    Siła reputacji
    7
    Moja galeria
    Czy OM 1 ma opcję zablokowania ostrości w trybie C-AF ?

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez folab Zobacz posta
    Czy OM 1 ma opcję zablokowania ostrości w trybie C-AF ?
    Bezpośrednio nie ma. Można tę funkcję przypisać do przycisku funkcyjnego na obiektywie (o ile obiektyw posiada taki przycisk).
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tak, w aparacie OM System OM-1 można zablokować ostrość w trybie ciągłego autofokusa (C-AF) poprzez przypisanie tej funkcji do wybranego przycisku funkcyjnego. Jeśli obiektyw posiada dedykowany przycisk funkcyjny, można go skonfigurować do blokowania ostrości. W przeciwnym razie, można przypisać tę funkcję do innego dostępnego przycisku na korpusie aparatu. Aby to zrobić, należy wejść w menu aparatu, znaleźć opcję przypisywania funkcji do przycisków i wybrać odpowiedni przycisk oraz przypisać mu funkcję blokady ostrości.

Dzięki temu, podczas fotografowania w trybie C-AF, można tymczasowo zablokować ostrość, co jest przydatne w sytuacjach, gdy chcemy utrzymać ostrość na wybranym obiekcie, mimo że aparat nadal pracuje w trybie ciągłego autofokusa.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KarolinaMazurek Zobacz posta
    Tak, w aparacie OM System OM-1 można zablokować ostrość w trybie ciągłego autofokusa (C-AF) poprzez przypisanie tej funkcji do wybranego przycisku funkcyjnego. Jeśli obiektyw posiada dedykowany przycisk funkcyjny, można go skonfigurować do blokowania ostrości. W przeciwnym razie, można przypisać tę funkcję do innego dostępnego przycisku na korpusie aparatu. Aby to zrobić, należy wejść w menu aparatu, znaleźć opcję przypisywania funkcji do przycisków i wybrać odpowiedni przycisk oraz przypisać mu funkcję blokady ostrości.
    Niestety nie masz racji. Funkcję STOP AF w aparacie OM-1 można przypisać tylko do przycisku funkcyjnego na obiektywie. Do innych przycisków nie ma takiej możliwości. Potwierdza to zapis na 221 stronie instrukcji:

Nazwa:  Clipboard_01-16-2025_01.jpg
Wyświetleń: 394
Rozmiar:  55,7 KB

Do dowolnego przycisku można przypisać funkcję przełączania AF/MF ale działa ona trochę inaczej niż wstrzymywanie AF.
    Pozdrawiam!

| OlyJedi Awatar Hrr
    Mieszka w
    Las Palmas
    Siła reputacji
    93
    Moja galeria
    Wracam z Norwegii gdzie na placu boju mogłem sprawdzić nowego OM-1 wraz z obiektywami PRO 40-150 f2,8 i 300 f4.

Generalnie pogoda pokazała kto karty rozdaje i wszystkie plany trzeba weryfikować biorąc pod uwagę jej kaprysy. Urzędowaliśmy na granicy nocy polarnej, jasno było około 4h, a w razie pochmurnej aury tego światła było jeszcze mniej. A jeśli do tego dodamy nadmierny wiatr uniemożliwiający wypłyniecie z portu przez niemal połowę pobytu - możliwości na gromadzenie materiału mocno się redukują.

Zdjęć czy filmów powstało mniej niż powinno, ale za te które przywiozłem muszę z czystym sumieniem przyznać iż odpowiadają doskonałe narzędzie którymi dysponowałem. Absolutny priorytet miały ujęcia podwodne więc za OM-1 chwytałem rzadko.

Praca tele obiektywami na rozkołysanej łodzi do łatwych i skutecznych nie należy. Chylę czoła stabilizacji obrazu która pozwoliła na nagranie wielu przydatnych ujęć w owych warunkach i rzecz jasna z ręki. Łatwość kadrowania jak i odsetek udanych ujęć był nieproporcjonalnie wysoki biorąc pod uwagę niestabilny grunt pod nogami i stosunkowo długie czasy ekspozycji.

Autofokus jest dla mnie bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Moja przygoda z systemem m4/3 skończyła się na pierwszym EM-1 (używanym do roku 2023) i z radością stwierdzam iż OM system w tej kwestii dogonił czołówkę. Jako ciekawostkę dodam iż płetwy grzbietowe orek i wielorybów były rozpoznawane jako ptaki i skutecznie śledzone. Miła niespodzianka.

Ciemno było jak… nie powiem gdzie, iso w bardzo niewielu przypadkach dało się obniżyć poniżej 1000 co okazuje się nie być wielkim problemem dla tej matrycy. Kolejne miłe zaskoczenie. Tym bardziej, że w dobie odszumiania AI możemy sobie tutaj pofolgować i nawet nastawy w okolicach 10 000 da się przeżyć.

