Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 65

Wątek: motoluka - początki z EM10

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dziękuje koledzy i koleżanki za rady i opinie są dla mnie bardzo cenne bo dopiero raczkuję. Plan był taki żeby zejść blisko tafli wody, ale niestety wszystkie zejścia były zagrodzone i lekka obawa przed mandatem mnie powstrzymała. Dzisiaj wrzucę jeszcze fotki słynnych kolorowych drzwi Dublina.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    zgadzam się z tym, co napisał helmuth - przy takich zdjęciach lepiej spojrzeć w dół, na odbicie wody. Albo wybrać się na zdjęcia nie w nocy, a późnym wieczorem - żeby złapać kolor ciemniejącego nieba. Wtedy, kiedy już robi się ciemno ale jeszcze widać jakąś fakturę nieba.
    I jeszcze rzuciły mi się w oczy duże wartości przysłon - f/16, f/20. Przy tak dużych przysłonach dyfrakcja mocno obniża jakość a głębia ostrości na szerokim kącie powinna być wystarczająca przy znacznie niższych przysłonach.
    A poza tym smaczne zdjęcia, czekam na kolejne nocne.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    zgadzam się z tym, co napisał helmuth - przy takich zdjęciach lepiej spojrzeć w dół, na odbicie wody. Albo wybrać się na zdjęcia nie w nocy, a późnym wieczorem - żeby złapać kolor ciemniejącego nieba. Wtedy, kiedy już robi się ciemno ale jeszcze widać jakąś fakturę nieba.
    I jeszcze rzuciły mi się w oczy duże wartości przysłon - f/16, f/20. Przy tak dużych przysłonach dyfrakcja mocno obniża jakość a głębia ostrości na szerokim kącie powinna być wystarczająca przy znacznie niższych przysłonach.
    A poza tym smaczne zdjęcia, czekam na kolejne nocne.
    Możesz mieć rację, ale ja bym to widział inaczej. Te f=16 to pewnie o gwiazdki od świateł chodziło. Dyfrakcji w nocy wiele nie widać, a f=5,6 już nam pełną głębię zapewni, tyle że ze świateł będzie jasna plama.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    aaaaa widzisz, faktycznie możesz mieć rację. Ja gwiazdki średnio lubię i nawet za bardzo nie zwróciłem na nie uwagi.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dokładnie chodziło mi o gwiazdki, jaką przesłonę stosować aby uniknąć dyfrakcji? Poniżej kilka fotek kolorowych drzwi z których słynie Dublin. Chciałem uzyskać taki Angielski mroczny styl. W dalszej części wrzucę jeszcze katedry i ogólny krajobraz miejski. Super, że choć troszkę Wam się podobają bo nigdy wcześniej nie wychodziłem poza bezmyślne pstrykanie na auto słabym aparatem.

39.

40.

41.

42.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar gulasz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    365
    Moja galeria
    uwielbiam kadry drzwi
    dlatego z chęcią oglądnęłam ostatnią wrzutę
    lubię też czynnik ludzki w kadrze - więc 41 ciekawe - ale ciachnęłabym górę bo IMO niepotrzebnie 2piętro się wcina w kadr - odwraca tylko uwagę
    szkoda że Pan nieostry - ale co tam - nie można mieć wszystkiego

klimat obróbki mi nie przeszkadza
    ostatnie 42 też fajne - ale też bym ciachnęła - tym razem prawą stronę

poprzednia nocna wrzuta także ciekawa

będę zaglądać

---------- Post dodany o 16:16 ---------- Poprzedni post był o 16:09 ----------

Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Pieniny piękne, miałem tam być dzisiaj
    Co do kadrowania - za dużo nic nie wnoszącego nieba na większości zdjęć, czasem znów więcej dołu by się przydało
    jakie Pieniny Darek ??

co do wrzuty Bieszczadzkiej dla mnie kolorystycznie leży - żółcie nawet jeśli to było końcem dnia - trochę za intensywne i mocno nienaturalne
    myślę że można popracować jeszcze nad tym materiałem przekadrowując i poprawiając balans

---------- Post dodany o 16:17 ---------- Poprzedni post był o 16:16 ----------

krakowskie hdry podobają się - choć 6tka do ścięcia dół i lewa strona
    Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
    Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..

gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Mi się też drzwi podobają - niby nic ciekawego ale jak się pokaże kilka zestawionych razem to ładnie się prezentują.

Co do maksymalnej przysłony to ja używam f/8, maks. f/11

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dziękuję Wam za pomocne rady,malorolny podobała Wam się wrzutka z drzwiami to jeszcze kilka, bo faktycznie mają urok w "kupie".

43.

44.

45.

46.

47.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar gulasz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    365
    Moja galeria
    podobne odczucie jak ostatnio - fajnie

w ostatnim nie wolałbyś przesunąć się w lewo lub prawo z kadrem - tak by okno było całe albo nie było w cale ??
    a drzwi w tedy w 1/3 kadru
    Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
    Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..

gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Muszę pobawić się w przekładowanie bo macie rację, te wszystkie fotki są kadrami prosto z zmian. Mam takie pytanko chciałbym też pobawić się trochę zdjęciami z samochodu przez szybę. Jak podejść do tego tematu czy powinienem zakupić jakiś filtr polaryzacyjny?