Bogdan najlepsza na stres i skołatane nerwy jest bałkańska śliwowica albo rakija.
No dobra , ale do rzeczy....Zadymiarze, czyli pozyskiwanie węgla drzewnego.....
201
Stary mały opodal Kotoru w górach....
202
Mały średniak w Podgoricy.
203
A obok średniaka nowszy full wypas
204
Na skołatane nerwy....
205
o to Ci chodziło ?
204 mk2
Ostatnio edytowane przez paparapa ; 27.05.20 o 12:28
204 gryzie w oczy. Zepsuj perspektywę.
ps. nasza łącka jest doskonała. Na jednym ze zlotów szybko ją wysuszyliśmy.
... co ja teraz mogę - jestem inwalida![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Lepiej, ale widać że jest wklęsłe na pierwszej wieży mniej więcej po środku.
... masz rawa ?
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Lepiej, ale nadal wieże robią wrażenie rozszerzających się ku górze. Z prostowaniem jest tak, że obrobienie zdjęcia tak, by linie pionowe w naturze były na zdjęciu też pionowe często wygląda nienaturalnie. Gdy patrzymy ku górze widzimy jednak wyższe części wież jako węższe od dolnych - gdyż są bardziej od nas oddalone - i gdy są na zdjęciu tej samej szerokości jak dolne powstaje wrażenie nienaturalności. Dlatego prostując perspektywę przy takich obiektach trzeba jednak trochę 'niedoprostowac' tak, by linie pionowe ku górze jednak nieco się zbiegały. Zarówno nadmierna zbieżnosć jak i jej całkowity brak wyglądają sztucznie.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Zrobiłem jeszcze jedno podejście, ale ciut inaczej. Myślę że jest lepiej. Znalazłem profil do tego szkła,ale jest kiepski.
No co Ty .... co Ci siadło? Popsułeś i tyle
_LOF8486.NEF
A tu jeszcze inna fota, jak ktoś ma ochotę. Mi to średnio wyszło.
_LOF9760.NEF
Wart tam pojechać, bo miejsca są śliczne nad wyraz i można się poopalać.
Jak było? Tego dnia gorąco jak diabli
Pozwolisz że na przykładzie Twojej wersji pokaże jak chciałem zrobić to w LR ale efekt mi się nie spodobał.
wersja Bogdana
Moja korekta
W moim systemie w Lr. Twoja wersja Bogdan, jest za ciemna o ca. 0,3-0,5 stopnia. Zielenina na pierwszym planie wydaje mi się przygaszona. Fota robi wrażenie "wieczorowej" a faktyczny czas to 15 30 w upalny, słoneczny i lekko pochmurny dzień. Ogólny kierunek jest dobry. Niebo mi się podobało, może poza niebieską dominantą.
Chciałem pierwotnie otrzymać coś podobnego, jak w "mojej korekcie". ale z jeszcze jaśniejszym zboczem po prawej i górą zamykającą zatokę. Nie umiałem tego w Lr zrobić tak, abym był zadowolony. W naturze wspomniane góry są niemal całkowicie białe, a odbijające się w nich promienie słoneczne utrudniają zadanie.
Natchnąłeś mnie swoim spojrzeniem, więc popróbuję w innym sofcie. Może z lepszym skutkiem.
Dzięki.
Może ktoś jeszcze się pobawi? @andtor2 spróbujesz?