W żadnym przypadku tego nie chciałem sugerowaćPodobnoż jedne z lepszych zamienników od tej firmy są : klik. , ale cena też nie taka mała. Osobiście mam firmy Newell (co prawda do panasa G5) i nie narzekam. Niewiele mniej zdjęć zrobię w porównaniu z oryginałem.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Moim zdaniem oryginał to zawsze coś pewniejszego.
Najważniejsza jest historia.
"Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid
Aparat wybiera z automatu najniższe możliwe parametry. Funkcja auto ISO działa naprawdę nieźle.
Informacje znajdziesz na stronie 94 insturkcji: https://www.olympus.pl/site/rmt/medi..._MANUAL_PL.pdf
Nie wszystkie funkcje można swobodnie przypisywać pod każdy dostępny guzik, ale ilość dostępnych opcji jest to chyba wystarczająca.
Ostatnio edytowane przez hades ; 16.05.16 o 10:10
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Witajcie,
przepraszam, że odświeżam wątek, ale pojawiło się kilka kwestii, co do których chciałbym się Was poradzić.
Otóż chciałbym zacząć używać EPL7 jako urządzenia do kręcenia video bloga. Pierwotnie kompletnie nie planowałem takiego wykorzystania i moja pierwsza myśl była taka, że to nie będzie dobry sprzęt do takich zastosowań. Spróbowałem jednak i nawet przy kitowym obiektywie uzyskuję całkiem przyzwoitą jakość Full HD (niestety tylko 30fps) oraz dużo lepszy od spodziewanego efekt rozmytego tła (bokeh).
Mam natomiast dwa problemy:
1. Podłączenie zewnętrznego mikrofonu - z tego co wyszukałem jest to jednak możliwe! a to dzięki takiemu adapterowi http://www.getolympus.com/us/en/exte...et-sema-1.html Czy ktoś z Was spotkał się z tym urządzeniem osobiście?? A może jest jakaś lepsza alternatywa, do której nie dotarłem?
Rozważam też nagrywanie dźwięku osobno na dyktafon i późniejsze łączenie tego w programie do edycji, ale boję się że to będzie nie lada operacja (coś się nie zgra, coś przesunie, będzie to wyglądało nienaturalnie etc.)
2. Ten NIESZCZĘSNY ekranA konkretnie sposób w jaki się odchyla, tj. do dołu powoduje że każdy normalny statyw odpada jeśli chcę jednocześnie kręcić siebie i widzieć co nagrywam. Czy znacie jakieś rozwiązanie typu mały statyw montowany normalnie od dołu, ale przebiegający nieco po bokach?
Zrobiłem szybki fotomontaż mojego wymarzonego urządzenia![]()
Ad.1 Dużo zabawy z synchronizacją dźwięku. Rozwiązanie z zewnętrznym mikrofonem wydaje mi się być znacznie lepsze. Z opisu wynika, że zalinkowane przez Ciebie urządzenie powinno działać.
Ad.2 A połączenie ze smartfonem i sterowanie Live View działa podczas nagrywania wideo? To byłaby najlepsza opcja, mógłbyś ustawić obok tablet 10" z podglądem. Nie wiem czy w O.I. Share działa sterowanie nagrywaniem, z szybkiego przeglądnięcia netu wygląda na to, że w nowszych wersjach działa.
Ewentualnie jedź do Castoramy, kup kilka śrubek, profil alu i sam zrób szybko statyw o odpowiednim kształcie.
@szafir51:
ad1. dzięki
ad2. nie wiem, może to mam nieaktualny firmware, ale z poziomu OI.Share ze smartphone-a mogę tylko sterować robieniem zdjęć, nie widzę tam opcji video. To byłaby jednak idealna opcja, zgadzam się.
Co do statywu to pewnie skończy się na zrobieniu czegoś własnego, w domu to nie problem bo może to być mocno prymitywne, ale w plenerze chciałbym żeby to jednak był statyw taki jak na moim montażu. Cały czas szukam, ale nie chce mi się wierzyć, że nie istnieje statyw z np. jakimś przesunięciem środka ciężkości żeby dało się zamontować go nieco z boku.
Dziękuję raz jeszcze.
ad 2. Może płaskownik w kształcie leżącego U tak, aby "w środku litery" mieścił się ekran? Z góry mocowany do aparatu, z dołu do statywu.
-----------------------------
No i jeszcze jedno - Pen E-PL6 ma ekran odginany do góry, w tym przypadku kłopotów byś nie miał. Nie ma za to własnego Wi-Fi, chcąc szybko (hmm, szybko?) podejrzeć wykonane zdjęcie jestem skazany na kartę Eye-Fi (San Disk Eye-Fi 8 GB). Nie ma chyba aparatu, który miałby wszystko, czego byśmy chcieli, a byłby przy tym mały, dobry i tani.![]()
Ostatnio edytowane przez MaciekMG ; 19.07.16 o 12:12