Dynamika jest jaka była, zwłaszcza w światach margines jest bardzo mały. Tutaj dopiero widać dystans dzielący pełną klatkę i m4/3.

Jak na tak szybki w trybie zdjęciowym aparat tryb filmowy działa z ciężką do zrozumienia ospałością. Zakończenie nagrywania okraszone jest denerwującym lagiem, a i rozpoczęcie potrafi objawić się poślizgiem. Nie mogłem także zrozumieć logiki dobierania parametrów ekspozycji w trybie S. W nieprzewidywanych warunkach bojowych lubię się nim posługiwać przy filmowaniu. Ustawiam czas odpowiadający klatkażowi (w tym przypadku 1/120) a przysłona i ISO niech się dostosowują do warunków. No i właśnie często spotykałem się z sytuacją gdzie aparat przymykał przysłonę bez większego sensu jednocześnie będąc zmuszonym do jej kompensacji wysokim ISO. Przerywając nagrywanie i rozpoczynając od nowa zazwyczaj otrzymywałem wartości bliższe poprawnym.

Logarytmiczny tryb OMLog400 nie jest tak płaski jak podobne tryby u Sony czy Panasonica, bazowa ISO to 400. Kiepsko znosi prześwietlenia, ale nie bolą go niedoświetlenia jak konkurencji. Całość sprowadza się do łatwej pracy z tym formatem, zwłaszcza iż nie sprawia dużych problemów przy kolorowaniu.

Ergonomia jest bardzo dobra. Okupione jest to rozmiarem aparatu zbliżonym do A1 od Sony. Ale umówmy się, że nadmierna miniaturyzacja w przypadku tego korpusu była by wadą. Ma się nim wygodnie pracować, a to osiągnięto.

Cóż nie ukrywam, że chciało by się mieć taki zestaw na własność. Doskonale uzupełnia A1’kę której używam pod wodą. Wielokrotnie spotykam się z sytuacją gdzie marnuję okazje na zdjęcia mając tylko jeden aparat zamknięty w obudowie podwodnej. Na drugą część sezonu chciałbym jakoś to rozwiązać i kto wie czy taki aparat ze zgrabnym tele nie okaże się złotym środkiem…

1.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1170535.jpg
Wyświetleń:	195
Rozmiar:	1,30 MB
ID:	265695
    2.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1170268.jpg
Wyświetleń:	193
Rozmiar:	862,2 KB
ID:	265696
    3.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1170241.jpg
Wyświetleń:	200
Rozmiar:	651,7 KB
ID:	265697
    4.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1170070.jpg
Wyświetleń:	192
Rozmiar:	1,14 MB
ID:	265698
    5.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1140417-Enhanced-NR.jpg
Wyświetleń:	182
Rozmiar:	760,1 KB
ID:	265699
    6.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1140075-Enhanced-NR.jpg
Wyświetleń:	184
Rozmiar:	870,6 KB
ID:	265700
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1140041.jpg
Wyświetleń:	182
Rozmiar:	752,9 KB
ID:	265701  
    Pozdrawiam

Zapraszam na Instagrama

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Mimo trudnych warunków zdjęcia świetne. Dowodzi to ze nie tylko sprzęt ale i fotograf sprostał trudnemu zadaniu.
    Pozdrawiam!

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hrr Zobacz posta
    Wracam z Norwegii gdzie na placu boju mogłem sprawdzić nowego OM-1 wraz z obiektywami PRO 40-150 f2,8 i 300 f4.

Generalnie pogoda pokazała kto karty rozdaje i wszystkie plany trzeba weryfikować biorąc pod uwagę jej kaprysy. Urzędowaliśmy na granicy nocy polarnej, jasno było około 4h, a w razie pochmurnej aury tego światła było jeszcze mniej. A jeśli do tego dodamy nadmierny wiatr uniemożliwiający wypłyniecie z portu przez niemal połowę pobytu - możliwości na gromadzenie materiału mocno się redukują.

Zgaduję że masz na myśli koło polarne.
    No cóż... Taka jest północ. Zimno wietrznie i ciemno, albo brak nocy.
    Jeszcze zabawniej jest powyżej Sesji.

Zdjęcia oddają ten niespotykany gdzie indziej "klimacik".

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

Mieszka w
    Jelenia góra
    Siła reputacji
    7
    Moja galeria
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2080148_DxO.jpg
Wyświetleń:	83
Rozmiar:	5,01 MB
ID:	265998Bawię się już trochę OM 1 i stwierdzam że AF to tragedia,o ile w świetle dziennym trafia bardzo dobrze o tyle w sztucznym to loteria ,EP 7 bije go na głowę bo nie myli się w żadnym świetle. Takich zdjęć mam jakieś 30 % niezaleznie od zastosowanego obiektywu i sposobu pomiaru ostrości .
    Ostatnio edytowane przez folab ; 9.02.25 o 00:44

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Znakomita norweska seria z OM1.
    TJ