Dla mnie najlepsze 434 z podświetlonym konikiem. Po długości kolca sądząc, konik z gatunku tych "większych".
moje wątki 1. Malta i Gozo 2. Z łąk i pol...
Z niedzielnej wycieczki trasą Wysowa - Blechnarka - Jaworzyna Konieczniańska - cmentarz nr 46. na stoku Beskidka - Jaworzyna Konieczniańska - Blechnarka - Wysowa:
440. Łowieckowo łan
441. Łowieckowo tu
442. Zaspał sobie czy zapominalski, a może wybiera się jak sójka...
443. Panorama z drogi między Wysową, a Blechnarką...
444. i druga panorama z tejże samej drogi.
Pogoda przed południem w Wysowej była nieciekawa, wyglądało nawet, że może być powtórka z jednego mojego wypadu na tą trasę - w Wysowej było jeszcze znośnie, ale za Blechnarką rozpadało się solidnie, więc przy turystycznym przejściu granicznym zdecydowałem wtedy o powrocie. Na szczęście tym razem pogoda dopisała (choć nie całkiem, o czym później napiszę).
Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.![]()
Bardzo podobają mi się panoramy![]()
445. Prawosławna cerkiew pw. śś Kosmy i Damiana w Blechnarce
446.
447.
448. Taka ciekawostka - czasy przejścia na Jaworzynę i do Koniecznej chyba z palca wyssane. Nie twierdzę, że każdy gania po górach jak ja (przejście na Jaworzynę z Obicza zajęło mi 40 minut), ale 2 godziny na taki odcinek szlaku to jest gruba przesada...
![]()
Cmentarz wojskowy z I w. św. nr 46 na Beskidku:
449.
450.
451. Jedyny krzyż jaki znajduje się na tym cmentarzu....
452.
453.
Od kilku lat cmentarz jest odnawiany - tempo odnawiania jest... zabójcze.
Wiem, że to są duże koszta, ale porównując stan z zdjęć z 2013 jakie są zamieszczone w jednym z przewodników po cmentarzach z I w.św. w powiecie gorlickim z stanem obecnym to zostało zrobione... niewiele...
Niestety dotyczy to praktycznie większości cmentarzy Beskidu Gorlickiego... co biorąc pod uwagę rocznicę jaka miała miejsce tego roku to działania służb powiatu gorlickiego związanych z tym tematem nie mogą być ocenione zbyt pozytywnie.
Ostatnio edytowane przez ronin75 ; 16.09.15 o 20:56
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony