Dementuję jakiekolwiek problemy z trybem A
Tryb A, ISO200, f/5.6, tryb pomiaru matrycowy, czas 25" dobrany przez aparat. Wszystko w exif. JPG z aparatu zapisany tylko w LR z większą kompresją dla zmniejszenia rozmiaru:
"na sucho" czyli z założonym na obiektyw dekielkiem było tak, jak opisywane wcześniej - czas 8" maks. W normalnych warunkach jest prawidłowo - aparat dobiera czasy do maks. 60 sekund w zależności od ilości światła.
Ciekawe czy realnasty jest w pełni usatysfakcjonowana tą odpowiedzią, ze nie ma żadnych problemów w trybie A.
Można na tej podstawie wysnuć wniosek, że w tych "problematycznych" zdjęciach realnasty było tak mało światła jakby na obiektywie był dekielek ? i dlatego aparat dobierał max czas 8 sek.
W pasikoniku obojętnie z dekielkiem czy bez max. czas to 60 sek. w trybie A.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 26.11.15 o 22:36
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Cały czas tak robię! Nie testowałam z dekielkiem założonym, tylko w ciemnej łazience. Widziałeś zdjęcia, które dołączyłam?
edit: jeszcze jeden przykład:
1 zdjęcie na trybie A, ISO 1600, czas 1 sekunda i miga, że za krótko
2 zdjęcie na trybie M, ISO 1600, czas 2,5 sekundy (taki sugeruje aparat, by poprawnie naświetlić zdjęcie)
Czyli rzecz się dzieje nie tylko w całkowitej ciemnicy.
edit2: Chciałam też zauważyć, że aparat nie wie w magiczny sposób, że jest dekielek założony, więc to dziwne, że mierzy inaczej z założonym i bez. Albo były inne ustawienia (ISO, przysłona) przy założonym, co by się zgadzało. Ten "problem" jest widoczny tylko przy dużych otworach przysłony, bo przy przymykaniu "poprzeczka" też się podnosi.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg