Strona 575 z 726 PierwszyPierwszy ... 75475525565573574575576577585625675 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5.741 do 5.750 z 7260

Wątek: KWIOTKI....otwarty wątek florystyczno-florystyczny ;-)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Grzegorz1974 Zobacz posta
    Prezentuję moje zdjęcia prosto z puszki. Nie obrabiam na razie nic, ponieważ mój sprzęt komputerowy to laptop,którego bebechy są słabsze niż w tablecie z którego teraz piszę. Jak dorobię się czegoś lepszego to zacznę robić w rawach i rozpocznę naukę obróbki. A na razie chwalę się tym co mam. Wkrótce też postaram się coś wrzucać coś w zakładce dla początkujących.
    Zdjecia obrabialem na kompie ktory mial 256kb ramu i jakies pentium 1,6 albo cos kolo tego.Tak,ze to nie argument.
    Ale moze przestaw aparat jakos inaszej.Po prostu pokombinuj aby z puszki lepiej wychodzily.Fakt,ze sam lepszych nie robie ale od innych wymagaac moge.

Mieszka w
    Beskid Śląski
    Siła reputacji
    11
    Moja galeria
    [QUOTE=Grzegorz1974;127928[/QUOTE]

Robione kitami. Preselekcja przysłony. Pomiar światła matrycowy. Iso ustawiam tak żeby mi czasy do nieporuszonych dopasował. To nie wiem czemu takie słabe? A co w nich słabego? Kolory, ostrość? Na moim laptopie i tablecie fajnie wyglądają
    A mam na laptopie wgrany program do obróbki co to na płytce był dołaczony do aparatu i ledwo mi go ten mój laptopik otwiera

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Robione kitami. Preselekcja przysłony. Pomiar światła matrycowy. Iso ustawiam tak żeby mi czasy do nieporuszonych dopasował. To nie wiem czemu takie słabe? A co w nich słabego? Kolory, ostrość? Na moim laptopie i tablecie fajnie wyglądają
    Musze Ci przyznac ze postepuje identycznie.Jedyna roznica to taka,ze nie mam laptopa i tableta.Ogladam na stacjonarnym kompie i na nim obrabiam.

Mieszka w
    Beskid Śląski
    Siła reputacji
    11
    Moja galeria
    A ja nie mam stacjonarnego. Ale co z nimi nie tak? Jak Ty to widzisz?

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    A ja nie mam stacjonarnego. Ale co z nimi nie tak? Jak Ty to widzisz?
    Jak Ja to widze?
    No to moze o irysie.Jak ja bym go pokazal.Obrocil bym aparat pionowo.Przyslone bym ustawil taka aby caly byl w GO.Pomiar ustawial bym na najasniejsze miejsca Irysa.Wciskajac spust do polowy przekadrowal bym aparatem kadr aby najciekawsze miejsce jego znalazlo sie w nazwijmy to mocnym punkcie.obrabiajac takiego JPG nawet darmowym foto filtre wyostrzyl bym krawiedzie,poprawil kontrast iWyszlo by mi moze takZałącznik 178720Pomijajac obrobke z aparatem w pionowym kadrze ustawil bym sie wg tej czerwonej strzalki aby pokazac wnetrze jego.Ogladacze kwiatkow patrza tak jak Ty.Fotografujac kwiata i chcac nim zachwycic widza musisz na niego inaczej popatrzec.Popatrzec tak jak ogladacz nie patrzy.Wtedy Twoje zdjecie nie bedzie jednym z miliona podobnych w sieci.
    Ale dosc mądrzenia sie bo to watek nie o mądrowaniu.

Mieszka w
    Beskid Śląski
    Siła reputacji
    11
    Moja galeria
    Aha . Muszę nad sobą popracować. Dzięki za porady.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Prezentuję moje zdjęcia prosto z puszki. Nie obrabiam na razie nic, ponieważ mój sprzęt komputerowy to laptop,którego bebechy są słabsze niż w tablecie z którego teraz piszę. Jak dorobię się czegoś lepszego to zacznę robić w rawach i rozpocznę naukę obróbki. A na razie chwalę się tym co mam. Wkrótce też postaram się coś wrzucać coś w zakładce dla początkujących.
    OK. nie obrabiaj, tu nawet nie trzeba wielkiej obróbki. Jednak przynajmniej zmniejsz te zdjęcia. Po co tak wielki rozmiar ? Do zmniejszenia rozmiaru nie potrzebujesz jakiegoś wyszukanego programu. Po powiększeniu do rozmiaru w jakim zostały wstawione nie wyglądają dobrze (ostrość, szum).

Przykładowo ten irys powiększony (zawsze powiększam i uważam, że tak powinno się robić) do rozmiaru w jakim wstawiłeś, tak wygląda (jego fragment):
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	irys.jpg
Wyświetleń:	259
Rozmiar:	221,7 KB
ID:	178721

PS.
    Jeśli to zdjęcia (jpg) prosto z puszki to za mało ważą, niespełna 3 MB, a powinny raczej ważyć 2x więcej. Najprawdopodobniej masz ustawioną kompresję w puszce na taką średnią, a nie najlepsza jakość (dla pliku JPG). Druga możliwość, że forum (po zmianach możliwe) skompresowało automatycznie , choć wtedy także był wycinany EXIF,a tu jest, wiec raczej pierwsza opcja.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Beskid Śląski
    Siła reputacji
    11
    Moja galeria
    Muszę sprawdzić w aparacie. Mnie też się coś wydawało, że mało ważą.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Tak jeszcze na marginesie mówiąc, pliki jpg prosto z puszki wrzuca sie bardziej dla celów testowych, np. użytego obiektywu/jego ostrości. Na forum wstawiamy pliki jpg już pomniejszone, choćby dla samej wygody dla ogladajacego, który klikając na zdjęcie widzi je (w całości ) na ekranie monitora. Wiadomo, są wyjątki kiedy warto wstawić większe np. panorama
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Beskid Śląski
    Siła reputacji
    11
    Moja galeria
    Ok. Będę próbował zmniejszać.