http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
[QUOTE=Grzegorz1974;127928[/QUOTE]
Robione kitami. Preselekcja przysłony. Pomiar światła matrycowy. Iso ustawiam tak żeby mi czasy do nieporuszonych dopasował. To nie wiem czemu takie słabe? A co w nich słabego? Kolory, ostrość? Na moim laptopie i tablecie fajnie wyglądają
A mam na laptopie wgrany program do obróbki co to na płytce był dołaczony do aparatu i ledwo mi go ten mój laptopik otwiera![]()
I tak Was lubie
A ja nie mam stacjonarnego. Ale co z nimi nie tak? Jak Ty to widzisz?
Jak Ja to widze?
No to moze o irysie.Jak ja bym go pokazal.Obrocil bym aparat pionowo.Przyslone bym ustawil taka aby caly byl w GO.Pomiar ustawial bym na najasniejsze miejsca Irysa.Wciskajac spust do polowy przekadrowal bym aparatem kadr aby najciekawsze miejsce jego znalazlo sie w nazwijmy to mocnym punkcie.obrabiajac takiego JPG nawet darmowym foto filtre wyostrzyl bym krawiedzie,poprawil kontrast iWyszlo by mi moze takZałącznik 178720Pomijajac obrobke z aparatem w pionowym kadrze ustawil bym sie wg tej czerwonej strzalki aby pokazac wnetrze jego.Ogladacze kwiatkow patrza tak jak Ty.Fotografujac kwiata i chcac nim zachwycic widza musisz na niego inaczej popatrzec.Popatrzec tak jak ogladacz nie patrzy.Wtedy Twoje zdjecie nie bedzie jednym z miliona podobnych w sieci.
Ale dosc mądrzenia sie bo to watek nie o mądrowaniu.
I tak Was lubie
Aha. Muszę nad sobą popracować. Dzięki za porady.
OK. nie obrabiaj, tu nawet nie trzeba wielkiej obróbki. Jednak przynajmniej zmniejsz te zdjęcia. Po co tak wielki rozmiar ? Do zmniejszenia rozmiaru nie potrzebujesz jakiegoś wyszukanego programu. Po powiększeniu do rozmiaru w jakim zostały wstawione nie wyglądają dobrze (ostrość, szum).
Przykładowo ten irys powiększony (zawsze powiększam i uważam, że tak powinno się robić) do rozmiaru w jakim wstawiłeś, tak wygląda (jego fragment):
PS.
Jeśli to zdjęcia (jpg) prosto z puszki to za mało ważą, niespełna 3 MB, a powinny raczej ważyć 2x więcej. Najprawdopodobniej masz ustawioną kompresję w puszce na taką średnią, a nie najlepsza jakość (dla pliku JPG). Druga możliwość, że forum (po zmianach możliwe) skompresowało automatycznie , choć wtedy także był wycinany EXIF,a tu jest, wiec raczej pierwsza opcja.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Muszę sprawdzić w aparacie. Mnie też się coś wydawało, że mało ważą.
Tak jeszcze na marginesie mówiąc, pliki jpg prosto z puszki wrzuca sie bardziej dla celów testowych, np. użytego obiektywu/jego ostrości. Na forum wstawiamy pliki jpg już pomniejszone, choćby dla samej wygody dla ogladajacego, który klikając na zdjęcie widzi je (w całości ) na ekranie monitora. Wiadomo, są wyjątki kiedy warto wstawić większe np. panorama
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Ok. Będę próbował zmniejszać.