Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Dużo prądu czyli zasilanie zewnętrzne

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Dużo prądu czyli zasilanie zewnętrzne

Konstruuję sobie obecnie kilka fotopułapek. Wkrótce będę też o tym pisał. Jeden z wymogów jaki sobie postawiłem to minimum doba ciągłej pracy. Czuwania, bez przechodzenia w stan uśpienia, być może wręcz jeden dzień ciągłej pracy na wifi tak aby z odległości można było wykonać serię zdjęć posiadając podgląd na żywo.

Zdecydowałem się na baterie Litowo Polimerowe

Zatem jesli ktoś ma ochotę poczytać i kiedyś mu się takie coś może przydać wrzucam dla potomnych.

http://dobas.art.pl/blog/alternatywne-zasilanie/

Gdyby ktoś miał jakieś pytania to walcie śmiało. Na jednym pakiecie ostatnio zadziałał 16 godzin i sam go wyłączyłem, ponieważ już dojechałem do 3.3V na celę. Docelowo łączę dwa pakiety

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Świetna sprawa zewnętrzny akumulator ; )

Mam tylko pytanie, piszesz na stronie, że akumulator oryginalny przy rozładowaniu ma napięcie na poziomie 6V, to jak sprawdzasz w trakcie działania, iż lipo spada do prawie 3V? Tak samo jak przy zwykłym akumulatorze jeśli zaczyna mrygać czerwona lampka z pustą baterią to znaczy że dwa ogniwa mają troszkę ponad 3V?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    Akumulatory litowo-jonowe i litowo-polimerowe to podobne technologie, ich napięcia znamionowe różnią się tylko ok. 0,1 V.
    W większości przypadków mogą być stosowane zamiennie...
    Cytat Zamieszczone przez Matick7 Zobacz posta
    że akumulator oryginalny przy rozładowaniu ma napięcie na poziomie 6V, to jak sprawdzasz w trakcie działania, iż lipo spada do prawie 3V? Tak samo jak przy zwykłym akumulatorze jeśli zaczyna mrygać czerwona lampka z pustą baterią to znaczy że dwa ogniwa mają troszkę ponad 3V?
    Oryginalny akumulator ma dwa ogniwa litowo-jonowe połączone szeregowo - stąd napięcie 7,2 V - w praktyce 6,8 - 8,5V (akumulator nieobciążony) w zależności od stanu naładowania.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Właśnie zdążyłem to jako tako ogarnąć ; ) Ciekaw jestem czy aparat z takim akumulatorem na sterydach bez problemu pokazuje, że czas go naładować ; )

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Ponieważ to akumulatory modelarskie możesz podpiąć pod ich złącze balansera miernik napięcia.
    Np taki: https://www.hobbyking.com/hobbyking/...dproduct=18588
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Świetna sprawa zewnętrzny akumulator ; )

Mam tylko pytanie, piszesz na stronie, że akumulator oryginalny przy rozładowaniu ma napięcie na poziomie 6V, to jak sprawdzasz w trakcie działania, iż lipo spada do prawie 3V? Tak samo jak przy zwykłym akumulatorze jeśli zaczyna mrygać czerwona lampka z pustą baterią to znaczy że dwa ogniwa mają troszkę ponad 3V?
    Nie. Z akumulatora LiPo wychodzą dwa grube przewody i taka kiść kabelków z małą wtyczką (balanser to sie chyba zwie).
    Jeli do tej kiści kaelków podepniemy takie coś

http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...l_checker.html

mamy info o napięciu całkowitym i napięciu na każdej z Celi

Można też na stałe wpiąć takie czujki, które piszczą po przekroczeniu napięcia

http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...rm_2s_4s_.html

- nie sprawdzi się to jednak przy fotopułapce bo wystraszy wszelkie zwierzaki z lasu

ooo dokładnie to co pisał @nightelf. Jeśli to jakaś zabawa w timelapsy czy długą ekspozycję - taki mierniczejk z piszczałką też zapewni bezpieczeństwo akumulatorowi

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Dzięki wielkie za doprecyzowanie ; ) Nie wykluczone, że skorzystam z rozwiązania

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Dzięki wielkie za doprecyzowanie ; ) Nie wykluczone, że skorzystam z rozwiązania
    dobrym źródłem zakupów jest właśnie Hobby King ze względu na niskie ceny, ale spokojnie można takie rzeczy dostać też w PL.
    Przykładowo jako, że miałem mało czasu w zasadzie wszystko z tego zestawu kupowałem w kraju.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    dobas, CIA do Ciebie zapuka nad ranem jak zobaczą zdjęcie z tym wynalazkiem!

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Marcin, pomyśl też na kontrolą temperatury aparatu (układ pasywny). Ustawisz aparat na stałe, założysz osłonę maskującą. Aparat będzie miał włączony podgląd przez 24 godziny po Wi-Fi. Przy typowej pogodzie może się zdarzyć skok temperatury w słońcu ponad normę. Sprawdzałeś może co mówi specyfikacja aparatu przy tak długim działaniu podglądu i Wi-Fi? Zwykle ten podgląd działa tak długo jak działa bateria. Wymiana baterii gwarantuje czasowe wyłączenie i chłodzenie układów aparatu. Tutaj zakładasz, że będzie działać 24 godziny.